Tilbakemelding

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Forskning: Denne sidens allment kjente fakta er bestridt. Forskning impliserer ofte at det er nødvendig å kildebelegge noe av innholdet.

Tilbakemelding er en hyppig forekommende praksis i feltet utdanning og i læring generelt. Den involverer typisk en student som fra en lærer eller fagfelle mottar formell eller uformell tilbakemelding på sine prestasjoner i forskjellige oppgaver. Læring som finner sted utenfor skolevesenet kan også sterkt avhenge av tilbakemelding.

Eksempler på tilbakemelding[rediger | rediger kilde]

Forskjellige typer tilbakemelding eksisterer, hver med sine passende bruksområder. Tilbakemelding begynner i tidlig barndom når barnet begynner å snakke, der foreldrene gir enkle korreksjoner av det unge barnets feil. Slik tilbakemelding, kjent som recast, fører ofte til at barnet gjentar ytringen korrekt (eller med færre feil) i etterligning av forelderens modell.

førskole eller barnehagenivå er tilbakemelding vanligvis uformell og verbal. Slik tilbakemelding er vanlig i høyere klasser, men etter hvert som studentene gjør fremskritt, er det vanlig praksis å gi skriftlige korreksjoner av arbeidene på separate tilbakemeldingsark. Skreven og muntlig tilbakemelding kan gis i form av setninger som beskriver arbeidets styrker og svakheter, der læreren ofte peker ut tre styrker og et "neste trinn" for fremtidig forbedring. En skreven tilbakemelding kan spesielt involvere en viss mengde "markup" (markering) på studentens arbeid, med feil understreket eller innsirklet og korreksjoner satt inn eller anmerket i margen.

Tilbakemelding kan også registreres som en poengsum (score), slik som en prosentandel eller en bokstavkarakter. Karakterer kan baseres på lærerens samlede inntrykk av verket, men en vurdering basert på eksplisitte kriterier er stadig mer vanlig.