Tikhon Khrennikov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Tikhon Khrennikov
Khrennikov.jpg
Født28. mai 1913 (juliansk)
Jelets
Død14. august 2007 (94 år)
Moskva
Utdannet ved Konservatoriet i Moskva (–1936), Gnessin State Musical College (–1932)
Yrke
6 oppføringer
Komponist, koreograf, musikkforsker, universitetslærer, pianist, musikkritiker
Parti Sovjetunionens kommunistiske parti
NasjonalitetDet russiske keiserdømmet, Sovjetunionen, Russland
Medlem avSovjetunionens komponistforening, Akademie der Künste der DDR
Utmerkelser
19 oppføringer
Leninprisen, Sovjetunionens statspris, Leninordenen, Medaljen for seier over Tyskland, Helt av det sosialistiske arbeid, Æresordenen, People's Artist of the USSR, Arbeidets røde fanes orden, Medaljen for forsvaret av Moskva, Medal "For Strengthening of Brotherhood in Arms", Medal "Veteran of Labour", Medalen for tappert arbeid under den store fedrelandskrigen 1914–1945, Jubileumsmedaljen i anledning av 60-året for seieren i Den store fedrelandskrigen 1941–1945, Jubileumsmedaljen i anledning av 50-året for seieren i Den store fedrelandskrigen 1941–1945, Medalje ved Moskvas 850-årsjubileum, Folkekunstner av Den russiske sovjetrepublikk, Æresartist av Den russiske sovjetrepublikk, Leninprisen, Polish Cultural Merit Order

Tikhon Nikolajevitsj Khrennikov var en russisk komponist og pianist.

Liv[rediger | rediger kilde]

Khrennikov var den yngste av ti i en familie av hestehandlere fra Guvernementet Orjol (i dagens Lipetsk oblast). Som barn lærte familiemedlemmer ham å spille gitar og mandolin. I hjembyen Jelets sang han i et kor og spilte i et orkester, der han også lærte å spille piano.

Han bestemte seg tidlig for å bli komponist, og i 1929 begynte han på et komposisjonsstudium ved Gnesin-instituttet i Moskva. Fra 1932 til 1936 studerte han ved konservatoriet i Moskva, komposisjon med Vissarion Sjebalin og piano med Heinrich Neuhaus.

Maktmenneske[rediger | rediger kilde]

I 1948 ble Khrennikov generalsekretær i den sovjetiske komponistforeningen og fikk med det en stor innflytelse på landets musikkliv fram til Sovjetunionens oppløsning i 1991. I denne funksjonen sto Khrennikov i nær kontakt med maktapparatet, og hadde som oppgave å iverksette Andrej Zjdanovs «antiformalistiske» kunstkampanje på musikkområdet. Kommunistpartiets musikkoppfatning var relativt enkel; folkesanger (hovedsakelig russiske), sangbare melodier og komposisjoner med politisk korrekt innhold ble foretrukket, og Khrennikov agitere mot komponister som skrev musikk med moderne tendenser. Først gikk det ut over Dmitrij Sjostakovitsj, senere Alfred Schnittke, og Khrennikov gjorde seg etterhvert bemerket med voldsomme utfall mot flere andre ledende sovjetiske komponister som Sergej Prokofjev, Aram Khatsjaturjan og Dmitrij Kabalevskij. Etter Sovjetunionens fall framstilte Khrennikov seg som et offer av regimet.

Musikk og ettermæle[rediger | rediger kilde]

Khrennikov skrev orkesterverk, klaverkonserter, balletter, operaer, sanger og kammermusikk. Han utviklet ganske hurtig en egen stil preget av patos, vitalitet og rytmisk drivkraft, men tilpasset seg også den til enhver tid rådende posisjonen innen sosialistisk realisme. Han så melodien som det bærende elementet i musikken, og hadde en god teft for å skrive fengende melodier, ikke sjelden inspirert av russisk folkemusikk, som ikke minst gjør seg gjeldene i hans mange sanger, film- og scenemusikk.

I Sovjetunionen ble Khrennikov regnet blant landets mest betydelige komponister. I Vesten ble han avskrevet enhver form for kompositorisk begavelse. Grunnen til denne store diskrepansen skyldes nok Khrennikovs politiske engasjement og handlemåte som partifunksjonær, og en vurdering av hans musikk uavhengig av ideologiske posisjoner har foreløpig ikke vært mulig.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]