Tien Ton That

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tien Ton That
Født25. desember 1950 (68 år)
Beskjeftigelse Taekwondoutøver

Tien Ton That (født 25. desember 1950 i Nha Trang i Vietnam) er grunnleggeren av Norsk Tae Kwon Do Forbund og har spilt rollen som taxisjåfør i filmen «Døden på Oslo S» som fikk Amandaprisen for beste Barne- Og Ungdomsfilm/program.

Som barn og ung var han fysisk svak, med spinkel kroppsbygning og uten selvtillit. Da han var 15 år bestemte han seg for å starte med TKD – trening, noe han senere ikke har angret på. Alt som 18-åring fikk han svart belte 1. Dan (grad). I disse tre årene merket han hvordan kroppen forandret seg, hvordan han utviklet styrke, som igjen ga psykisk velvære og selvtillit. Da han gikk opp til gradering for svart belte, var han sammen med 150 andre, men kun 7 av dem besto eksamen.

Etter han fylte 19 år gikk han inn i Vietnams flyvåpen som offiser og utdannet seg som helikopterpilot. I hele denne tiden fikk han god anledning til å fortsette TKD–treningen. Som 21–åring fikk han 2. Dan. 3. Dan tok han da han var 24år, 4.Dan som 28-åring, 5.Dan i 1980 i Korea som 30-åring, 6. Dan i 1986 i Korea, han var 36 år, 7. Dan da han var 42 år, og 20. oktober 1999, i en alder av 48 år, graderte han seg til 8. Dan. (WTA), 9.Dan i VietNam 2014.(Kang Dukwon)

Grandmaster Tien kom til Norge i 1975. Det var han som brakte med seg den tradisjonelle taekwon-do – sporten til det kalde Norge. Taekwon-do var på denne tiden godet kjent i Sør- og Mellom-Europa. Det var mange vanskeligheter å overvinne i starten. Det var få eller ingen som kjente til denne sporten i Norge. Tien hadde i tillegg store språkproblemer. Bare det å få tak i lokale skulle vise seg å være et stort problem. Men etter hvert løste de fleste problemene seg. Det dannet seg en liten gruppe interesserte tilhengere av denne mystiske og eksotiske sport. Tålmodighet har vist resultat i tiden fra 1975 og frem til i dag. Flere elever har avlagt prøve og mottatt det svarte belte og andre farger.

Norsk Tae Kwon Do Forbund ble stiftet av Grandmaster Tien Ton That den 17. desember 1977. Grandmaster Tien Ton-That 8. Dan. er forbundets President og hovedinstruktør. Forbundet har godkjennelse fra Korea. WTF, WTA og Kukkiwon. Master Tien hadde tre stormestrer som sine mestrer i den tiden han var i Vietnam. Det var Granmaster Kim Tae Sup og Gen, Granmaster Ahn Gun Soon . Master Sup Bok Nam.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Tae Kwon Do – Koreansk kampkunst utgitt av Norsk Tae Kwon Do Forbund.[klargjør]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]