Tie a Yellow Ribbon Round the Ole Oak Tree

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Tie a Yellow Ribbon Round the Ole Oak Tree» er en amerikansk popsang med melodi og tekst av Irwin Levine og L. Russell Brown, som ble en massiv verdensomspennende slager med Dawn featuring Tony Orlando. Sangen ble utgitt på single for plateselskapet Bell Records. Produsenter var Hank Medress og Dave Appell.

«Tie a Yellow Ribbon Round the Ole Oak Tree» lå på førsteplassen på de amerikanske og britiske singellistene i fire uker i april 1973 og lå som nummer én på den australske singlelisten mai–juli 1973. Den var den mestselgende singlen i 1973, både i USA og i Storbritannia.

Sangen fikk dobbelt suksess på countryradioen med Johnny Carvers og Barry Manilows coverversjoner. Carvers versjon med den forkortede tittelen «Tie a Yellow Ribbon» ble en Top 10-slager på den amerikanske Billboard Hot 100-singlelisten i juni 1973.

Andre artister som har spilt inn coverversjoner er blant annet Dean Martin, Frank Sinatra, Dolly Parton samt Tony Christie.

Den har også blitt fremført i filmene Addams Family Values (1993), Forrest Gump (1994) samt Wallace and Gromits De gale buksene (1993).

«Tie a Yellow Ribbon» fikk fornyet popularitet i kjølvannet av den iranske gisselkrisen i 1981.[1]

Sangen ligger på en 37.-plass på listen over Billboard's Greatest Songs of all Time.[2]

Norske versjoner[rediger | rediger kilde]

Kari Neegaard (Kari Diesen dy) samt Prima Vera har skrevet norske tekster. Prima Veras tekst er humoristisk.

År Sangtittel Albumtittel Artist Tekstforfatter Platetype Plateselskap og katalognummer
1973 «Sett en blomst i karmen»[3] Jan Thoresen Kari Neegaard Single Polydor 2052.066
1979 «Å fjerne brukne ribben»[4] Salmer og sanger vi gjerne hiver Prima Vera Prima Vera LP RCA Victor PL 40 163

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Opprinnelsen til idéen om et gult bånd som et tegn på minne kan ha vært praksisen på 1800-tallet at noen kvinner angivelig bar et gult bånd i håret for å vise sin hengivenhet til en ektemann eller kjæreste som tjenestegjorde i USAs kavaleri. Kavaleriets offisielle farge var gult. Sangen, «She Wore a Yellow Ribbon», som senere inspirerte John Ford til å regissere en film med samme tittel, er en referanse til dette.

Symbolet med et gult band ble viden kjent i det sivile liv i 1970-årene som en påminnelse om at en fraværende elsket person, enten i det militære eller i fengsel, ville bli ønsket velkommen ved sin hjemkomst.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1]
  2. ^ [2]
  3. ^ Se plateetiketten
  4. ^ Se plateetiketten
  5. ^ Loc.gov – Folklife – Ribbons
Forrige mottaker:
«Power to All Our Friends» med Cliff Richard
Nummer 1 på VG-lista
(Uke 25–32 1973)
Neste mottaker:
«Bare du» med Stein Ingebrigtsen
Autoritetsdata