Hopp til innhold

Thyatira

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ruiner av det gamle Thyatira
Apostelen Paulus' tredje reise

Thyateira eller Thyatira (gresk: τὰ Θυάτειρα) er det antikke navn på den tyrkiske byen Akhisar. Den ligger langt vest i Tyrkia, sør for Istanbul, omkring 80 km fra Middelhavet.

Byen het opprinnelig Pelopia (gresk: Πελοπία), men ble kalt Thyateira (Θυάτειρα) av kong Selevkos I Nikator i 290 f.Kr. Den var i krig med Lysimakhos da han fikk vite at kona hadde født ham en datter. Ifølge Stefanos av Bysantium kalte han byen «thuateira» fra gresk «θυγατήρ» (thugater), som betyr «datter», men det er mer trolig at det er et eldre lydisk navn.[1][2] I antikken lå Thyatira på grensen mellom Lydia og Mysia. Den var kjent for farging og var et senter for indigohandel.[3] Man har blant annet funnet inskripsjoner i ruinene av den antikke byen som vitner til farging.

I tidlig kristendom var det en viktig kristen kirke i Thyateira, nevnt som en av De syv åpenbaringskirkene i Johannes' åpenbaring.[4] Ifølge Åpenbaringen skal en kvinne kalt Jesabel ha kalt seg selv profet i Tyatira, «men som med det hun lærer, lokker mine tjenere til å drive hor og spise avgudsoffer.»


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stefanos av Bysantium, De Urbibus [1]
  2. ^ Θυγάτηρ, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, at Perseus project
  3. ^ Apostlenes gjerninger 16,14.
  4. ^ Johannes' åpenbaring 1,11; 2,18-28.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata