Thulin Type D

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Thulin Typ D»)
Thulin D oppstilt i Ljungbyhed

Thulin Type åD var et svensk fly som ble bygget på lisens ved AB Enoch Thulins Aeroplanfabrik i Landskrona.

Den var en variant av Morane-Saulnier L. Flyet var en en-dekker hvor vingen var montert over flykroppen. Tilnavnet Parasol kommer fra masten som på flykroppen som ved hjelp av vaiere festet på vingens overside, holdt vingen på plass. Det første flyet ble bygget høsten 1914 og utstilt under et arrangement i Stockholm i mai 1915. Flyet ble bygget i fem eksemplarer. Foreningen Skånska kvinnor samlet penger og kjøpte et av Type D som ble gitt til Svenska Arméflyget i august 1915. Året efter ble ytterligere ett fly gitt til samme forening. Begge flyene ble tatt ut av aktiv tjeneste i 1918. De tre øvrige av Type D som ble produsert ble brukt ved Thulins flygskola på Ljungbyhed. Et av skoleflyene ble kjøpt av Eric von Rosen som donerte det til de vita i den finske borgerkrigen. Det kom til å bli Finlands flyvåpens første fly. von Rosen fulgte med piloten Nils Kindberg da flyet ble fløyet fra Umeå til Vasa den 6. mars 1918 og levert regjeringen. i Finland betraktes 6. mars som dagen for flyvåpenets grunnleggelse. Finland ble senere dømt for brudd på forbudet mot sivil flyvning som ble innført i samband med første verdenskrigen.

Flyet fikk registreringen F1, som dog aldri ble påmalt, det var forsynt med von Rosens personlig lykkesymbol,m et blått hakekors på hvit bunn, malt på vingene. Dette ble også Finlands flyvåpens symbol frem ti andre verdenskrig. F1 utførte et ti-talls oppdrag, først og fremst speiding for general Mannerheims hovedkvarter, men også spredning av flyveblad og små bomber fra bakre sittebrønn. Flyet opererte fra fire rudumentære og raskt opererte baser i nordre Tavastland, men totalhaverte i Tammerfors den 16. april 1918, hvor flyveren Westman (en svensk frivillig) og mekanikeren, Nylund omkom.

Finland kjøpte den andre Type D, registrering F4, som ble totalskadet ved motorbrann på basen i Orivesi den 28. mars 1918.

Typ D er avbildet i Finland på et flertal minnesstener og en replika finnes på Mellersta Finlands flygmuseum i Jyväskylä.