Thud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Thud er et brettspill for to personer. Det ble oppfunnet av Trevor Truan og er basert på spillet med samme navnet som dukker opp i Terry Pratchetts romaner Going Postal og THUD!. Thud bærer visse likhetstrekk med både de Norrøne spillene Hnefatafl og Tablut (Thud bærer navnet "Hnaflbaflwhiflsnifltafl") og med sjakk. De to sidene som spilles er dvergene og trollene, da spillet er en representasjon av slaget ved Koom Valley.

Spillet[rediger | rediger kilde]

Målet med spillet er å utrydde motstanderen. Dvergene er i kraftig flertall, men til gjengjeld kan et enkelt troll gjøre betraktelig mer skade. Spillet kan på noen måter minne om sjakk, snarere enn andre brettspill som Go og Othello, i det at det forskjellige brikkene kan bevege seg på forskjellige måter. Til forskjell fra de aller fleste klassiske brettspill, og i tråd med betydningen av tallet åtte i Terry Pratchetts romaner, spilles Thud på et åttekantet brett.

Historie[rediger | rediger kilde]

Thud har sitt opphav i Terry Pratchetts univers, skiveverdenen. I de to siste romanene, Going Postal og THUD! nevnes spillet, og i THUD! er spillet en avgjørende faktor. Pratchett har også diktet opp spillets opphav, som bærer mange likhetstrekk med Shahnamateorien om sjakkspillets opphav.

Kort sagt ble det dvergen som opfant det bedt om å oppgi en belønning. Han bad om et lite stykke gull for den første ruten på brettet, to for den andre, fire for den fjerde etc. Da dvergekongen innså at det ville være mer gull enn det finnes på skiveverdenen truet han oppfinneren på livet. Oppfinneren tenkte seg om og bad i stedet om så mye gull som han kunne bære, og slapp unna med en brukket arm.

Spillets gang[rediger | rediger kilde]

Spillerbrettet i utgangsposisjon - D=dverger, T=troll, X=Thudsteinen

Spillet spilles på et brett som er 15 ganger 15 ruter stort, med 15 ruter fjernet fra hvert hjørne. Brikkene består av åtte troll og trettito dverger, samt en thudstein, som plasseres i midten av brettet, på rute H8. Denne kan ikke flyttes, flyttes gjennom eller flyttes på i løpet av spillet. Trollene plasseres på alle feltene rundt Thudsteinen, mens dvergene plasseres på de ytterste feltene på brettet, med unntak av feltene i ortogonal linje med thudsteinen (A8, P8, H1 og H15.) Dvergene starter alltid.

Når det er dvergenes tur, kan de:

  • Flytte på seg: Dvergene flytter som dronninger i sjakk: hvor som helst på brettet i ortogonal eller diagonal linje. Dvergene kan dog ikke flytte inn i eller gjennom andre brikker, det seg være thudsteinen, dverg eller troll.
  • Ta til fange et troll: Dersom dvergene danner en rekke, uansett lengde, kan de kaste den første dvergen så mange ruter som det er dverger i rekken. Dersom dvergen lander på en rute med et troll i, blir trollet tatt til fange og flyttet av brettet. En enkelt dverg danner en linje på en, og kan derfor ta til fange et troll som står i en naborute.

Når det er trollenes tur, kan de:

  • Flytte på seg: Trollene beveger seg som konger i sjakk: Én rute i hvilken som helst retning. Dersom det er dverger i naborutene til den som trollet har flyyet til når runden er over, blir disse dvergene tatt til fange. En dverg kan allikevel flytte til en rute ved siden av et troll på sin tur uten å bli tatt til fange. Trollet kan da ikke ta trollet på annen måte enn å flytte til en annen rute ved siden av dvergen.
  • Ta til fange dverger: Dersom trollene danner en rekke, uansett lengde, kan de skyve den første trollet så mange ruter som det er troll i rekken. Dersom det er dverger i rutene rundt den som trollet lander på, blir alle disse øyeblikkelig tatt til fange. Trollene kan ikke skyve hvis ikke minst én dverg blir tatt til fange, ei heller kan de lande på en rute som er okkupert.

Når begge spillerne blir enige om at ingen flere brikker kan tas til fange, er spillet over. Spillerne bytter da sider og spiller om igjen. Etter hvert slag telles de slagne brikkene opp: Hver dverg som står igjen på brettet er verdt ett poeng, hvert troll er verdt fire poeng. Spilleren med flest poeng etter de to rundene er spillets vinner.

"Quickfire" Thud[rediger | rediger kilde]

I Thudturneringer spilles det ofte en alternativ form for Thud, som er mer publikumsvennlig og som tar mindre tid. Såkalt Quickfire Thud kan spilles på en av to måter:

  • Antall trekk: Spillet spilles bare til enten tjuefire eller tredve trekk.
  • Tid spillet spilles til tjuefire eller trdve trekk, men spillerne har kun femten sekunders omtenkningstid og fem sekunders flyttetid per trekk.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]