Threepence

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Threepence (Storbritannia)
Valør: 3 Gamle Pence
0,25 Britisk shilling
0,012 Pound sterling
Vekt: 6,8 g
Diameter: 21-22 mm
Tykkelse:  mm
Kant: Glatt
Materiale: 79% Cu, 20% Zn, 1% Ni
År preget: 1547–1970
Katalog nummer:
Forside
Forside
Design: Dronning Elisabeth II
Designer: Mary Gillick
Bakside
Bakside
Design: Tudor Portcullis
Designer:

Threepence, uttalt thruppence (og thre-pence i nord), var en myntbenevnelse som ble brukt av ulike domsmyndigheter i England, Skottland, Irland og Wales, frem til desimaliseringen av Britisk pund og Irsk pund.

Før desimaliseringen brakte inn den nye pennyen som også førte med seg kunstige uttalelser, ble summen av tre pence vanligvis uttalt «thripp'nce», «thrupp'nce» eller «threpp'nce». Mynten i seg selv ble kalt for «thripp'ny bit» (eller «thrupp'ny bit», o.l.).

Tidlig threepence-mynter[rediger | rediger kilde]

Threepence mynten ble først introdusert som en engelsk mynt under fine silver myntpregingen av kong Edward VI, og den var en del av et nytt sett med valutabenevnelser. Selv om mynten var lett å ha med å gjøre i forhold til det gamle sterlingsystemet (verdt en fjerdedel av en shilling), ble aldri threepencen like populær som groatmynten (fire pence) henholdsvis på grunn av at threepencen ikke ble preget under de neste to herskerne.

Edward VIs threepence-mynter ble produsert på London og York myntverksted. Fremsiden viste et kongeportrett som ikke var i profil, en rose til venstre og valørnummeret III til høyre og omringet av frasen EDWARD VI D G ANG FRA Z HIB REX. Baksiden viser et langt kors som er over det kongelige segl, og er omringet av frasen POSUI DEUM ADIUTOREM MEUM fra London Mint I have made God my helper eller CIVITAS EBORACI for York Mint.

Elisabeth I (1558-1603) produserte threepence mynter under sin tredje myntpreging (1561-1577). De fleste myntene som ble preget i 1561 var 21 mm i diameter, mens det senere ble redusert til 19 mm. Det som viste myntens verdi var rosen bak portrettet av dronningen på fremsiden og datoen på baksiden. Fremsidens portrett er en kronet byste som avbilder dronningen når hun ser mot venstre. Portrettet er omringet av frasen POSUI DEU ADIUTOREM MEU. Dato brukt for de minste myntene er 1561-1577. Threepence mynter fra den fjerde perioden med myntprodusksjon (1578-1582) er nesten identiske med de tidligere myntene., utenom at sølvinnholdet var lavere. Det fantes også noen få mynter fra denne perioden som ble produsert av maskiner i stedet for manuelt med hammer, men disse hadde samme design som de andre.

Under Jakob IIs styre ble threepence mynten tatt ut av sirkulasjon og produksjon, mens under Karl I ble mynten ikke produsert av London Tower myntverksted, men ble produsert av ulike lokale provinsielle myntverk. Mynten ble i denne tiden identifisert av romertallet III bak portrettet av kongens hode på fremsiden.

Reintroduksjon av mynten[rediger | rediger kilde]

De fleste vanlige threepence-myntene ble produsert i Aberystwyth myntverksted under Karl I styre mellom 1638 og 1642. Disse myntene hadde en byste av kongen seende mot venstre som motiv med romertallet III til venstre for han og en fjær til høyre. Baksiden viste kongevåpenet på et skjold med fjær over og billedteksten CHRISTO AUSPICE REGNO, som kan oversettes: «Jeg regjerer under råd fra Kristus».

Mellom 1644 og 1646 ble mynten produsert i Oxford myntverksted med pregestempelet fra Aberystwyth brukt på den ene siden mens den andre siden viste oxforderklæringen.