Thoros av Edessa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Edessa.

Thoros (eller Theodoros, død 9. mars 1098) var en armensk hersker i Edessa under det første korstog.

Thoros var tidligere offiser (curopalates) i Østromerriket og løytnant under Philaretos Brachamios. Han var armensk, men praktiserte gresk-ortodoks tro. Seldsjukkemiren i Damaskus, Tutush I, erobret rundt 1094 Edessa og etablerte Thoros som guvernør der. Thoros forsøkte umiddelbart å ta kontroll over byen for seg selv. Da Yaghi-Siyan, emiren i Antiokia, og Radwan, emiren i Aleppo, søkte tilflukt i Edessa etter å ha blitt beseiret av Malik Shah I, forsøkte Thoros å ta dem til fange og kreve løsepenger for dem. De andre adelsmennene i Edessa gikk derimot ikke med på dette, og de ble satt fri. Thoros befestet så Edessa og avskar festningen som var bemannet av tyrkiske og armenske styrker. Tyrkerne og artukidene beleiret byen i to måneder, men klarte ikke å ta dem selv etter å ha brutt gjennom murene. Tyrkerne trakk seg tilbake og Thoros ble anerkjent som byens herre.

Han var ikke populær blant sine armenske undersåtter i Edessa på grunn av hans gresk-ortodokse tro. Han motstod angrep fra seldsjukkene, men i 1098 måtte han be korsfarerne som var opptatt med beleiringen av Antiokia, om hjelp.

Baldwin av Boulogne går inn i Edessa i februar 1098. Bildet viser at han blir ønsket velkommen av armenske geistlige som var glade for å kunne bryte båndet med Konstantinopel.[1]

Baldwin av Boulogne kom til Edessa etter at han erobret Turbessel i stedet for å delta i beleiringen. Han kom antagelig for å skaffe seg territorium til seg selv. Thoros inviterte ham til Edessa og inngikk allianse med ham i februar 1098. Baldwin overbeviste ham gradvis om å adoptere ham som sønn og arving. Men da Thoros hadde gjort dette, angrep Baldwin offiserene til Baldwin og beleiret ham i festningen. Thoros gikk med på å la ham få byen og planla å flykte med sin familie til Melitene, men kort tid etterpå, den 9. mars, ble Thoros drept av de armenske innbyggerne i byen, muligens på Baldwins ordre, og Baldwin ble den første greven av Edessa.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Steven Runciman, A History of the Crusades, vol. I: The First Crusade and the Foundation of the Kingdom of Jerusalem. Cambridge University Press, 1951.
  • Armenia and the Crusades, Tenth to Twelfth Centuries: The Chronicle of Matthew of Edessa. Oversatt til engelsk av Ara Edmond Dostourian. National Association for Armenian Studies and Research, 1993.
  • Fulcher av Chartres, A History of the Expedition to Jerusalem, 1095-1127, oversatt til engelsk av Frances Rita Ryan. University of Tennessee Press, 1969.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "Les Croisades, Origines et consequences", Claude Lebedel, s.50