Thor Gotaas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thor Gotaas
ThorGotaas.jpg
Født26. aug. 1965[1]Rediger på Wikidata (56 år)
LørenskogRediger på Wikidata
Beskjeftigelse ForfatterRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Thor Gotaas (født 26. august 1965, oppvokst i Brumunddal) er en norsk forfatter og folkeminnegransker. Han skriver kulturhistoriske bøker med folkloristisk vinkling.

Gotaas er cand. philol. fra Universitetet i Oslo med hovedoppgaven Holdninger til tatere sett i historisk perspektiv (1993).

Han har også gitt stemme til mange radioserier på 2000-tallet, som blant annet har gått på Norgesglasset i NRK P1. Boka Løping: En verdenshistorie er foreløpig oversatt til 17 språk, deriblant arabisk, koreansk og russisk. Flere av Gotaas' bøker er trykket i mange opplag: Taterne, På loffen, Først i løypa, Løping, Ørkenen Sur, Femmila, Birken, Før og etter Wirkola, Oddvar Brå og Norske utedoer.[2] Gotaas er særlig opptatt av outsiderne i samfunnet. Som folkeminnegransker er han spesielt interessert i mentalitetshistorie og skiftende holdninger, enten det er historisk, geografisk eller sosialt. Forfatterskapet omhandler emner som idrettshistorie, særlig skihistorie, vagabonder og taterfolket.

I tillegg til å skrive holder Gotaas foredrag og har vært og er en hyppig gjest i podkaster siden 2016, særlig Rekommandert med Kristopher Schau, Det lange løp, Nå er det alvor, Teknokratiet og Under Brua Med Jan Mabbro Andersen. Sommeren 2021 deltok han, som første forfatter, i en 24-timers podkast hos Wolfgang Wee.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Gotaas ved i Svartholtet i Elverum i 2015. Han har skrevet flere bøker om skisport.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Autorités BnF, BNF-ID 13569225r, catalogue.bnf.fr, besøkt 30. desember 2019[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Torbjørn Tumyr Nilsen: Lange linjer, korte bukser - Portrettintervju i Klassekampen 4. desember 2020

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]