Thor Gotaas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thor Gotaas
ThorGotaas.jpg
Født26. aug. 1965[1]Rediger på Wikidata (57 år)
LørenskogRediger på Wikidata
Beskjeftigelse ForfatterRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Thor Gotaas (født 26. august 1965) er en norsk forfatter og folkeminnegransker. Han skriver kulturhistoriske bøker med folkloristisk vinkling. Han er oppvokst i Elverum til 1971 og i Brumunddal.

Gotaas er cand. philol. fra Universitetet i Oslo med hovedoppgaven Holdninger til tatere sett i historisk perspektiv (1993).

Han har også gitt stemme til mange radioserier på 2000-tallet, som blant annet har gått på Norgesglasset i NRK P1. Boka Løping: En verdenshistorie er foreløpig oversatt til 17 språk, deriblant arabisk, koreansk og russisk. Flere av Gotaas' bøker er trykket i mange opplag: Taterne, På loffen, Først i løypa, Løping, Ørkenen Sur, Femmila, Birken, Før og etter Wirkola, Oddvar Brå og Norske utedoer.[2] Gotaas er særlig opptatt av outsiderne i samfunnet. Som folkeminnegransker er han spesielt interessert i mentalitetshistorie og skiftende holdninger, enten det er historisk, geografisk eller sosialt. Forfatterskapet omhandler emner som idrettshistorie, særlig skihistorie, vagabonder og taterfolket.

I tillegg til å skrive holder Gotaas foredrag og har vært og er en hyppig gjest i podkaster siden 2016, særlig Terrengsykkelpodden med Ingar og Erlend og Rekommandert med Kristopher Schau, I det lange løp, Nå er det alvor, Teknokratiet og Under Brua Med Jan Mabbro Andersen. Sommeren 2021 deltok han, som første forfatter, i en 24-timers podkast hos Wolfgang Wee, mens han romjulen 2021 var gjest i podkasten Gode Dager med Øystein «Pølsa» Pettersen og Hans Olav «Hanso» Ingholm.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Gotaas ved i Svartholtet i Elverum i 2015. Han har skrevet flere bøker om skisport.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Autorités BnF, BNF-ID 13569225r, catalogue.bnf.fr, besøkt 30. desember 2019[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Torbjørn Tumyr Nilsen: Lange linjer, korte bukser - Portrettintervju i Klassekampen 4. desember 2020

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]