Thor Gotaas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thor Gotaas
ThorGotaas.jpg
Født26. august 1965[1] (55 år)
LørenskogRediger på Wikidata
Beskjeftigelse ForfatterRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Thor Gotaas (født 26. august 1965, oppvokst i Brumunddal) er en norsk folklorist og forfatter. Han er for tiden på Gyldendal forlag og skriver kulturhistoriske bøker med folkloristisk vinkling.

Han er særlig opptatt av outsiderne i samfunnet, og også de som beveger seg mer enn vanlig, enten det gjelder som levemåte eller på fritiden. Gotaas gransker det seriøse og det kuriøse i folkelig kultur, og kombinerer detaljstudier med lange linjer for søke ny historisk innsikt.

Som folkeminnegransker er han spesielt interessert i mentalitetshistorie og skiftende holdninger, enten det er historisk, geografisk eller sosialt. Forfatterskapet omhandler emner som idrettshistorie, særlig skihistorie, vagabonder og taterfolket.

Han er cand.philol. fra Universitetet i Oslo med hovedoppgaven Holdninger til tatere sett i historisk perspektiv i 1993.

Han har også gitt stemme til mange radioserier på 2000-tallet, som blant annet har gått på Norgesglasset i NRK P1. Boka Løping. En verdenshistorie er foreløpig oversatt til svensk, dansk, engelsk, russisk, nederlandsk, italiensk, tysk, japansk, arabisk, portugisisk, koreansk, tyrkisk, tsjekkisk, ungarsk, slovakisk, serbisk og iransk. En kinesisk utgave er utsatt som følge av Nobelpristildelingen 2010.[2]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Gotaas ved i Svartholtet i Elverum i 2015. Han har skrevet flere bøker om skisport.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Autorités BnF, besøksdato 30. desember 2019, BNF-ID 13569225r, catalogue.bnf.fr
  2. ^ Trond Ivan Hagen (2. februar 2011). «Fredsprisen stoppet bok på kinesisk». NRK. Besøkt 2. februar 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]