Thor Gotaas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Thor Gotaas
Thor Gotaas.JPG
Thor Gotaas i 2010
Født 26. august 1965 (50 år)
Norge Lørenskog, Norge
Yrke Folklorist og forfatter
Statsborger i Norge

Thor Gotaas (født 26. august 1965, oppvokst i Brumunddal) er en norsk folklorist og forfatter. Han er for tiden på Gyldendal forlag og skriver kulturhistoriske bøker med folkloristisk vinkling.

Han er særlig opptatt av outsiderne i samfunnet, og også de som beveger seg mer enn vanlig, enten det gjelder som levemåte eller på fritiden. Gotaas gransker det seriøse og det kuriøse i folkelig kultur, og kombinerer detaljstudier med lange linjer for søke ny historisk innsikt.

Som folkeminnegransker er han spesielt interessert i mentalitetshistorie og skiftende holdninger, enten det er historisk, geografisk eller sosialt. Forfatterskapet omhandler emner som idrettshistorie, særlig skihistorie, vagabonder og taterfolket.

Han er cand.philol. fra Universitetet i Oslo med hovedoppgaven Holdninger til tatere sett i historisk perspektiv i 1993.

Gotaas har holdt flere hundre foredrag og kåserier de siste ti årene i mange ulike sammenhenger. Han har også gitt stemme til elleve radioserier om sitt eget bokstoff, som blant annet har gått på Norgesglasset i NRK P1. Boka Løping. En verdenshistorie er foreløpig oversatt til svensk, engelsk, russisk, nederlandsk, italiensk, amharisk, tysk, japansk, arabisk, portugisisk, koreansk, tyrkisk, tsjekkisk og slovakisk. Den er under oversettelse til finsk og ungarsk. En kinesisk utgave er utsatt som følge av Nobelpristildelingen 2010.[1]

Han jobber også deltid som lærer på Heltberg gymnas i Oslo.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Trond Ivan Hagen (2. februar 2011). «Fredsprisen stoppet bok på kinesisk». NRK. Besøkt 2. februar 2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Thor Gotaas – bilder, video eller lyd