Thor Frette

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thor Frette
Født27. okt. 1918[1]Rediger på Wikidata
Død19. okt. 1987[1]Rediger på Wikidata (68 år)
Oslo[1]
BeskjeftigelseForfatter, oversetter Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Thor Frette (1918–1987) var lektor i samisk ved Universitetet i Oslo fra 1962 til 1987. Han vokste opp i Karasjok og studerte samisk og finsk i Oslo og Helsingfors. Fra 1948 til 1962 var han programsekretær i NRK Finnmark. I denne perioden hadde han også permisjon for å være redaktør av avisa Ságat fra 1958 til 1961. En tid var han også statens stedsnavnkonsulent for nordsamisk pg han gjorde en stor innsats for å samle inn samiske stedsnavn.

I et intervju med Ebba Haslund forteller han om noe av problematikken rundt samiske stedsnavn i perioden da fornorskningspresset var som sterkest:

«Således fins der et fjell som på samisk har det vakre navn Skovvanvarri — fjellet som det suser fra. Men man sier jo ikke skov på godt norsk, og følgelig er Skovvanvarri blitt til Skoganvarre».

Han forteller også om et annet problem:

«Fornorskningen har også hatt ubehagelige praktiske følger. Da lektor Frette var programsekretær ved kringkastingen i Karasjok, skulle de militære en gang drive skyteøvelser i Tanadalen, og en advarsel sendes ut gjennom radioen: Innenfor det og det område måtte ingen bevege seg. Alle de stedsnavn som ble brukt for å definere skytefeltet var oversatt til norsk, og det fantes ikke et menneske i Tanadalen som noensinde hadde hørt disse underlige norske navnene. I hele området fantes ikke norsktalende, så han måtte få forandret alle stedsnavn til de opprinnelige og egentlige samiske, for at advarselen i det hele tatt kunne ha noen hensikt

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c www.digitalarkivet.no[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]