Thor Frette

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thor Frette
Født1918Rediger på Wikidata
Død1987Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Forfatter, oversetterRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Thor Frette (1918–87) var lektor i samisk ved Universitetet i Oslo fra 1962 til 1987. Han vokste opp i Karasjok og studerte samisk og finsk i Oslo og Helsinki. Fra 1948 til 1962 var han programsekretær i NRK Finnmark. I denne perioden hadde han også permisjon for å være redaktør av avisa Ságat fra 1958 til 1961. En tid var han også statens stedsnavnkonsulent for nordsamisk pg han gjorde en stor innsats for å samle inn samiske stedsnavn.

I et intervju med Ebba Haslund forteller han om noe av problematikken rundt samiske stedsnavn i perioden da fornorskningspresset var som sterkest:

«Således fins der et fjell som på samisk har det vakre navn Skovvanvarri — fjellet som det suser fra. Men man sier jo ikke skov på godt norsk, og følgelig er Skovvanvarri blitt til Skoganvarre».

Han forteller også om et annet problem:

«Fornorskningen har også hatt ubehagelige praktiske følger. Da lektor Frette var programsekretær ved kringkastingen i Karasjok, skulle de militære en gang drive skyteøvelser i Tanadalen, og en advarsel sendes ut gjennom radioen: Innenfor det og det område måtte ingen bevege seg. Alle de stedsnavn som ble brukt for å definere skytefeltet var oversatt til norsk, og det fantes ikke et menneske i Tanadalen som noensinde hadde hørt disse underlige norske navnene. I hele området fantes ikke norsktalende, så han måtte få forandret alle stedsnavn til de opprinnelige og egentlige samiske, for at advarselen i det hele tatt kunne ha noen hensikt

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]