Thomas Thomasen Bisp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thomas Thomasen Bisp
Født1780Rediger på Wikidata
Død22. juli 1822Rediger på Wikidata
halshogging
NasjonalitetDanmark
Dømt forMord
DomDødsstraff
En sørgelig ny Vise om Arrestanten Thomas Thomasen Bisp

Thomas Thomasen Bisp (født 1780, død 22. juli 1822) var den siste forbryter som ble henrettet i Hjørring i Nordjylland.

Historie[rediger | rediger kilde]

Thomas var i Sønder Øksne blitt gift med Maren Justdatter omkring 1804. De fikk fem barn sammen, og levde i 16 år i et tilsyneladende harmonisk ekteskap. I 1817 fikk de en ny tjenestepike på gården, den 24-årige Ane Margrethe Christensdatter. Thomas' øyne falt på tjenestepiken, og de innledet et forhold. For at de to skulle kunne gifte seg, anskaffet Thomas i 1821 rottekrutt (rottegift), som han strødde ut på en brødskive, smurte smør over og ga til sin kone, som døde få dager senere.

For sin udåd ble Thomas dømt til å bli henrettet, først ved å bli knepet med glødende tenger tre ganger, dernest til å få sin høyre hånd avhugget, for til sist å bli halshugget og lagt på hjul og steile. Han ble dog benådet av kongen, som mente at knipningene og håndavhuggingen ikke var nødvendig.

Thomas' legeme forsvant fra retterstedet natten mellom 23. og 24. juli. Antagelig ble det fjernet av slektninger for å unngå den vanærende ustilling på hjul og steile.

Tjenestepiken Ana Margrethe ble dømt til livsvarig tukthusarbeide i Viborg tukthus, men ble etter 17 år benådet av kong Frederik VI. Først fødte hun dog en datter, hvis far hun utla til å være Thomas.

I forbindelse med veiarbeide i år 1900, ble Thomas Thomasen Bisps skjelett med en nagle igjennom kranriet funnet, og det har siden befunnet seg på Vendsyssel Historiske Museum.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikisource En sørgelig ny Vise om Arrestanten Thomas Thomasen Bisp – originaltekst fra Wikikilden