Hopp til innhold

Thomas Tallis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thomas Tallis
Fødtca. 1505[1]Rediger på Wikidata
Kent
Død23. nov. 1585Rediger på Wikidata
Greenwich[2]
BeskjeftigelseKomponist Rediger på Wikidata
NasjonalitetKongeriket England
GravlagtSt Alfege Church, Greenwich
Signatur
Thomas Tallisʼ signatur

Thomas Tallis (født ca. 1505, død 23. november 1585) var en engelsk renessansekomponist. Han er mest kjent for sin kormusikk.

Liv[rediger | rediger kilde]

Man vet svært lite om livet hans, og første gang man hører om han, er i 1530, da han var organist i Kent. Allerede da var han tydeligvis en respektert musiker og komponist. I 1535 byttet han jobb, og begynte å jobbe i St. Mary-at-Hill i London. I denne jobben kom han i kontakt med hoffet, og han startet en langvarig forbindelse med dem. Fra 1538 til 40 jobbet han ved et kloster i Essex, før han begynte å synge i koret ved Canterburykatedralen.

Tallis jobbet for hoffet ved siden av andre jobber, og i et skriv fra 1577 blir det sagt at han har jobbet for hoffet i førti år. Han jobbet for Henry VIII, Edward VI, Mary og Elizabeth som sanger, komponist, dirigent og organist. Som takk for dette, fikk han og hans læresvein William Byrd i 1573 enerett til å trykke musikk i England for 21 år.

Tallis komponerte et av de største korstykkene noensinne, motetten Spem in alium nunquam habui (se nedenfor) for 40 stemmer (åtte kor av fem stemmer hver, kanskje for Elizabeth I sin 40. bursdag), og var kanskje med det i konkurranse med den italienske komponisten Alessandro Striggio den eldres førtistemmig motett Ecce beatam lucem.

Lytteprøve[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Store norske leksikon[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]