Thomas Stanghelle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thomas Stanghelle
Født8. juli 1977Rediger på Wikidata (44 år)
Beskjeftigelse Sanger, komponistRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
InstrumentVokal
IMDbIMDb

Thomas Stanghelle (født 8. juli 1977 i Oslo) er en norsk tenor og komponist som er utdannet ved Musikkonservatoriet i Trondheim og Kristiansand. Han er oppvokst på Nesodden, for tiden bosatt i Kristiansand.

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Stanghelle gikk videregående skole ved Kristelig Gymnasium i Oslo. Han ble utdannet ved Musikkonservatoriet i Trondheim og Kristiansand.

Han hadde sentrale roller i flere musikaler i Oslo, som Oliver!, Bugsy Malone, Sound of Music og Gummi-Tarzan, samt i flere operaoppsettinger, som Carmen og Maskeballet.

Operamusikk[rediger | rediger kilde]

Thomas Stanghelle har komponert og skrevet teksten til operamusikalen Some Sunny Night. Operamusikalen ble fremført i Kinas regjeringsbygg Folkets Store Sal med Kinas Nasjonalopera i 2005, og ble framført som ledd i det offisielle programmet under Paralympiske sommerleker 2008, sammen med den olympiske artist-troppen CDPPAT (China Disabled People's Performing Art Troupe). Operamusikalen er bygd på historien om den cystisk fibrose-rammede maratonløperen Ketil Moe fra Lillesand og hans kinesiske venn Mark Wang, som overlevde en flystyrt i Kina, og som fikk studiestipend til Norge av HM Dronning Sonja. Johann Olav Koss og Grete Waitz har også sentrale roller i oppsettet. Stanghelle har tidligere oppført denne operamusikalen i Norge, Brussel, Ohio, Bethlehem og Jerusalem, og synger selv en av hovedrollene, mens Daniel Bohr har vært regissør.

Nye visninger av «Some Sunny Night» var planlagt i Beijing og Wuhan i Kina i begynnelsen av november 2010, med Alexander Rybak i rollen som Ketil Moe, og med Stanghelle selv som Mark Wang. Kineserne avlyste imidlertid arrangementet som en reaksjon på fredspristildelingen 2010 til Liu Xiaobo.[1]

Stanghelle arbeidet også med verdens første Trekkspillopera sammen med Lindesnes trekkspillklubb, og opptrådte sammen med dem blant annet i NRKs program Nytt på nytt i forbindelse med TV-aksjonen 2008.

Thomas Stanghelles har også komponert og skrevet teksten til musikalen Mathilde fra Ramsøya, som ble spilt på Agder Teater i april 2010. Musikalen er bygd på livshistorien til hans mormor Mathilde Marker, som selv debuterte på teaterscenen som 92-åring. Thomas Stanghelle var en av hovedrolleinnehaverne i filmen Mathildes store drøm, laget av Fabel & Fakta, som hadde premiere 25. januar 2012.

I 2013 komponerte han musikken til musikalen Pilgrimsreisen med tekster av Ivar Skippervold, som senere har blitt fremført flere ganger i Aust-Agder. I forbindelse med kirkens 500-årsjubileum 2017 skrev og komponerte Thomas Stanghelle musikalen Luther glede, fremført med ulike ensembler sammen med Stanghelle i Aust-Agder og Akershus.

Utgivelser og konserter[rediger | rediger kilde]

Han har deltatt i ni CD-utgivelser og holdt en rekke konserter, blant annet sammen med Stephen Ackles, Hanne Krogh, Morten Harket, Arve Tellefsen, Alexander Rybak og Jørn Hoel, blant annet opptrådte han i 2009 sammen med Alexander Rybak i hans konsert i Den norske opera i Bjørvika.

Har har også laget film-musikken til en 18 episoders TV-serie på CCTV9 i Kina («Hold up the blue sky of life»), med samme tema som i operamusikalen «Some Sunny Night». Gjennomgangsmelodien «Angel of Life» lå også 10 uker på Norsktoppen i NRK.

 Thomas Stanghelle skrev og komponerte musikal-messen "Himmelengsel" som ble urframført i 2018 (Setesdølen 27/11-2018).

Tre Generasjoner[rediger | rediger kilde]

Thomas Stanghelle har vært svært aktiv i gruppen Tre Generasjoner, sammen med sin mor, mezzosopranen Turid Stanghelle, og sin mormor, sopranen Mathilde Marker, da 93 år.[2] I 2011 deltok trioen i TV 2s talentkonkurranse Norske Talenter, der de nådde finalen fredag 27. mai. Mathilde Marker døde i 2014, 96 år gammel.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Fædrelandsvennen 21. oktober 2008: «Klar for 1 million seere».
  • Karl Johan Emanuelsen, Agderposten 15. september 2008: «Ketil livsverk lever».
  • Anne-Marit Dahl, Adresseavisen 12. april 2008: «Vil forandre Kina med musikk».
  • NRK Norge Rundt 14. desember 2007: «Tre generasjoner på turné».
  • Agder Teater: Teaterguiden våren 2010, side 33: «Mathilde fra Ramsøya».
  • Agderposten 26. januar 2012: «Mathildes store dag».

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]