Thomas Parker, 1. jarl av Macclesfield

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thomas Parker
Thomas Parker, 1st Earl of Macclesfield by Sir Godfrey Kneller, Bt.jpg
Født23. juli 1666
Staffordshire
Død28. april 1732 (65 år)
Utdannet ved Trinity College
Beskjeftigelse Dommer, politiker
Parti Whig
Nasjonalitet Kongeriket Storbritannia
Medlem av Royal Society, Storbritannias 1. parlament, Storbritannias 2. parlament
Utmerkelser Fellow of the Royal Society

Thomas Parker (født 23. juli 1666, død 28. april 1732) var en britisk politiker. Han var 1. jarl av Macclesfield og fra 1718 til 1725 rikskansler.

Parker ble født i Staffordshire og utdannet ved Adams' Grammar School og Trinity College i Cambridge. Han giftet seg med Elizabeth Carrier, hvis søster var gift med George Anson, 1. baron Anson. I 1691 ble han advokat, og i 1704 parlamentsmedlem for Whigs. Året etter ble han slått til ridder.

I 1710 fikk han tilbud om embetet som rikskansler, men tok det ikke imot. Han ble i stedet medlem av Privy Council. I 1713 ble han medlem av Royal Society, og i 1714 ble han utnevnt til baron Parker av Macclesfield, et livstidsbaroni. I 1718 ble han elevert til jarl av Macclesfield, og utnevnt til rikskansler. Han fikk også den subsidiære tittelen Viscount Parker.

Allerede i 1721 ble han implisert i økonomiske uregelmessigheter, men fortsatte som rikskansler. Først i 1724 ble han tvunget til å trekke seg, og han gikk formelt av året etter. Da ble han også funnet skyldig i korrupsjon, etter en tiltale om at han hadde tatt imot mer enn 100 000 pund i bestikkelser, en sum som tilsvarer mange millioner i dagens pundverdi. Han ble ilagt en bot på 30 000 pund og fengslet i Tower of London inntil han hadde gjort opp for seg. Parker var en meget velstående mann, men da mye av hans rikdom kom fra bestikkelsene ble pengene inndratt, og det tok derfor tid før han kunne betale boten. Sine siste år tilbrakte han for det meste på Shirburn Castle, hvor han også er gravlagt.

Hans sønn, den kjente astronomen George Parker, arvet jarletittelen.


Forgjenger:
 William Cowper 
Rikskansler i England
Etterfølger:
 Komité 
Forgjenger:
 Ny opprettelse 
Jarl av Macclesfield
Etterfølger:
 George Parker