Thomas Hopkins Gallaudet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thomas Hopkins Gallaudet
Thomas hopkins gallaudet posthumous oil painting by george f wright 1851.jpg
Født10. desember 1787
Philadelphia
Død10. september 1851 (63 år)
Hartford
Gravlagt Cedar Hill Cemetery
Ektefelle Sophia Fowler Gallaudet
Barn Thomas Gallaudet, Edward Miner Gallaudet
Utdannet ved Yale University
Beskjeftigelse Underviser, lærer
Nasjonalitet USA

Thomas Hopkins Gallaudet (født 10. desember 1787 i Philadelphia i Pennsylvania i USA, død 9. august 1851 i Hartford i Connecticut) var en pioner innen bevegelsen for døves utdannelse.

Han kom inn på Yale-universitetet, der han fikk bachelorgrad i 1805 og mastergrad i 1808. Han ville gjøre mange ting, som bl.a. å studere loven og sette seg inn i handelsreglene.

En dag møtte han Alice Cogswell, den seksårige, døve datteren til en av naboene sine, Mason Cogswell. Han lærte henne mange ord ved å skrive dem med en kjepp i grusen. Deretter spurte Cogswell om Gallaudet ikke kunne reise til Europa for å studere døveskolenes undervisningsmetoder – spesielt den som Braidwood-familien i England praktiserte. Gallaudet fant ut at Braidwood-familien var uvillige til å dele sin kunnskap om deres oralkommunikasjons-metode. Samtidig var Gallaudet skeptisk til at denne metoden kunne fremvise optimale resultater. Mens han fortsatt var i England, møtte han Abbé Sicard, rektor ved Institution Nationale des Sourds-Muets i Paris, og to av skolens døve ansatte, Laurent Clerc og Jean Massieu. Sicard inviterte Gallaudet til Paris, slik at han kunne studere metodene deres, som gikk ut på å lære de døve tegnspråklig kommunikasjon. Clerc og Massieu var de ansvarlige tegnspråklærerne, og begge var høyt utdannet ved den samme skolen.

Etter å ha overtalt Clerc til å bli med ham tilbake til USA, dro de to mennene rundt i New England og samlet inn penger som skulle gå til den første skolen for døve i Hartford, som senere ble kjent som den Amerikanske skolen for døve. Unge Alice Cogswell var en av de syv første studentene.

Det første universitetet for døve[rediger | rediger kilde]

Gallaudets sønn, Edward Miner Gallaudet (18371917) grunnla i 1857 i Washington D.C. den første høyskolen for døve, som i 1864 ble Gallaudet University. Universitetet tilbyr også undervisning for de som går i barneskolen, ungdomsskolen og videregående. Primærspråket som brukes på Gallaudet Universitet er Amerikansk tegnspråk (engelsk: American Sign Language) .

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]