Thomas Hinman Moorer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Thomas Hinman Moorer
ADM Thomas Moorer.JPG
Født9. februar 1912
Alabama
Død5. februar 2004 (91 år)
Bethesda
Gravlagt Æresgravlunden i Arlington
Utdannet ved Naval War College
Beskjeftigelse Offiser
Nasjonalitet USA
Utmerkelser
7 oppføringer

Thomas Hinman Moorer (født 9. februar 1912, død 5. februar 2004) var en amerikansk admiral som var både sjef for den amerikanske marinen (Chief of Naval Operations) og amerikansk generalstabssjef (Chairman of the Joint Chiefs of Staff).

Han ble født i Mount Willing i Alabama, som sønn av en tannlege. Faren oppkalte ham etter sin favorittprofessor ved Atlanta-Southern Dental College, dr. Thomas Hinman. En av USAs største tannlegekonferanser, som holdes årlig i Atlanta, er også oppkalt etter Hinman. Moorer vokste opp i Eufaula, Alabama, og gikk inn i marinen, hvor han fullførte befalsskolen i 1933. Han ble deretter utdannet som marineflyver ved Pensacola Naval Air Station, og var knyttet til flyskvadroner basert på hangarskipene «Langley», «Lexington» og «Enterprise».

Admiral Moorer var øverstkommanderende for både USAs stillehavsflåte (CINCPAC) og USAs atlanterhavsflåte, som den første marineoffiser til å kommandere begge flåtene. Mellom 1967 og 1970 var han sjef for den amerikanske marinen, på et tidspunkt Vietnamkrigen var på sitt mest intense, og deretter var han fra 1970 til 1974 generalstabssjef.

I 1972 mottok Moorer Gray Eagle Award, og innehadde utmerkelsen til sin pensjonering i 1974. Samme år mottok han også Storkorset av St. Olavs Orden.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]