Thomas Chaucer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thomas Chaucer
Født1367
Oxfordshire
Død14. mars 1434
Ewelme
Far Geoffrey Chaucer
Mor Philippa Roet
Søsken Elizabeth Chaucer
Barn Alice de la Pole
Beskjeftigelse Politiker
Nasjonalitet Kongeriket England

Thomas Chaucer (født ca. 1367, død 14. mars 1434) var speaker eller president i det britiske underhuset og den eldste sønnen til den engelske forfatteren Geoffrey Chaucer og hans hustru Philippa (de) Roet.

Thomas synes å ha gjort det godt fra sin fars posisjoner som poet og administrator. Sønnens framgang synes å motsi antagelsen om at Geoffrey Chaucer ikke hadde kong Henrik IV av Englands gunst da denne overtok tronen. På morsiden var Thomas knyttet i familie med kongehuset. Hans mor Philippa var datter av Payne Roet og søster av Katherine Swynford, elskerinne og senere ektefelle av prins John av Gaunt, hertug av Lancaster.

Som ung mann giftet Thomas seg en gang rundt 1395 med Matilda eller Maud, den andre datteren til, og medarver av, John Burghersh, Lord Kerdeston, nevø av Henry Burghersh, biskop av Lincoln, riksskattmester og rikskansler i Storbritannia. Ekteskapet brakte ham store eiendommer hvor godset Ewelme i Oxfordshire sto sentralt. Hans forbindelse med hertugen av Lancaster var betydningsfullt for Thomas. Han ble utpekt til Chief Butler av England for kong Rikard II, en posisjon han holdt i nærmere 30 år, møtte for femten parlamentsamlinger og var speaker (president) for overhuset hele fem ganger, en prestasjon som ikke ble overgått før på 1700-tallet.

Kongen gjorde ham også til konstabel av festningen Wallingford Castle i 1399 og til æressteward for Wallingford og St. Valery. Ettersom han delte sin tid med Ewelme og Wallingford ble han i 1400 og 1402 utpekt som sheriff for Berkshire og Oxfordshire. I 1515 tjenestegjorde Thomas med kongen i Frankrike og brakte med seg i krigen 12 soldater og 37 bueskyttere. Han var tilstede i slaget ved Agincourt, men kanskje mer betydningsfullt var hans ansvar for å arrangere fredsforhandlingene med Frankrike i 1417.

Thomas Chaucer døde den 14. mars 1434 og ble gravlagt i Ewelme hvor hans enke, som døde to år senere, også er gravlagt sammen med ham. Ekteparet etterlot seg kun en eneste datter, Alice, som ble gift med John Philip da hun var femten år gammel og Thomas kjøpte Donnington Castle for datteren. Datterens ektemann døde det samme året og hun ble gift for andre gang med Thomas Montacute, 4. jarl av Salisbury (død 1428), men fikk ingen barn med noen av sine ektemenn. Hun ble gift for tredje gang med William de la Pole, daværende jarl, men senere hertug av Suffolk. Hun fikk to sønner og en datter med ham før han ble halshugget i 1450. Hennes barnebarn John de la Pole, 1. jarl av Lincoln, var utsett til tronarving etter Rikard III av England, men sammen med flere av sine brødre ble han henrettet da kong Rikard mistet makten, og således ble også Chaucer-familiens slektslinje avsluttet. Alices praktfulle gravsted er også i sognekirken i Ewelme.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]