Thisted amt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thisted Amt. Grønt: Sogn som i 1970 gikk til Viborg amt. Lilla: Thyholm som ble til en kommune i Ringkjøbing amt. Blått: Område som ble til Nordjyllands amt.
Thisted amt omkring 1900

Thisted amt var et amt før Kommunalreformen i 1970. Hovedbyen var Thisted.

Det inngikk syv herreder i amtet:

Kommunalreformen i 1970[rediger | rediger kilde]

Forut for Kommunalreformen i 1970 ønsket politikerne i Thisted amt overveiende å bli tilsluttet det nye Nordjyllands amt eller å danne et "Vestjyllands amt" sammen med Ringkjøbing amt. Der var ikke så meget stemning for å bli lagt sammen med Viborg amt.

Sentraladministrasjonen var dog ikke lydhør ovenfor disse kravene, og det endte med at den største delen av Thisted amt ble en del av det nye Viborg amt. Thisted amt hadde i forveien en del samarbeide med det gamle Viborg amt på blant annet på sykehusområdet.

De fire storkommuner i Viborg amt ble:

Det nordøstlige hjørnet, syv sogn i Vester Han herred, ble til Fjerritslev kommune i Nordjyllands amt. En mindre del av Vester Han herred, de fem vestlige sogn, kom derimot med til Viborg amt.

Fem sogn på Thyholm i syd ble til Thyholm kommune i Ringkjøbing amt.

Thyborøn hørte opprinnelig med til Thisted amt (Agger Sogn, Vestervig-Agger kommune), men ble i 1954 overført til Ringkjøbing amt. Ved folketingsvalget hørte Thyborøn dog til Thisted amtskrets inntil 1970.

Amtmenn[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]