Thietmar av Merseburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thietmar av Merseburg
Relieff til minne om biskop Thietmar av Merseburg
Født25. juli 975[1]Rediger på Wikidata
Død1. des. 1019[1]Rediger på Wikidata (44 år)
Merseburg
BeskjeftigelseHistoriker, skribent, krønikeskriver, katolsk prest, katolsk biskop (1009–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Roman Catholic Bishop of Merseburg (1009–)
  • biskop Rediger på Wikidata
FarSiegfried I von Walbeck
MorKunigunde von Stade
SøskenHenry, Count of Walbeck
Siegfried
Friedrich von Walbeck
Brun II. von Verden
NasjonalitetTyskland[2]
GravlagtMerseburger Dom

Side fra Thietmars Chronicon

Thietmar (født 25. juli 975, død 1. desember 1018), også Dietmar, var en tysk historieskriver på de saksiske keisernes tid. Han var biskop av Merseburg.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Oppsummering[rediger | rediger kilde]

Han ble født som sønn av grev Siegfried av Walbeck, som var i slekt med de tyske keiserne. Han ble utdannet ved det keiserlige stiftet i Quedlinburg og i klosteret i Magdeburg. Han ble prost i år 1002 for klosteret Walbeck, som hans bestefar hadde stiftet.

I 1009 ble han biskop av bispedømmet Merseburg, som keiser Heinrich II hadde gjenopprettet fem år tidligere. Han døde i 1018 og er begravet i katedralen der.

Historiker[rediger | rediger kilde]

Mellom 1012 og 1018 skrev han en krønike i åtte bind på latin, i dag kjent som Thietmari Merseburgensis episcopi Chronicon. Den omfatter tiden mellom 908 og 1018, og forteller om Merseburgs, Sachsens, Polens og sorbernes historie. I tillegg inneholder den verdifulle opplysninger om det tyske rikets og Nordens tidlige historie. Thietmar er velinformert om sin egen samtid, oppfattes som sannhetssøkende og omhyggelig. For den tidligste perioden støttet han seg til Widikund av Corveys Res gestae Saxonicae, Annales Quedlinburgenses, samt andre kilder. Beretningen om den sene perioden bygget hovedsakelig på hans egne erfaringer.

Deler av det originale manuskriptet er bevart, og viser at Thietmar fortsatte å gjøre tilføyelser og korreksjoner i teksten etter han hadde ferdigskrevet den. Det betyr også at komposisjonen og den latinske stilen ikke er av særlig høy standard. Han skjelnet heller ikke alltid mellom viktige og mindre viktige begivenheter, men tok med all informasjon han tilsynelatende har hatt adgang til. Krøniken regnes ikke desto mindre som en fremragende kilde til Sachsens historie i siste halvdel av 900-tallet og begynnelsen av 1000-tallet. Hovedvekten ligger på hans eget bispedømme Merseburgs historie, men krigene mot venderne og polakkene fyller også store deler.

Det originale manuskriptet til krøniken ble i 1570 overført til Dresden, Sachsens hovedstad. Bombingen av Dresden under andre verdenskrig førte til at krøniken ble alvorlig skadet, og kun noen få folier forble intakte. I 1905 hadde L. Schmidt utgitt en komplett faksimileutgave av verket.

Thietmars beretning om at Gero-korset[3] i Kölnerdomen ble bestilt av erkebiskop Gero av Köln som døde i 976, ble lenge avvist som feilaktig av kunsthistorikere. Det ble foreslått at han hadde ment et annet kors. I 1920-årene viste nye undersøkelser at Thietmars påstand var korrekt, senere bekreftet av en dendrokronologisk undersøkelse i 1976.

Verker[rediger | rediger kilde]

  • Thietmari Merseburgensis episcopi Chronicon (1012–1018); utgitt:
  • tyske oversettelser fra latin
    • ved Laurent (2. oppl, Berlin 1879).
    • ved Holtzmann, 1938 (in GdV, 4.Aufl.).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b katolsk hierarki ID thietm[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ LIBRIS, libris.kb.se, utgitt 24. oktober 2012, besøkt 24. august 2018[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gero-korset

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Thietmar (Dietmar), in: Meyers Konversationslexikon, 4.Aufl. 1888, Bd.15, S.655.
  • Wattenbach/Holtzmann, hg. v. Franz-Josef Schmale, Darmstadt 1978, I, S.52-58.
  • Ottonian Germany: The Chronicon of Theitmar of Merseburg, translated and annoted by David W. Warner, Manchester 2001 ISBN 0-7190-4926-1