Thietmar av Merseburg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Relieff til minne om biskop Thietmar av Merseburg
Side fra Thietmars Chronicon

Thietmar (født 25. juli 975, død 1. desember 1018), også Dietmar, var en tysk historieskriver på de saksiske keisernes tid. Han var biskop av Merseburg.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Oppsummering[rediger | rediger kilde]

Han ble født som sønn av grev Siegfried av Walbeck, som var i slekt med de tyske keiserne. Han ble utdannet ved det keiserlige stiftet i Quidlinburg og i klosteret i Magdeburg. Han ble prost i år 1002 for klosteret Walbeck, som hans bestefar hadde stiftet.

I 1009 ble han biskop av bispedømmet Merseburg, som keiser Heinrich II hadde gjenopprettet fem år tidligere. Han døde i 1018 og er begravet i katedralen der.

Historiker[rediger | rediger kilde]

Mellom 1012 og 1018 skrev han en krønike i åtte bind på latin, som i dag kjennes som Thietmari Merseburgensis episcopi Chronicon. Den omfatter tiden mellom 908 og 1018. Den omhandler Merseburgs, Sachsens, Polens, sorbernes foruten verdifulle opplysninger om det tyske rikes og Nordens tidlige historie. Thietmar er velinformert om sin egen samtid, oppfattes som sannhetssøkende og omhyggelig. For den tidligste periode støttet han seg til Widikund af Corveys Res gestae Saxonicae, Annales Quedlinburgenses samt andre kilder. Beretningen om den sene periode bygget hovedsakelig på hans egne erfaringer.

Deler av det originale manuskript er bevart, og det viser at Thietmar fortsatte med å gjøre tilføyelser og korreksjoner i teksten etter han hadde ferdigskrevet den. Det betyr også at standarden for komposisjonen og den latinske stil i teksten ikke regnes som særlig høy. Han skjelnet heller ikke alltid mellem viktige og mindre viktige begivenheter, men medtar all informasjon han tilsynelatende har hatt adgang til. Krøniken regnes ikke desto mindre som en fremragende kilde til Sachsens historie i siste halvdel av 900-tallet og begynnelsen av 1000-tallet. Fokus ligger på hans eget bispedømme Merseburgs historie, men krigene mot venderne og polakkene fyller også meget.

Det originale manuskript til krøniken ble i 1570 overført til Dresden, Sachsens hovedstad. Da byen ble bombardert under annen verdenskrig blev det alvorlig skadet, og kun noen få folier forble intakte. I 1905 hadde L. Schmidt utgitt en komplett faksimile utgave av verket.

Thietmars beretning om at Gerokorset i Kölns domkirke ble bestilt av erkebiskop Gero av Köln, som døde i 976, ble lenge avvist som feilaktig av kunsthistorikere. Det ble foreslått at han hadde ment et annet kors. I 1920-åene viste nye undersøkelser at Thietmars påstand var korrekt, noe som t senere ble bekreftet av en dendrokronologisk undersøkelse i 1976.

Verker[rediger | rediger kilde]

  • Thietmari Merseburgensis episcopi Chronicon (1012–1018); utgitt:
  • tyske oversettelser fra latin
    • ved Laurent (2. oppl, Berlin 1879).
    • ved Holtzmann, 1938 (in GdV, 4.Aufl.).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Thietmar (Dietmar), in: Meyers Konversationslexikon, 4.Aufl. 1888, Bd.15, S.655.
  • Wattenbach/Holtzmann, hg. v. Franz-Josef Schmale, Darmstadt 1978, I, S.52-58.
  • Ottonian Germany: The Chronicon of Theitmar of Merseburg, translated and annoted by David W. Warner, Manchester 2001 ISBN 0-7190-4926-1