Thies Christophersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Thies Christophersen
Født27. jan. 1918Rediger på Wikidata
Kiel
Død13. feb. 1997Rediger på Wikidata (79 år)
Molfsee
BeskjeftigelseHolocaustbenekter, bonde, sakprosaforfatter Rediger på Wikidata
PartiChristlich Demokratische Union
Die Heimat
NasjonalitetTyskland
Medlem avSchutzstaffel

Thies Christophersen (født 27. januar 1918 i Kiel i Tyskland, død 13. februar 1997 i Molfsee ved Kiel) var en tysk nazist som hadde arbeidet i KZ-leiren Auschwiz fra januar til desember 1944, og som i etterkrigstiden ble en ledende holocaustbenekter.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Thies Christophersen var bondesønn. Etter endt folkeskole tok han utdannelse innen landbruk.[1]

I 1931 ble han medlem av Das deutsche Jungvolk.

Annen verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Ved utbruddet av annen verdenskrig meldte ha seg til krigstjeneste, men fikk en stridsskade i 1940 som gjorde ham stridsudyktig. Senere var han med som ikke-kjempende soldat i Ukraina.[1]

I 1944 ble han innsatt som SS-Sonderführer i en SS forsøksanstalt for havebruk og forsøk med fremstilling av gummi i Auschwitz-sideleiren Raisko.

Etterkrigstiden[rediger | rediger kilde]

Etter 1945 var Thies Christophersen ifølge egne opplysninger politisk aktiv i CDU og i det høyreekstreme Deutsche Partei, før han ble medlem av Nationaldemokratische Partei Deutschlands. I slutten av 1960-årene var han en grunnleggerne av «Notgemeinschaft Deutscher Bauern». Han var bonde i Schleswig-Holstein. Fra 1965 utgav han månedsbladet «Deutscher Bauer».

Etter krigen bevarte han sine sympatier for nazismen og grunnla blant annet et nazistisk trykkeri i Kollund i Sønderjylland i Danmark, rett nord for den tyske grense. Etter flere demonstrasjoner og aksjoner flyttet han fra Kollund.

Thies Christophersen var pionér innenfor revisjonist- og holocaustbenekterbevegelsen. Han utgav boken Jeg var i Auschwitz /Auschwitz-løgnen og ble i flere år krevd utlevert av Tyskland fra Danmark for å ha spredt skriftlige materialer i Tyskland som sa at holocaust ikke var funnet sted. Han ble anholdt kort før sin død i Tyskland, men fordi han var for syk til en rettssak, ble han aldri stilt for en dommer.

I 1976 fikk han en bot på 1.500 DM for å utbre nasjonalsosialistisk propaganda. Senere fulgte flere dommer for å utbre nazipropaganda.[trenger referanse]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jens Mecklenburg: Handbuch deutscher Rechtsextremismus. Elefantenpress, Berlin 1996, ISBN 3-88520-585-8, S. 449–450.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Christian Mentel: Christophersen, Thies. In: Brigitte Mihok, Wolfgang Benz und Werner Bergmann (Hrsg.). Handbuch des Antisemitismus. Judenfeindschaft in Geschichte und Gegenwart, Band 2: Personen (A-K), Berlin 2009, s. 139

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]