Thibaw

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thibaw
Født1. jan. 1859Rediger på Wikidata
Mandalay
Død19. des. 1916[1]Rediger på Wikidata (57 år)
Ratnagiri
Beskjeftigelse
Embete
  • King of Burma (1878–1885) Rediger på Wikidata
EktefelleSupayalat
FarMindon Min
MorLaungshe Mibaya
SøskenSupayalat
BarnMyat Phaya Lat
Myat Phaya
Myat Phaya Galay
Myat Phaya Gyi
NasjonalitetMyanmar

Kong Thibaw fotografert sammen med dronning Supayalat og hennes søster prinsesse Supayaji i 1885

Thibaw Min (født 1. januar 1859 i Mandalay, død 19. desember 1916 i Ratnagiri) var siste konge av Burma, av Konbaung-dynastiet. Sønn av kong Mindon. Hans regjeringstid endte i 1885 da britiske tropper rykket inn i Mandalay og innlemmet det indre av Burma i det britiske imperiet. Thibaw ble født i Mandalay i 1859. Thibaw hadde i utgangspunktet ingen planer om å bli konge – verken ut fra personlige interesser eller ut fra plasseringen i arverekken til tronen, men hans svigermor og kone hadde mer ærgjerrige planer. Og han ble han kronet til konge i Mandalay.

På dette tidspunktet hadde nedre Burma vært okkupert av britene i 30 år, og forståelig nok var det ingen hemmelighet at Thibaw, og kanskje spesielt hans dronning Supayalat hadde et ønske om å erobre disse området tilbake fra britene. For så å utfordre denne tidens supermakt måtte han prøve å få en annen stormakt i ryggen. Derfor forsøkte han å få til en allianse med Frankrike, som også hadde interesser i regionen. Det stadig dårligere forholdet til det britiske imperiet, på toppen av sin maktperiode skapte en situasjon der det bare var et spørsmål om tid før det måtte ende med konfrontasjon. Og i 1885 gikk General Prendergast til angrep med en styrke på 11.000 mann. De inntok Mandalay og det kongelige palass nesten uten motstand. Kong Thibaw, dronningen og to døtre ble deretter deportert til Ratnagiri i India der de måtte leve i eksil. Kong Thibaw døde i Ratnagiri i 1916.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Thibaw, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]