Furukamfot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Theridion pinastri»)
Furukamfot
Nomenklatur
Theridion pinastri
L. Koch, 1872
Populærnavn
furukamfot
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseEdderkoppdyr
OrdenEdderkopper
FamilieKamfotedderkopper
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: den palearktiske sone,
finnes i Norge

Furukamfot (Theridion pinastri) er en av edderkoppene i gruppen kamfotedderkopper (Theridiidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Furukamfot er sammen med de andre artene i denne slekten, forholdsvis små edderkopper, hunnen er 2,5 til 3,5 millimeter lang, mens hannen er litt mindre, 2,25 til 2,75 mm. Kroppen er todelt i en bakkropp (opisthosoma) og en forkropp (prosoma eller cephalothorax). Forkroppen er bredt oval, litt flat og forholdsvis liten. Den er brunlig gul med mørkere kant. Bakkroppen har et mursteinsrød langsgående band, med en bølget kant, på hver side med noen lysere flekker. Undersiden av bakkroppen er lys med noen brunere flekker, sjeldnere mer grønnlige eller gule. Bakkroppen er hos hunnen stor og kuleformet. Spinnkjertlene er omgitt av en svart, taggete flekk. Beina er blek brun-gule, med brun-svarte ringer. På det bakerste beinparets ytterste ledd, har de en fin kam av korte børster, derav familiens norske navn.

Mange av kamfotedderkoppene er ganske like hverandre, samtidig som de kan være fargevariable av utseende. For sikker artsbestemmelse kreves ofte nærmere undersøkelse av de kjønnsmodne edderkoppens kjønnsorganer, hos hunner epigynet og hos hanner pedipalpenes siste ledd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Furukamfot lever litt skjult, ofte på grener av furu eller lyng. Den bygger ureglemessige fangstnett med tallrike silketråder som går på kryss og tvers.

De kjønnsmodne individene (imago), finnes fra sommer til høst. Hunnen spinner eggene sine inn i en fritthengende, rund eggsekk.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Furukamfot er utbredt i den palearktiske sone. Den finnes i Norge.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Roberts, M.J. (1995) Spiders of Britain & Northern Europe. Harper Collins. ISBN 0-00-219981-5

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]