Therese Brandl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Therese Brandl
Therese Brandl.jpg
Therese Brandl da hun ble arrestert.
Født1. februar 1902
Staudach-Egerndach
Død24. januar 1948 (45 år)
Kraków
Beskjeftigelse Fengselsbetjent, politiker
Parti Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei
Nasjonalitet Tyskland

Therese Brandl, også kjent som Therese «Rosie» Brandl (født 1. februar 1902 i Staudach i Bayern, død 28. januar 1948 i Kraków i Polen), var en tysk konsentrasjonsleirvakt. Hun ble henrettet ved hengning for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Brandl var kelner av yrke. Fra 1934 var hun medlem av Deutsche Arbeitsfront (DAF).

SS-karriere[rediger | rediger kilde]

Brandl var fangevokter i Auschwitz og Birkenau, først som Aufsrherin, senere som Rapportführerin. Det siste omfattet oppstilling og kommandering av straff. Hun var ansatt fra og med den 15. september 1940. Brandl var også medlem i SS-organisasjonen Totenkopf, noe som var meget uvanlig for kvinner i Det tredje rike. Brandl begikk en rekke forbrytelser og hadde menneskeliv på samvittigheten, da hun var aktiv i seleksjonen av mennesker til gasskamrene.

I Auschwitz avanserte Brandl og ble Erstaufseherin og fikk samme rang som Irma Grese og Margot Dreschler. Sommeren 1943 fikk hun også ta i mot en medalje av Det tredje rike] for dyktighet i tjenesten i leirene.

Tjenestesteder[rediger | rediger kilde]

Brandls tjenestegjøring omfattet flere konsentrasjonsleirer. Som majoriteten av kvinnelige fangevoktere i Det tredje Rike begynte Brandl sin utdannelse og tjeneste i Ravensbrück og var der fra september 1940 til mars 1942. Hun fikk sin opplæring der av Maria Mandl og av Johanna Langefeld.

I Auschwitz tjenestegjorde hun fra april 1942 til desember 1944. Da de sovjetiske styrkene kom stadig nærmere Auschwitz, ble hun forflyttet til Bayern, til Mühlbach, en satellittleir til KZ Dachau, i desember 1944. Der var hun frem til april 1945. I Mühlbach ble hun degradert til Aufseherin. Hva som ligger bak degraderingen, er ikke kjent for ettertiden.

Flukt[rediger | rediger kilde]

Den 27. april 1945 flyktet Brandl fra Mühlbach da amerikanske styrker nærmet seg leiren. Den 29. august 1945 ble hun arrestert av amerikanske styrker i Bayern.

Rettergang[rediger | rediger kilde]

Sammen med en del tidligere kolleger, deriblant Alice Orlowski, Luise Danz, Maria Mandel og Hildegard Lächert, ble Brandl dømt i Auschwitzrettegangen i Kraków. På grunn av seleksjonene til gasskamrene ble Brandl dømt til døden den 22. desember 1947. Hun ble hengt sammen med Maria Mandel den 28. januar 1948.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • G. Álvarez, Mónica: "Guardianas Nazis. El lado femenino del mal" (Spanish). Madrid: Grupo Edaf, 2012. ISBN 978-84-414-3240-6