Theodore Levitt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Theodore Levitt (født 1. mars 1925 i Vollmerz i Main-Kinzig-Kreis i Tyskland, døde 28. juni 2006 i Belmont i Massachusetts i USA) var en tysk-amerikansk økonom og professor ved Harvard Business School.

Theodore Levitt var også ansatt som redaktør av magasinet Harvard Business Review, og i hans periode som redaktør ble han spesielt kjent for å øke avisens opplag, ettersom den ble mer populær. I 1983 foreslo han en definisjon for bedriftens formål: I stedet for utelukkende å tjene penger, var bedriftens viktigste oppgave å skape og beholde en kunde over lengre tid.

Levitt ble født i 1925 i Vollmerz. I en alder av 10 år flyttet hele familien til USA og de bosatte seg først i Dayton i Ohio. Han tjenestegjorde i det amerikanske militæret under den andre verdenskrig, og han fikk sin diplom fra high school gjennom omfattende korrespondanse med skolen, og deretter tok han en bachelor grad ved Antiokia College og senere fikk han en doktorgrad innen økonomi fra Ohio State University. Hans første jobb som lærer var ved University of North Dakota.

I 1959 ble Levitt medlem av fakultetet på Harvard Business School. Senere samme år, ble han verdenskjent etter publisering av artikkelen Marketing Myopi som ble publisert for første gang i avisen Harvard Business Review. Han har siden den gang publisert flere artikler i flere forskjellige magasiner. Det meste han har skrevet har kommet ut i Harvard Review.

Theodore Levitt er forfatter av boken The Marketing Imagination, og han er blitt en bestselgende forfatter, hvis verk er blitt oversatt til minst elleve språk. Han er også forfatter av flere artikler om blant annet økonomiske forhold, politikk, ledelse og markedsføring. Han er en fire ganger blitt utnevnt til vinner av konkurransen McKinsey Awards innen kategorien beste årlige artikkel som har blitt publisert i Harvard Business Review.

Levitt er også vinner av Academy of Management Award for sin fremragende virksomhet med bøkene fra 1962 angående innovasjon i markedsføring. Han er vinneren av John Hancock Award for utmerket journalistikk i 1969, og han er mottaker av Charles Coolidge Parlin Award som «Marketing Man of the Year» i 1970. Han har mottatt George Gallup Award for Excellence Marketing i 1976.

Theodore Levitt har tatt imot flere andre tildelinger. Blant annet har han også mottatt av Paul D. Converse Award i 1978 som blir delt ut av American Marketing Association for hans mange og store bidrag til markedsføring i USA. Og han var mottaker av William M. McFeely Award i 1989 som blir delt ut hvert år av International Management Council.

Levitt døde fredelig i sitt eget hjem etter en lang tids sykdom. Et minnesmerket over ham ble avduket på hans favorittennisklubb, som han ofte hadde vanket i, mens han levde. Han var blitt 81 år da han døde og han overlevde sin kone gjennom 58 år, som han hadde fått fire barn sammen med.