Theodore Drange

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Theodore Drange
Theodore Drange.jpeg
Født1934
Brooklyn
Utdannet ved Cornell University
Beskjeftigelse Filosof
Nasjonalitet USA

Theodore Michael Drange (født 1934 i Brooklyn i New York City) er en US-amerikansk filosof som har arbeidet vesentlig innen religionsfilosofi og erkjennelsesteori. Han er professor emeritus ved West Virginia University, hvor han underviste i filosofi fra 1966 til 2001.

Utdanning og filosofisk orientering[rediger | rediger kilde]

Drange tok bachelorgrad ved Brooklyn College i 1955 og ble Ph.D. ved Cornell University i 1963. Han regnes til den analytiske filosofiretningen og regner seg først og fremst påvirket av Max Black og E. Haldeman-Julius. Han skriver selv om sine spesialinteresser innen filosofi:

«Mine undervisningsspesialteter er religionsfilosofi, språkfilosofi og kunnskapsteori. Jeg har også undervist i mange andre emner, som logikk, erkjennelsefilosofi og vitenskapsfilosofi. To emner (courses) som jeg selv har utviklet (invented) og leilighetsvis underviser i ved WVU er spillfilosofi og fundamentalismens filosofi. Det siste er en kritisk studie av doktrinene til kristen fundamentalisme og deres filosofiske implikasjoner.»[1]

Bidrag til filosofien[rediger | rediger kilde]

Han har skrevet to bøker: Type Crossings (1966) om språkfilosofi; og Nonbelief and Evil: Two Arguments for the Nonexistence of God (1998) om religionsfilosofi. Drange har også skrevet flere artikler, fortrinnsvis for organisasjonen Internet Infidels, om religionsfilosofi og erkjennelseteori, hvor han behandler religion, ateisme og agnostisisme. Han definerer her et begrep nonkognitivisme som synes å falle innenfor det en religionsfilosofisk vil kalle ignostisisme, idet han hevder at både ateister og agnostikere opererer med at det finnes et klart gudsbegrep å ta stilling til, noe Drange og andre ignostikere mener ikke er tilfellet. Ateistene benekter Guds eksistens, agnostikerne mener at de ikke kan ta stilling til den, mens nonkognitivismen (ignostisismen) mener at spørsmålet er absurd, ifølge Drange.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Drange, Theodore: Brief Autobiography of Theodore M. Drange, Internet Infidels, omtale
  2. ^ Drange, Theodore (1998): Atheism, Agnosticism, Noncognitivismomtale
filosofistubbDenne filosofirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.