The Last Man

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra The last man)
Hopp til navigering Hopp til søk

The Last Man er en tidlig apokalyptisk science-fiction-roman av Mary Shelley, som ble først publisert i 1826. Boken forteller om en verden i nær framtid rammet av pest. Romanen ble skrevet i perioden som fulgte etter hennes mann Percy Bysshe Shelleys død.

Ettersom fortellingen hadde handling satt til det 21. århundre var den av stor innflytelse på utviklingen av engelsk science-fiction, spesielt da H.G. Wells, Olaf Stapledon, og mindre åpenbart, Arthur C. Clarke.

I 2002 begynte Vertigo comics å utgi en tegneserie kalt «Y: The Last Man» som er løst basert på konseptet unnfanget av Mary Shelley.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Mary Shelley opplyser at hun i 1818 i Sibyl-hulen i nærheten av Napoli oppdaget en samling av profetiske skrifter malt på blader av Den kumeiske sibylle. Hun har redigert disse skriftene i den nåværende fortellingen, og historien begynner i 2073 og ble avsluttet i år 2100. Lionels far planla å ta livet sitt, men før han gjorde det skrev han et brev til kongen om å ta vare på familien hans etter hans død. Men etter at Lionels far døde, ble brevet aldri levert. Lionel og søsteren hans vokser derfor opp uten foreldrenes innflytelse, og som resultat blir de usiviliserte. Lionel utvikler et hat mot den kongelige familien, men Perdita vokser opp til å nyte sin isolasjon fra resten av samfunnet.

Når kongen forlater tronen blir monarkiet avsluttet, og en republikk blir opprettet. Når kongen dør, forsøker grevinnen å oppdra sønnen deres, Adrian, for å gjenvinne tronen igjen. Men Adrian motarbeider sin mor, og nekter å overta tronen. Adrian møter Lionel, som fremdeles bærer nag mot Adrian og konge-familien, har til hensikt å terrorisere og konfrontere Adrian. Men han får endelig vite at Adrian aldri visste om brevet fra Lionels far før veldig nylig. Lionel og Adrian blir etter hvert nære venner, og Lionel blir stadig mer sivilisert og filosofisk under Adrians innflytelse. Samtidig er Lord Raymond, som ble kjent for hans bedrifter i en krig mellom Hellas og Tyrkia, kommet tilbake til England på jakt etter større makt og politiske posisjoner.

Adrian oppdager at hans elskede, Evadne, er forelsket i Lord Raymond. Men Raymond har til hensikt å gifte seg med Idris (som Lionel er forelsket i) som et første skritt mot å bli konge, ved hjelp fra grevinnen. Imidlertid velger han til slutt sin kjærlighet til Perdita fremfor sin ambisjon, og de to gifter seg. Etter å ha fått vite om kjærligheten mellom Idris og Lionel, planlegger grevinnen å dope ned Idris, ta henne med til Østerrike, og tvinge henne til å inngå et politisk motivert ekteskap. Idris oppdager denne planen og flykter til Lionel, som gifter seg med henne kort tid etterpå. Grevinnen reiser til Østerrike, og ergrer seg over barna sine og Lionel. Raymond reiser senere til Hellas på grunn av en krig, ledsaget av Adrian. Rett etter at den skadde Adrian returnerer til England, oppstår rykter om at Raymond har blitt drept.

Perdita overbeviser Lionel om å bringe henne og Clara til Hellas, for å lete etter Raymond. Men Raymond har egentlig blitt tatt til fange av en gruppe osmaner, og blir senere drept. Perdita, fortvilet av Raymonds død, drukner seg ved å kaste seg over bord fra et dampskip. I år 2092 forsøker Lionel og Adrian å leve ett normalt liv, men en pest fortsetter å spre seg over hele Europa og Amerika. Skip ankommer Irland med overlevende fra Amerika, som plyndrer Irland og Skottland før de invaderer England. Adrian sender en militær styrke mot dem, og er til slutt i stand til å løse situasjonen.

De få gjenværende overlevende i England bestemmer seg for å forlate landet deres, på leting etter et bedre klima og leve-vilkår. I Frankrike oppdager Adrian at de tidligere utvandrerne fra England har delt seg i forskjellige fraksjoner, blant dem en fanatisk religiøs sekt ledet av en falsk messias som påstår at hans etterfølgere vil bli frelst fra sykdom. Adrian forsøker deretter å forene de aller fleste av disse fraksjonene, men den religiøse gruppen erklærer voldelig motstand mot Adrian.

Likheter med andre litterære verk[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]