The Wizard of Linn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Wizard of Linn
Forfatter(e)A.E. van Vogt
SpråkEngelsk
SjangerScience fiction
Utgitt1962
ForlagAce Books

The Wizard of Linn er en science fiction-roman av A.E. van Vogt. Romanen ble første gang utgitt i bokform på tysk som en spesial-utgave i serien Terra i 1961 under tittelen Der Zauberer Von Linn. Den engelske utgaven kom i 1962. Romanen ble opprinnelig publisert i magasinet Astounding Science Fiction fra april til juni 1950.[1]

Romanen er en oppfølger til Empire of the Atom, og følger mutanten Clane videre i en verden som er ødelagt av krig, i et univers preget av «atomgudene».[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Et utenomjordisk romskip har ankommet solsystemet. Romskipet ser ut til å tilhøre Riss, en fremmed rase som hadde kommet for tusenvis av år siden og ødela den blomstrende menneskelige sivilisasjonen. Nå må etterkommerne etter de overlevende, som lever i et middelalder-lignende samfunn, møte denne trusselen på nytt. En av disse menneskene er Jerrin, Lord Advisor of the Linnan Empire. Jerrin, hans bror Clane, og deres medarbeidere er beskyttet av en eterisk sfære som mutanten Clane kan kontrollerer mentalt - og som absorberer energi.

Clane sniker seg om bord på et Riss-romskip, og bruker sfæren for å eliminere mannskapet. Han tar kontroll over skipet, og flyr det til hans egen eiendom. Der oppdager han at Jerrin har blitt myrdet, forgiftet av sin kone Lilidel. I tillegg oppdager Clane at hans magiske sfære har blitt stjålet av tilhengere etter Czinczar, en barbar fra Europa som nylig forsøkte å erobre Empire of Linn. Clane tar en del av hæren sin sammen med Czinczar, om bord på det fangede Riss-skipet, som han har omdøpt Solar Star.

Denne ekspedisjonen reiser til en fremmed stjerne som ligger 65 lysår unna. Ved ankomst oppdager de to planeter som ligner på jordkloden, hvor det bor mennesker. Men Clane og mannskapet hans blir sjokkerte over å oppdage at disse menneskene kan teleportere seg selv, eller andre gjenstander, etter deres eget ønske. De har også en fredelig handelsforbindelse med Riss. I løpet av besøket engasjerer Clane og hans mannskap et Riss-romskip. Deretter reiser Clane og mannskapet videre til Riss-solsystemet, ved hjelp av et stjernekart hentet fra Riss-vraket.

Referanser[rediger | rediger kilde]