The Siege - under angrep

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Siege
Generell informasjon
UtgivelsesårUSAs flagg 6. november 1998
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde116 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiEdward Zwick
ProdusentLynda Obst
ManusforfatterLawrence Wright
MusikkGraeme Revell
Foran kamera
MedvirkendeDenzel Washington
Bruce Willis
Annette Bening
Tony Shalhoub
Annen informasjon
Budsjett$70 million
Eksterne lenker

The Siege er en amerikansk film fra 1998 regissert av Edward Zwick. Filmen handler om en fiktiv situasjon hvor terrorceller har gjort gjennomført flere angrep i New York City. Hovedrollene spilles av Denzel Washington, Annette Bening, Tony Shalhoub og Bruce Willis.

Handling.[rediger | rediger kilde]

FBI-agent Anthony Hubbard (Denzel Washington) og hans libanesisk-amerikanske partner Frank Haddad (Tony Shalhoub) får høre om en kapret buss, fullastet med passasjerer og som inneholder et sprenglegeme. Bomben viser seg å være en malingsbombe, og terroristene klarer å stikke av. FBI mottar advarsler om at de må frigjøre Sheikh Ahmed bin Talal. Anthony Hubbard kommer etter hvert i konflikt med CIA-agent Elise Kraft (Annette Bening). Hubbard tar en terrormistenkt i varetekt, og han setter Kraft i arresten.

Senere får FBI nyss om en terrortrussel, og en buss blir bombet. FBI arresterer en mann som heter Samir Nazhde som innrømmer å ha signert visumsøknaden til en selvmordsbomber, men han har signert mange søknader om studentvisum i sin jobb som foreleser. Elise Kraft insisterer på at Samir er ikke en terrorist, og at hans frihet er avgjørende for den videre etterforskningen. Terroraksjonene begynner å eskalere. Ett overfylt teater blir bombet, og senere blir FBIs kontor i New York ødelagt med over 600 omkomne. Til tross for innvendinger erklærer USAs president unntakstilstand, og det amerikanske militæret under ledelse av generalmajor William Devereaux (Bruce Willis), stenger av hele Brooklyn i et forsøk på å finne de resterende terrorcellene.

Deretter blir alle unge menn av arabisk avstamning, inkludert Haddads sønn Frank Jr, arrestert og internert i Yankee Stadium. Haddad trekker seg fra sin stilling i FBI i raseri. Befolkningen i New York arrangerer flere voldelige demonstrasjoner mot hæren som kjemper for å beholde kontrollen. Hubbard og Kraft, som nå viser seg å være en agent ved navn Sharon Bridger, fortsetter sin etterforskning og arresterer en annen mistenkt, Tariq Husseini. Devereaux avhører og dreper Husseini ved hjelp av tortur. Etterpå forteller Bridger alt hun vet. Hun var selv med på å gi opplæring til folk som slåss mot Saddam Husseins regime, og hun samarbeidet med Samir om å rekruttere dem. Da finansieringen forsvant, forbarmet hun seg over de som unnslapp, og hun hjalp dem å flykte til USA. Dette førte til dagens situasjon hvor de bruker sine ferdigheter mot landet som nå holder deres Sheikh fanget.

Kraft og Hubbard får Samir til å arrangere et møte med terroristene. Hubbard overbeviser Haddad om at han trenger hans hjelp, og Haddad returnerer til FBI. En multi-etnisk fredsmarsj demonstrerer mot unntakstilstanden i Brooklyn. I det marsjen er i gang kommer Hubbard og Haddad frem til møtestedet, men Bridger og Samir har allerede dratt. Samir avslører til Bridger at han utgjør den siste selvmordsbomberen. Han fester en bombe til kroppen sin som han har til hensikt å detonere blant alle demonstrantene. Hubbard og Haddad kommer frem i tide til å stoppe Samir som skyter Bridger i magen. Hubbard dreper Samir, og Bridger dør av skadene.

Hubbard, Haddad og flere FBI-agenter raider Devereauxs hovedkvarter for å arrestere ham for tortur og drapet på Husseini. Deveraux insisterer på at den myndighet som er gitt ham av presidenten gir ham lov til å tortuere mistenkte terrorister for å stoppe terrorangrep. Han befaler da sine soldater til å sikte sine våpen mot FBI-agentene som også trekker frem sine våpen. Hubbard minner Devereaux at de borgerrettigheter og menneskerettigheter som han tok fra Husseini er hva alle hans forgjengere har kjempet og dødd for. Devereaux gir fra seg sine våpen, og han blir arrestert. Unntakstilstanden blir avsluttet, og alle fangene blir satt fri, inkludert Haddads sønn.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]