The Shield

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Shield
Generell informasjon
SjangerDrama / Krim / Action
Prod.landAmerikansk
Sendeår2002
Sesonger7
Episoder88
Lengde50 min. (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeMichael Chiklis
Walton Goggins
Kenny Johnson
David Rees Snell
Benito Martinez
CCH Pounder
Jay Karnes
Catherine Dent
Michael Jace
Bak kamera
Skaper(e)Shawn Ryan
ProdusentMichael Chiklis
ManusShawn Ryan
RegiShawn Ryan
Prod.selskapFX
Sending
Periode12. mars 200225. november 2008
TV-kanalFX
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

The Shield er en amerikansk action-kriminaldrama-serie om en politiavdeling hos Los Angeles Police Department i den fiktive bydelen Farmington. TV-serien er kjent for sin «realistiske dokumentar-lignende filming» og kontroversielle portrettering av korrupte politimenn. Første episode ble sendt på TV-kanalen FX i 2002, og serien varte fram til 2008.

Handling[rediger | rediger kilde]

The Shield følger aktivitetene til en avdeling (kalt Strike Team) innenfor Los Angeles Police Department, opprettet i det fiktive Farmington-distriktet i Los Angeles - et distrikt som er full av gjeng-relatert vold, narkotika-smugling og prostitusjon. The Strike Team består av de fire betjentene Vic Mackey, Shane Vendrell, Curtis «Lemonhead» Lemansky og Ronnie Gardocki. Avdelingen opererer fra en ombygd kirke (kalt "the Barn") og forsøker å opprettholde lovlydighet i distriktet, og redusere kriminalitet.

Men teamet bruker kriminelle metoder for å tvinge frem informasjon eller arrestere folk. The Strike Team er en meget effektiv, og gjennomfører mange arrestasjoner. Men avdelingen er også meget kostbar, og har rykte på seg for å drive med korrupsjon. Men avdelingens høye suksess-rate er tvilsomme, og kaptein David Aceveda er mistenksom overfor metodene deres. Men suksessen deres hjelper hans politiske innsats for å bli utnevnt til borgermester i Los Angeles. Ett nytt medlem, Terry Crowley, plasseres på Mackeys lag, men Mackey er mistenksom overfor hans lojalitet. Mackey skyter ham under en arrestasjon, og gir deretter den mistenkte skylden. Dette setter i gang hendelsene som følger Strike Team for resten av serien.

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

Serien hadde premiere i USA den 12. mars 2002, og består av 13 episoder. Sesongen tar for seg Mackey og Vendrell som forsøker å dekke over at de skjøt Terry Crowley, som ble plassert på Strike Team av David Aceveda og Justisdepartementet fordi de er mistenksomme overfor Strike Teams aktiviteter.

Samtidig tror Dutch at en seriemorder er på ferde i Los Angeles, som går etter prostituerte. Lowe sliter med sin egen seksuelle legning og sin kristne moral, noe som også gjør ham til et mål for utpressing.

Sesong 2[rediger | rediger kilde]

Sesong 2 hadde premiere i USA 7. januar 2003, og består av 13 episoder. Den første halvdelen av sesongen tar for seg en ny narkotika-salg fra Armadillo, en innvandrer som har tvunget mørk-hudede og latinamerikanske gjengene til å arbeide sammen, noe som gjør det vanskelig for Strike Team å anklage Armadillo. Andre halvdel av sesongen omhandler Strike Teams oppdagelse av armenske kriminelle som hvitvaske kriminelle penger. Mackey og Strike Team kaprer en av forsendelsene deres, og ender opp med millioner av dollar.

Aceveda gjør en avtale med Mackey om å beskytte hverandre, samtidig som Aceveda stiller til valg for bystyret. Dutch gjør en stor feil i en etterforskning, og begynner å tvile på seg selv. Lowe gifter seg, men blir sendt til Strike Team av en tidligere elsker. Sofer begynner også å stille spørsmål ved Strike teams etikk.

Sesong 3[rediger | rediger kilde]

Sesong 3 hadde premiere i USA 9. mars 2004, og består av 15 episoder. Sesongen tar for seg en rekke problemer etter at avdelingen stjal penger fra armenerne. Mackey får vite at en del av pengene ble merket av finansdepartementet, og avdelingen må finne ut hvordan de kan avlede oppmerksomhet fra myndighetene vekk fra deres egne kriminelle aktiviteter. Lemansky bestemmer seg for å brenne opp det aller meste av pengene, før de andre på avdelingen rekker å stoppe ham.

Men alle problemene fører til oppløsningen av hele Strike Team. Claudette tar over flere administrative oppgaver, som forberedelse til å få en høyere stilling i politiet. Men hennes betenkeligheter på grunn av en potensielt inkompetent forsvarsadvokat, setter hele hennes egen karriere i fare.

Sesong 4[rediger | rediger kilde]

Denne sesongen hadde premiere i USA den 15. mars 2005, og består av 13 episoder. I løpet av denne sesongen blir medlemmene av Strike Team involvert i etterforskningen av Antwon Mitchell, en høyt respektert narkobaron som ender opp med å utpresse Vendrell for å sikre deres hjelp. Mackey, med hjelp av den nye sjefen deres, Monica Rawling, klarer å hjelpe Vendrell ut av situasjonen. Deretter gjenforener Strike Team, og ender til slutt opp med tilstrekkelig beviser forå sende Mitchell i fengsel. Imidlertid blir Rawling snart avskjediget fra avdelingen igjen.

Claudette og Dutch fortsetter å bli stengt ute fra meningsfulle etterforskninger, noe som tvinger Dutch til å inngå en hemmelig avtale for å redde karrieren hans og Claudette. Det blir også problemer mellom Lowe og Sofer hvordan politiet burde håndtere verdier tatt etter ransakelser. Aceveda bruker denne politikken for å få mer makt i bystyret, og til slutt presse frem sin egen agenda.

Sesong 5[rediger | rediger kilde]

Sesong 5 hadde premiere 10. januar 2006, og består av 11 episoder. Det blir åpnet en etterforskning av Strike Team, ledet av Jon Kavanaugh mot Lemansky. Mackey får snart vite om Kavanaughs egentlige hensikter, og forsøker å ydmyke Kavanaugh for å vise at etterforskningen er personlig. Rasende legger Kavanaugh mer press på avdelingen, og tar ut siktelser mot Lemansky. De andre medlemmene av Strike Team forsøker å smugle Lemansky ut av landet. Men Vendrell frykter Lemansky vil røpe opplysninger om dem, dreper ham med en granat. Dette avslutter hele etterforskningen.

I mellomtiden forsøker Dutch og Claudette å finne beviser mot en seriemorder, samtidig som det snart blir klart at Claudettes helse blir dårligere. Billings svake ledelse, kombinert med Kavanaughs taktikk, tvinger LAPD-sjefen til å utnevne en sterkere og mer uavhengig kaptein til The Barn: Claudette.

Sesong 6[rediger | rediger kilde]

Denne sesongen hadde premiere i USA den 3. april 2007, og består av 10 episoder. Strike Team sliter etter Lemanskys død, og mistenker at en av de kriminelle gjengene begikk drapet på en av deres egne. Men Vendrell innrømmer ikke sin egen innvolvering i saken. Kavanaugh fortsetter etterforskningen av resten av teamet, på egen hånd. Men han blir etter hvert tvunget til å innrømme at han har plantet falske beviser, og han blir arrestert. Mackey får vite at han kan bli tvunget til å ta førtidspensjonering, og forsøker derfor å slå tilbake ved å bevise sin egen verdi for politi-etaten.

Vendrell blir etter hvert tvunget til å innrømme for resten av Strike Team å ha drept Lemansky. Vel vitende om at Mackey sannsynligvis vil drepe ham for dette, henvender Vendrell seg til den armenske mafiaen i Los Angeles i håp om å få beskyttelse. Men dette avslører også Strike Teams innvolvering i det tidligere ranet av av armenernes kriminelle penger, noe som setter deres egne familier i stor fare. Vendrell skriver detaljer alle forbrytelsene han vet at Strike Team har vært med på, og sender kopier av dette for å bruke som utpressing mot Mackey.

Claudette må slåss for å forhindre at «The Barn» blir stengt for godt. Dutch forsøker å tilpasse seg sitt nye partnerskap med Billings, samtidig som han er forelsket i Hanlon. Sofer, som nylig har blitt forfremmet, forsøker å finne balanse med å være alenemor. Lowe slutter seg til Strike Team, som nå står under kommando av Kevin Hiatt. I mellomtiden oppdager Aceveda en sterk økonomisk støttespiller, som kan være alt for god til å være sann.

Sesong 7[rediger | rediger kilde]

Sesongen hadde premiere 2. september 2008, og består av 13 episoder. Mackey og Aceveda oppdager at et meksikansk kartell ønsker å påvirke Farmington, og samarbeider med U.S. Immigration and Customs Enforcement for å ta ut hele Strike Team. Mackey benytter også muligheten til å sikre seg en stilling hos ICE, i bytte mot immunitet for alle sine tidligere forbrytelser i Strike Team.

Vendrell forsøker å drepe Mackey. Men ting går galt, noe som gjør at både han og familien hans må flykte. Men han velger i steden å drepe sin egen familie, før han begår selvmord. Mackey forråder Gardocki, som dermed blir arrestert for Strike Teams forbrytelser.

Episoder[rediger | rediger kilde]

Se Liste over The Shield-episoder

Media[rediger | rediger kilde]

DVD[rediger | rediger kilde]

Navn Utgivelsesdato Antall DVD-er
Sone 1 (FOX) Sone 1 (Sony Pictures) Sone 2
The Complete First Season 7. januar 2003 25. mars 2008 21. juli 2003 4
The Complete Second Season 6. januar 2004 25. mars 2008 9. august 2004 4
The Complete Third Season 22. februar 2005 25. mars 2008 25. april 2007 4
The Complete Fourth Season 26. desember 2005 25. mars 2008 2. juli 2007 4
The Complete Fifth Season 27. mars 2007 25. mars 2008 28. januar 2008 4
The Complete Sixth Season Ikke tilgjengelig 26. august 2008 24. mars 2008 3 / 4
The Complete Seventh Season Ikke tilgjengelig 3. november 2009 8. juni 2009 TBA

PC-spill[rediger | rediger kilde]

I januar 2007 kom PlayStation 2 og PC-spillet The Shield. Spillet er et tredjepersons action-spill med Vic Mackey i hovedrollen, som går ut på å gjøre arrestasjoner, forhøre kriminelle og annet politiarbeid. For hver beslagleggelse man gjør kan man selv velge om man vil levere pengene, narkotikaen eller våpnene inn som bevis-materiale eller beholde de selv. Ved å beholde de selv øker Mackeys pensjonsfond og ved å levere de inn kan man senke Vic Mackeys «heat-level». Hver gang Vic Mackey gjør noe mistenksomt eller kriminelt (unødvendig vold/drap) øker nivået på «heat-meter».

Roller[rediger | rediger kilde]

Listen er ikke komplett, men inneholder de mest sentrale rollene og kan inneholde spoilere.

Strike Team[rediger | rediger kilde]

 • Kriminalbetjent Victor «Vic» Mackey (Michael Chiklis) (sesong 1-7): Sjef for Strike Teamet. Leder for teamets korrupte virksomhet. Tilsto alt i bytte mot immunitet, for seg selv og eks-kona, i siste sesong.
 • Kriminalbetjent Shane Vendrell (Walton Goggins) (sesong 1-7): Vic Mackeys beste venn og medlem av Strike Teamet. Nærmeste involverte i teamets korrupte virksomhet. Tok livet av familien sin og så seg selv i siste episode, mens han var på flukt fra sine egne politikollegaer.
 • Kriminalbetjent Ronnie Gardocki (David Rees Snell) (sesong 1-7): Medlem av Strike Teamet. Ble pågrepet i siste episode etter at Vic hadde implisert ham i teamets korrupte virksomhet i bytte mot immunitet.
 • Kriminalbetjent Curtis «Lemonhead» Lemansky (Kenny Johnson) (sesong 1-5): Den "minst skyldige" av Strike Teamets opprinnelige medlemmer. Havnet på flukt fra sine egne politikollegaer og ble drept med en håndgranat i bilen av Shane Vendrell som fryktet at Curtis ville sprekke og angi resten av teamet dersom han ble fengslet.

Midlertidige medlemmer[rediger | rediger kilde]

 • Kriminalbetjent Terry Crowley (Reed Diamond) (episode 1.01, 2.09 og 2.22): Tidligere nytilført medlem av Strike Teamet. Samarbeidet frivillig med internavsnittet IAD som etterforsket Vic Mackey og Strike Team. Avslørt og drept av Mackey i første episode.
 • Kriminalbetjent Tavon Garris (Brian White) (sesong 2-3 og 7.06): Tidligere medlem av Strike Teamet. Forlot spesialstyrken etter en slåsskamp med Shane Vendrell og en følgende bilulykke.
 • Kriminalbetjent Armando «Army» Renta (Michael Peña) (sesong 4): Shane Vendrells partner etter en stor krangel i Strike Team og spesialstyrken ble nedlagt. Midlertidig medlem av Strike Team mot slutten av sesong 4.
 • Kriminalbetjent Kevin Hiatt (Alex O'Loughlin) (sesong 6): Claudette Wyms nyeste tilføying på Strike Teamet som en mulig erstatter for Vic Mackey.
 • Politibetjent Julien Lowe (Michael Jace) (sesong 1-7): Tidligere patruljebetjent. Claudette føyde Lowe til Strike Teamet i sesong 6, helt til spesialstyrken ble nedlagt.

Politi[rediger | rediger kilde]

 • Kriminalbetjent Holland «Dutch» Wagenbach (Jay Karnes) (sesong 1-7) Vold- og drapsetterforsker, samt avhørsekspert. Nær venn av Claudette Wyms.
 • Kriminalbetjent Steve Billings (David Marciano) (sesong 4-7): Tok over som politisjef etter Monica Rawling i første halvdel av sesong 5.
 • Politibetjent Danielle «Danni» Sofer (Catherine Dent) (sesong 1-7) Erfaren politibetjent. Fikk et barn med Vic Mackey.
 • Politibetjent Tina Hanlon (Paula Garcés) (sesong 5-7) Ung og uerfaren patruljebetjent.
 • Løytnant Jon Kavanaugh (Forest Whitaker) (sesong 5-6) Etterforsker som over tid prøvde å avsløre Strike teamets korrupte virksomhet, men ble selv fengslet da han i frustrasjon begynte å fabrikkere bevis.

Tidligere politi[rediger | rediger kilde]

 • Politibetjent Ray Carlson (Matt Corboy) (sesong 1-3): Fikk sparken av David Aceveda etter å ha gjentatte ganger trakassert Julien Lowe for hans legning. Oppsigelsen førte til at han ga Lowe juling. Dette resulterte med at Lowe brakk armen hans, men Carlson var for flau til å anmelde det.
 • Politibetjent Paul Jackson (Frank Grillo) (sesong 1-3): Fikk sparken av David Aceveda etter å ha gjentatte ganger trakassert Julien Lowe for hans legning. Var også med på å gi betjent Julien Lowe juling.
 • Joe Clark (Carl Weathers) (episode 2.03 og 6.05): Vic Mackeys tidligere partner og mentor. Fikk sparken fra politiet for unødvendig maktbruk. Jobber nå som torpedo.

Ledelse[rediger | rediger kilde]

 • Byrådsmedlem David Aceveda (Benito Martinez) (sesong 1-7): Tidligere politisjef ved «The Barn». Kjente godt til Strike teamets virksomhet, men fikk også flere ganger hjelp av dem med kompliserte saker.
 • Politisjef Monica Rawling (Glenn Close) (sesong 4): Tok over som politisjef ved «The Barn» for David Aceveda da han ble byrådsmedlem. Ble klar over Strike Teamets uortodokse metoder og samarbeidet med Vic Mackey.
 • Politisjef Claudette Wyms (CCH Pounder) (sesong 1-7): Tidligere kriminalbetjent ved «The Barn». Tok over som politisjef etter Steve Billings. Oppdaget at hun hadde uhelbredelig kreft på slutten av siste sesong.
 • Assisterende politileder Ben Gilroy (John Diehl) (episode sesong 1, 2.22, 2.23, 4.02) Støttespiller for Vic Mackey. Flyktet til Mexico etter å ha blitt tiltalt for politikorrupsjon, der han døde av sykdom.
 • Assisterende politileder Tom Bankston (Ron Canada) (sesong 2-3): Tok over for Ben Gilroy
 • Assisterende politileder Roy Phillips (Nigel Gibbs) (sesong 3-5): Tok over for Tom Bankston
 • Assisterende politileder Johnson (John Cygan) (episode 5.10 og 5.11): Tok over som assisterende politisjef

Gjengmedlemmer[rediger | rediger kilde]

 • Antwon Mitchell (Anthony Anderson) (sesong 4-5) Shane Vendrells samarbeidspartner da Strike Team ble oppløst. Mektig og ekstremt farlig gangster, i og utenfor fengsel.
 • Rondell Robinson (Walter Jones) (sesong 1): Narkotikalanger og informant for Strike Teamet.
 • Tomas Motyashik (Brent Roam) (sesong 1-2): Homofil småkriminell som tidligere var elskeren til Julien Lowe.
 • Theodore «T.O.» Osmond (Cedric Pendleton) (sesong 1-2) Narkotikalanger og informant for Strike Teamet.
 • Connie Reisler (Jamie Brown) (sesong 1 og 2) Crack-kokain-avhengig prostituert. Var en nær venn av Vic Mackey som hjalp henne med å bli rusfri. Drept i en gisselsituasjon.
 • Margos Dezerian (Kurt Sutter) (sesong 1 og 3) Torpedo for den armenske mafiaen. Myrdet av Vic Mackey for å skjule spor.
 • Armadillo Quintero (Daniel Pino) (sesong 2) Narkotikalanger og brutal voldtektsmann. Drept i varetekt på Lemansky og Vendrells bestilling da han begynte å utpresse Vic Mackey.

Andre[rediger | rediger kilde]

 • Cruz Pezuela (F.J. Rio) (sesong 6-7): Eiendomsutvikler og meksikansk diplomat
 • Corrine Mackey (Cathy Cahlin Ryan) (sesong 1-7): Vic Mackeys eks-kone. Lot seg innrullere i vitnebeskyttelsesprogrammet da hun trodde at Vic ville ta hevn for at hun hadde meldt seg som vitne mot ham.
 • Cassidy Mackey (Autumn Chiklis) (sesong 1-7): Vic og Corrine Mackeys eldste datter
 • Matthew Mackey (Joel Rosenthal og Jack Weber) (sesong 1-7): Vic og Corrine Mackeys autistiske sønn
 • Becca Doyle (Laura Harring) (sesong 5): Strike Teamets advokat under Kavanaughs etterforskning
 • Aurora Aceveda (Camillia Sanes) (sesong 1-4): David Acevedas kone

Priser[rediger | rediger kilde]

Emmy[rediger | rediger kilde]

Nominert:

Vant:

Golden Globe[rediger | rediger kilde]

Nominert:

Vant:

Andre mottatte priser[rediger | rediger kilde]

Nominasjoner er ikke inkludert.

Television Critics Association Awards

Satellite Awards

ALMA Awards

NAMIC Vision Awards

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]