To sjeler – en tanke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «The Saturday Night Kid»)
To sjeler - en tanke
orig. The Saturday Night Kid
Generell informasjon
SjangerRomantisk komedie
Utgivelsesår1929
Prod.landUSA
Lengde62 min[1]
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiA. Edward Sutherland
Manusforfatter
Basert påLove 'Em and Leave 'Em 
av George Abbott
John V.A. Weaver
SjeffotografHarry Fischbeck
KlippJane Loring
Foran kamera
Medvirkende
Prod.selskapParamount Pictures
Premiere
  • 26. oktober 1929 (1929-10-26) (USA)
Eksterne lenker

To sjeler – en tanke (originaltittel: The Saturday Night Kid) er en amerikansk romantisk komedie fra 1929, regissert av A. Edward Sutherland og produsert av Paramount Pictures. I hovedrollene spiller Clara Bow, Jean Arthur og James Hall. Filmen handler om to søstre som kjemper om den samme mannen. Manus er skrevet av Lloyd Corrigan, Ethel Doherty og Edward E. Paramore jr., basert på teaterstykket Love 'Em and Leave 'Em (1926), skrevet av George Abbott og John V.A. Weaver.

Abbott og Weavers teaterstykke hadde tidligere blitt filmatisert i 1926, regissert av Frank Tuttle og med Evelyn Brent, Louise Brooks og Lawrence Gray i hovedrollene.

Handling[rediger | rediger kilde]

Søstrene Mayme (Clara Bow) og Janie Barry (Jean Arthur) deler leilighet og arbeider som selgere på Ginsberg's Department Store. Mayme må stadig sørge for at søsteren kommer seg tidsnok på arbeid, noe som ofte medfører at hun selv kommer for sent. Hun hjelper også gjerne naboen og kollegaen William «Bill» Taylor (James Hall), som hun er kjæreste med. En dag blir Bill forfremmet til kundeveileder, mens Janie blir utnevnt til kasserer for et arrangement til inntenkt for sykekassen. Mayme blir sjalu da Bill får mye oppmerksomhet fra de kvinnelige kundene, noe som ender med krangling. Janie, som også er interessert i Bill, lurer han til å tro at Mayme ikke er forelsket i ham. Mayme på sin side, tror at at det er Bill som har sviktet henne, da hun finner ut at han har invitert Janie med på dans.

På samme dag som arrangementet til inntenkt for sykekassen, finner Mayme ut at Janie har gamblet bort alle pengene. Hun kontakter naboen Lem Woodruff (Charles Sellon), som tok imot Janies veddemål, og klarer å vinne pengene tilbake. Arrangementet må imidlertid avlyses, ettersom hun ikke rekker frem i tide. Janie har i mellomtiden fortalt at det var Mayme som gablet bort alle pengene og Mayme trues derfor med å få sparken da hun leverer tilbake pengene. Vel hjemme er Mayme rasende på søsteren. Bill overfører samtalen deres og går for å prate med Mayme. De finner raskt ut at de begge føler det samme for hverandre og Bill foreslår at de skal gifte seg så snart som mulig.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Lloyd Corrigan, Ethel Doherty og Edward E. Paramore jr. skrev manuset basert på teaterstykket Love 'Em and Leave 'Em, skrevet av George Abbott og John V.A. Weaver.[2] Det hadde premiere på Broadway 3. februar 1926, med Florence Johns som Mame Walsh, Katherine Wilson som Janie Walsh og Donald MacDonald som Billingsly.[3] Teaterstykket ble filmatisert samme året, regissert av Frank Tuttle, med Evelyn Brent som Mame Walsh, Louise Brooks som Janie Walsh og Lawrence Gray som Bill Billingsley.[4] Etter å ha lest manuset til To sjeler – en tanke antok Clara Bow at hun skulle spille rollen som Janie Barry. Denne gikk i stedet til Jean Arthur, mens Bow ble tildelt rollen som Mayme Barry. Under innspillingen av filmen måtte man, ifølge regissør A. Edward Sutherland, gjentatte ganger spille scener inn på nytt for å unngå at Arthur overskygget Bow, ettersom hun hadde en «bedre rolle».[5] To sjeler – en tanke ble også laget i en stumfilmversjon, der Joseph L. Mankiewicz skrev mellomtitlene.[6]

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

The New York Times syntes filmen var bra laget, men at dens svakhet var at den i altfor stor grad fokuserte på Bows rollefigur. Anmelderen roste Arthur og mente hun var «troverdig og naturlig» i sin rolletolkning og løftet filmen fra å være helt ordinær.[7] Richard Watts jr. i New York Herald Tribune beskrev filmen som «langt fra et mesterverk», men roste rolletolkningene til Bow, Arthur og Oliver.[8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Saturday Night Kid» (engelsk). Det amerikanske filminstituttet. Arkivert fra originalen 24. september 2015. 
  2. ^ Eames, John Douglas (1985). The Paramount Story (engelsk). Crown. s. 66. ISBN 978-0517553480. 
  3. ^ «Love 'Em and Leave 'Em» (engelsk). Internet Broadway Database. Arkivert fra originalen 5. august 2016. 
  4. ^ «Love 'Em and Leave 'Em» (engelsk). Det amerikanske filminstituttet. Arkivert fra originalen 21. september 2015. 
  5. ^ Stenn, David (2000). Clara Bow: Runnin' Wild (engelsk). Rowman & Littlefield. s. 178. ISBN 978-0815410256. 
  6. ^ Stenn, David (2000). Clara Bow: Runnin' Wild (engelsk). Rowman & Littlefield. s. 306. ISBN 978-0815410256. 
  7. ^ «CLARA BOW IN NEW FILM.; She Appears in "The Saturday Night Kid," Based on a Play.». The New York Times (engelsk). 16. november 1929. Arkivert fra originalen 5. august 2016. 
  8. ^ Conway, Michael; Ricci, Mark (1965). The Films of Jean Harlow (engelsk). Cadillac Publishing Co. s. 31. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]