The Saint (1997)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
The Saint
Generell informasjon
GenreActionfilm,[1] thriller, spionfilm, filmromanse,[1] filmkomedie
NasjonalitetUSA
Utgivelsesår1997
Lengde111 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
Regissør(er)Phillip Noyce[2][1][3][4][5]
ManusJonathan Hensleigh, Wesley Strick
Produsent(er)David Brown, Robert Evans, William J. MacDonald, Mace Neufeld
MusikkGraeme Revell
SjeffotografPhil Méheux
KlippTerry Rawlings
Foran kamera
MedvirkendeVal Kilmer,[2] Elisabeth Shue,[2] Rade Šerbedžija, Henry Goodman,[6] Alun Armstrong,[6] Michael Byrne,[6] Tommy Flanagan,[6] Velibor Topic,[6] Emily Mortimer
Stemme­skuespiller(e)Roger Moore[6]
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Farve/s.hvFarge
DistributørParamount Pictures, Netflix
Budsjett70 000 000 dollar
Totalomsetning118 063 304 dollar
Premiere(r)1. mai 1997 (Tyskland),[7] 1997
Eksterne lenker

The Saint er en spillefilm regissert av Phillip Noyce med premiere i 1997. Filmen er løst basert på den litterære figuren Simon Templar skapt av Leslie Charteris i 1928, og har Val Kilmer i tittelrollen. Den ble en økonomisk suksess og tjente inn 169,4 millioner dollar i kinobillettinntekter på verdensbasis.[8]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

barnehjemmet Saint Ignatius refererer en opprørsk gutt ved navn John Rossi til seg selv som "Simon Templar" og leder en gruppe foreldreløse barn som forsøker å unnslippe barnehjemmet. Men Simon blir snart oppdaget av en prest, og blir vitne til at en jente dør når hun ved et uhell faller ned fra en balkong. Som voksen bruker Simon (spilt av Val Kilmer) nå en profesjonell tyv kalt "Den hellige" navnene på katolske helgener som alias, og stjeler en verdifull mikrochip som tilhører et russisk olje-selskap.

Simon gjennomfører innbruddet i løpet av et politisk møte arrangert av selskapets eier, Ivan Tretiak, en tidligere kommunist-partisjef og en milliardær innenfor olje og gass. Han er en oligark som forsøker å finne støtte mot den sittende russiske presidenten. Simon blir oppdaget av Tretiaks sønn Ilya (spilt av Valery Nikolaev) men unnslipper med mikrochipen. Etter å ha oppdaget tyveriet, blir Simon kontaktet av Tretiak for å stjele en revolusjonerende kald fusjon-formel oppdaget av en amerikansk elektrokjemiker Emma Russell. Formelen kan produsere ren, billig energi, og kan monopolisere hele energi-markedet.

Ved å bruke aliaset "Thomas More" klarer Simon å stjele formelen fra Emma. Men Tretiak oppdager at formelen er ufullstendig og beordrer sine håndlangere, ledet av Ilya, å drepe Simon og kidnappe Emma for å få tak i den manglende informasjonen. Emma rapporterer ranet til inspektør Teal og inspektør Rabineau fra Scotland Yard, som informerer henne om at Simon er en etterlyst internasjonal tyv. Emma sporer opp Simon til et hotell i Moskva og konfronterer ham om tyveriet. Russiske politi, som er lojale mot Tretiak, arresterer Simon og Emma. De blir ført til Tretiaks herskapshus. Simon og Emma forsøker å flykte, og får hjelp fra en prostituert og hennes familie. Simon oppdager Tretiak planlegger et statskupp mot Russlands president Karpov. Simon forsøker derfor å komme seg inn i presidentens bolig i Kreml, for å informere presidenten om Tretiaks egentlige konspirasjon.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c http://www.imdb.com/title/tt0120053/; besøksdato: 8. april 2016.
  2. ^ a b c http://stopklatka.pl/film/swiety-1997-1; besøksdato: 8. april 2016.
  3. ^ https://www.filmaffinity.com/en/film415485.html; besøksdato: 8. april 2016.
  4. ^ http://www.the-numbers.com/movie/Saint-The; besøksdato: 8. april 2016.
  5. ^ http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=11804.html; besøksdato: 8. april 2016.
  6. ^ a b c d e f http://www.imdb.com/title/tt0120053/fullcredits; besøksdato: 8. april 2016.
  7. ^ http://www.imdb.com/title/tt0120053/releaseinfo; Internet Movie Database; besøksdato: 14. april 2017; verkets språk: engelsk.
  8. ^ «The Saint (1997) - Financial Information». The Numbers. Besøkt 10. april 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]