The Rasmus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Rasmus
The Rasmus i 2009. From venstre: Rantasalmi, Ylönen, Hakala og Heinonen
UtmerkelserEmma Award for Best Band of the Year
OpphavHelsingfors, Finland (1994)
SjangerAlternativ rock, poprock
Aktive år1994
PlateselskapWarner Music Group, DRT Entertainment, Playground Music Scandinavia, Universal Music Group
Nettstedhttp://www.therasmus.com
IMDbIMDb
Medlemmer
Lauri Ylönen
Eero Heinonen
Aki Hakala
Emppu Suhonen
Tidligere medlemmer
Janne Heiskanen
Jarmo Lahti
Pauli Rantasalmi
Andre forhold

The Rasmus er et finsk rockeband som ble stiftet i 1994 i Helsingfors i Finland. Bandet ble stiftet av Lauri Ylönen (vokal), Eero Heinonen (bass), Pauli Rantasalmi (gitar) og Jarno Lahti (trommer) da de gikk på videregående skole.[1] Året etter forlot Lathi bandet og ble erstattet av Janne Heiskanen. Han forlot bandet i 1998 og ble erstattet av Aki Hakala. Gitarist Rantasalmi forlot bandet og ble erstattet av Emppu Suhonen i 2022.

Utover i 1990-årene ga The Rasmus ut en rekke singler og vokste seg raskt til å bli et av Finlands mest populære band. Debutalbumet Peep kom i 1996, og i 2003 fikk de stor internasjonal suksess med singelen «In the Shadows». Sangen toppet singellistene i Finland, New Zealand og Tyskland og nådde topp ti i en rekke andre land.[2] Bandet har solgt over 5 millioner album verden over, hvorav 310000 i Finland alene.[1]

The Rasmus har også vunnet en rekke priser og utmerkelser både hjemme i Finland og internasjonalt. I 2022 vant de det finske uttaket til Eurovision Song Contest med låten «Jezebel», og representerte Finland i Eurovision Song Contest 2022 i Torino i Italia.[3]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

De første årene (1994–1998)[rediger | rediger kilde]

Bassisten Eero Heinonen og sangeren Lauri Ylönen ble kjent da de var ni år gamle. I begynnelsen av 1990-årene møtte de gitaristen Pauli Rantasalmi på Skomakarböle gymnas. Litt senere møtte de også trommisen Janne Heiskanen på samme skole. Sent i 1994 bestemte de seg for å starte et eget band på skolen. Ingen av medlemmene hadde tatt noen formell musikkundervisning, men de hadde lært seg å spille på egen hånd. Bandmedlemmene begynte deretter å skrive og spille sin egen musikk.

I desember 1994 spilte bandet sitt aller første show under skolens juleavslutning. På denne tiden kalte de seg Sputnik, som de senere endret til Anttila. Til slutt tok de navnet Rasmus, som Heiskannen kom på. Ifølge bandmedlemmene henspiller ikke navnet «Rasmus» på noe spesielt; det er helt enkelt bare et navn som er lett å huske. Eero har imidlertid sagt at bandnavnet er en kombinasjon av de finske ordene «trash» (musikk) og «mosh» (hull) i et intervju med svenske Aftonbladet. De visste ikke da at Rasmus er et skandinavisk mannsnavn.

I 1995 møtte de sin kommende manager og produsent Teja Kotilainen. Han så dem opptre på Oranssi Club og ba dem spille inn noen låter.

Vi kjente ham allerede. Sammen ble vi et sterkt team, og det er vi fremdeles. Vi forsto allerede da at dette var begynnelsen på mye hardt arbeid.

Lauri Ylönen

Bandmedlemmene grep sjansen og skrev under platekontrakt med merket Teja G. Records. I desember 1995 slapp de sin første EP, 1st, med låtene «Frog», «Funky Jam», «Myself» og «Rakkauslaulu».[4] Plateselskapet Warner Music Finland fattet nå interesse for bandet og skrev kontrakt med dem i 1996. Siden fulgte raskt EP-ene 2nd og 3rd, og disse solgte godt i Finland. På denne tiden sluttet vokalist Ylönen på skolen for å kunne bruke mer tid på musikken. De øvrige bandmedlemmene fortsatte skolegangen.

Den 23. september 1996 slapp bandet sitt debutalbum, Peep, som solgte til gull i Finland.

Bandet ville ikke å spille coverlåter, siden det ifølge dem selv ikke er like utfordrende som å skrive og fremføre egne låter Til Peep gjorde de derfor bare én coverlåt, «Ghostbusters», skrevet av Ray Parker Jr.

Alle andre band på vår alder spilte coverlåter, men vi ville klare oss på egen hånd. Da vår første singel «Funky Jam» nådde radiostasjonene, begynte det å gå fremover. Livene våre endret seg mye det året, og vi hadde vanskeligheter med å kontrollere det.

Lauri Ylönen

The Rasmus fortsatte med musikken, og allerede ett år senere, 29. august 1997, slapp de oppfølgeralbumet Playboys. Denne gangen var Illka Herkman produsenten deres. Albumets singler var «Blue», «Kola», «Playboys» og «Ice», som ble deres andre EP med fire låter. Også dette gjorde suksess i Finland og solgte til gull. Albumets sjangre er en blanding av rock, pop, funk og jazz. Bandet hadde derfor flere medvirkende musikere på albumet, som blant annet spilte saksofon, trompet og cello.

I november 1998 produserte Teja Kotilainen bandets tredje studioalbum, Hell of a Tester. Selv om singelen «Liquid» ble stemt frem til årets beste låt i Finland både av fans og kritikere, ble ikke dette albumet noen stor suksess. Det ble derfor bare sluppet to singler fra albumet: «Liquid» og «Swimming with the Kids». Albumets eneste musikkvideo ble laget til «Liquid».

Nytt plateselskap, trommeslager og navn (1999–2002)[rediger | rediger kilde]

Selv om Hell of a Tester hadde skuffende salg, fortsatte bandet å satse på musikken. Ett år senere byttet Rasmus plateselskap fra Warner Music Finland til det skandinaviske plateselskapet Playground Music. Manageren Teja Kotilainen hadde byttet plateselskap ved årtusenskiftet, og han ble da erstattet med Seppo Vesterinen som også er manager for den finsk gothrock-gruppen HIM. Plateselskapet endret også navn fra Rasmus til The Rasmus. Plateselskapet la til artikkelen the for å skille dem fra den svenske dj-en DJ Rasmus.

Trommisen Janne Heiskanen forlot samtidig gruppen for å ta en lang ferie i India. Etter det ville han ikke fortsette i bandet. Han ble senere trommis i bandet Lovestone. Aki Hakala, som tidligere hadde solgt t-skjorter på Rasmus-konserter, overtok Heiskanens plass i bandet kort etter plateslippet av Hell of a Tester.

Pauli spurte meg om jeg ville bli med i bandet etter at vi hadde jammet sammen, noe som var veldig bra ettersom jeg stort sett suger i alt, utenom å spille trommer.

Aki Hakala

I 1999 startet The Rasmus foreningen Dynasty sammen med de finske bandene Kwan og Killer. De tre bandene hadde tidligere arbeidet sammen innenfor musikken, blant annet hadde trommisen Aki Hakala spilt i både Kwan og Killer. Poenget med Dynasty var å understreke og forsterke vennskapet og samarbeidet mellom de tre bandene.

The Rasmus' fjerde studioalbum Into ble sluppet 29. oktober 2001. Ettersom gruppen hadde forlatt plateselskapet Warner Music, ble Into sluppet gjennom Playground Music. Albumet ble produsert i Nord Studios i Stockholm av svenskene Mikael Nord Andersson og Martin Hansen. Aki Hakala, som akkurat hadde startet i bandet, ble raskt inkludert i gruppen. Den første låten han medvirket på, var «Last Waltz».

Sjangermessig skiller albumet Into seg noe fra bandets tidligere album. Sammenlignet med Hell of a Tester er Into mer rock og pop og mindre funk og jazz. Med singler som «F-F-F-Falling», «Chill» og «Madness» ble Into en storselger også utenfor Finlands grenser. «F-F-F-Falling» var bandets første låt som ble spilt på svenske radiostasjoner.

Etter at Into, begynte The Rasmus å spille sammen med mange store artister. De fikk blant annet være oppvarmingsband for HIM, Red Hot Chili Peppers og Roxette på deres skandinaviske turné foran cirka 40 000 fans. The Rasmus slapp også samlealbumet Hell of a Collection der de hadde samlet sine største hits fra Peep til Into.

I 2003 kom spesialalbumet Into Special Edition som inneholdt albumet Into, pluss fire bonuslåter, musikkvideoen til «F-F-F-Falling» samt et 24-siders hefte med nye bilder.

Gjennombruddet med Dead Letters (2003–2006)[rediger | rediger kilde]

I mars 2003 kom bandets største gjennombrudd da de slapp sitt femte studioalbum Dead Letters. Albumet inneholdt hitsingler som «In My Life», «First Day of My Life», «Guilty», «Funeral Song» og storhiten «In the Shadows», som fortsatt er bandets mest kjente og populære låt. Dead Letters solgte over 1 million eksemplarer verden rundt, og albumet toppet albumlistene i Tyskland, Østerrike og Sveits.[5] Litt senere skrev bandet en lisensavtale med tyske MotorUrbanDefJam Group (en del av Universal Music) for å kunne utgi Dead Letters internasjonalt.

Samme år gjorde The Rasmus sin første europaturné, Dead Letters Tour, som pågikk til 2005. De spilte i en rekke store land i Europa, blant andre Storbritannia, Frankrike, Italia, Hellas, Tyskland, Russland og Spania. I november spilte de for første gang i USA, Canada og Mexico.

I 2004 skrev Lauri Ylönen låten «Bittersweet» sammen med det finske bandet Apocalyptica og Ville Valo fra HIM. De laget også en video til låten som fikk hyppige visninger på musikkanalen MTV.

Den 22. november samme år slapp The Rasmus sin aller første live-dvd, Live Letters. Platen består i hovedsak av elleve livelåter fra en konsert på Gampel Open Air i Sveits 21. august 2004. Dvd-en inneholder en del ekstramateriale, blant annet samtlige syv musikkvideoer til albumet Dead Letters.

Ett år senere samarbeidet Lauri ennå en gang med bandet Apocalyptica, men denne gangen var ikke Ville Valo med. De skrev låten «Life Burns!», som ble sammenlignet med «Bittersweet».

Hide from the Sun (2005)[rediger | rediger kilde]

The Rasmus under en konsert i Bochum i 2005.

Etter den store suksessen med Dead Letters fortsatte bandet arbeidet med nok et album. Det sjette albumet, Hide from the Sun, kom ut 12. september 2005. Dette albumet var sjangermessig mørkere enn Dead Letters, og popen var stort sett bort. Flere av låtenes tekster var dystre og mørke, og låtene hadde mye bruk av tung gitar.

Den første singelen fra albumet ble «No Fear», etterfulgt av «Sail Away» og til slutt «Shot». Låten «Immortal» (som en stund også var planlagt å bli en singel) ble bare en musikkvideo, basert på klipp fra ulike konserter med bandet. På låten «Dead Promises» fikk bandet hjelp av Apocalyptica.

Musikkvideoen til den største singelen, «No Fear», ble innspilt i Berlin i 2005 av den tyske filmprodusenten Jörn Heitmann. Han har også regissert flere musikkvideoer for det tyske rockebandet Rammstein. Albumet solgte til platina allerede før det hadde blitt sluppet offisielt.

Samtidig startet bassisten Eero Heinonen sitt eget band ved siden av The Rasmus, Hay And Stone, der han selv var sanger og bassist. De to øvrige medlemmene er Petri Kivimäki (gitar) og Hannu Risku (trommer). Dette bandet hentet inspirasjon av grungeband som Nirvana og Pearl Jam.

Til tross for Hay And Stone, brukte Eero fortsatt like mye tid på The Rasmus. I 2006 gjorde The Rasmus en hel del konserter verden rundt med turneen Hide From the Sun Tour. I februar turnerte de sammen med HIM og glamrockbandet Negative i Russland, Tyskland, Østerrike og Sveits. Etter det fortsatte de sin turné alene i land som Japan, Sør-Afrika, Colombia og Mexico. Senere i september spilte de sammen med det britiske bandet Lostprophets samt det amerikanske bandet Kill Hannah i USA. Etter turneen i USA spilte de 14 konserter til før de vendt tilbake til Finland.

I oktober 2006 ble Hide from the Sun sluppet i USA på plateselskapet DRT Entertainment. Albumet hadde en hel del ekstramateriale, blant annet musikkvideoen til «Immortal».

Nye album (2007–2019)[rediger | rediger kilde]

Black Roses (2007)[rediger | rediger kilde]

The Rasmus fortsatte sitt omfattende turnéliv utover i 2007. Bandet traff Desmond ChildDen dominikanske republikk, som innledet et samarbeid med bandet for å produsere deres syvende studioalbum.2007 markerte også starten på Eero Heinonens karriere som en musikkvideoregissør.

Black Roses ble sluppet 24. september 2008.[6] Albumet overtok øyeblikkelig Metallicas Death Magnetic førsteplass på den finske albumlisten og solgte til gull etter én uke.[7] Albumet skulle opprinnelig ha blitt utgitt i mars 2008, men ble utsatt fordi bandet ønsket tid til å spille inn flere singler, inkludert hovedsporet «Livin' in a World Without You». Albumets musikkstil er generelt noe mindre tungt enn forgjengeralbumet Hide from the Sun.

Best of 2001–2009 (2009–2010)[rediger | rediger kilde]

Den 28. november 2009 slapp The Rasmus sitt andre samlealbum, Best of 2001–2009, med en rekke sanger som ble spilt inn mellom 2001 og 2009. De fleste sangene var allerede utgitt, men inneholdt blant annet ikke-utgitte «October & April» med vokal av Anette Olzon. Sangene ble spilt inn samtidig med Black Roses, men den ble ikke tatt med på dette albumet.

Tidlig i 2010 begynte The Rasmus arbeidet med ytterligere et album. Dette skulle slippes på bandets eget plateselskap, etter at The Rasmus sa opp kontrakten med Playground Music sent i 2009.[8]

New World og The Rasmus (2011–2012)[rediger | rediger kilde]

Den 30. mars 2011 slapp Lauri Ylönen soloalbumet New World, med hovedsporet «Heavy» som kom ut februar samme år. Albumet var selvprodusert på bandets platemerke Dynasty Recordings. New World nådde en andreplass på den finske albumlisten. I 2011 signerte The Rasmus kontrakt med Universal Music Finland. Kort tid etter begynte bandet arbeidet med sitt åttende studioalbum. Albumets hovedspor, «I'm a Mess» ble første gang fremført 25. februar 2012 under den finske finalen til Eurovision Song Contest 2012, og den var den offisielle sangen for EM i friidrett 2012.[9]

Det åttende albumet fikk tittelen The Rasmus, og ble i en rekke europeiske land 18. april 2012.[10][11] Albumet ble gjenutgitt som The Rasmus tour edition høsten 2012, med ekstrasporet «Mysteria».[12] Albumet vant senere to Emma-priser i klassene beste plateomslag og beste musikkvideo (for «I'm a Mess»).[13]

Dark Matters (2016–2019)[rediger | rediger kilde]

Etter noen år uten stor aktivitet, meldte The Ramus høsten 2016 at de jobbet med sitt niende studioalbum, Dark Matters. Dette albumet ble sluppet 6. oktober 2017.[14] Den første singelen fra albumet, «Paradise», ble utgitt 31. mars 2017.

Den 17. august 2018 kunngjorde gruppen på sin offisielle Facebook-konto at de ville utgi en ny singel, «Holy Grail», 14. september 2018. Siden fulgte flere nye konserter og turneer, blant annet Dead Letters Anniversary Tour i Rock City i engelske Nottingham. Under denne konserten kunngjorde bandet at de jobbet med ny musikk.

Nytt medlem og Eurovision Song Contest (2022–)[rediger | rediger kilde]

I januar 2022 besluttet gitaristen Pauli Rantasalmi å forlate bandet.[15] Kort tid etter meldte The Rasmus på sin Instagram-konto at Rantasalmi hadde blitt erstattet av Emilia «Emppu» Shonen.[16]

Etter to år med pandemi, uten konserter og turneer, ønsket gruppen å forsøke noe nytt.[17] De meldte seg på det finske uttaket til Eurovision Song Contest, og 12. januar 2022 ble bandet kunngjort som en av deltakerne til konkurransen Uuden Musiikin Kilpailu. Under finalen 26. februar vant gruppen konkurransen med låten «Jezebel», skrevet av Ylönen og Desmond Child. Med seieren representere de Finland i Eurovision Song Contest 2022 i italienske Torino, hvor de endte på en 21. plass i finalen 14. mai.[3]

The Rasmus' musikk[rediger | rediger kilde]

De første årene besto The Rasmus' låter av ulike musikksjangre. Bandet brukte ofte en del medvirkende musikere på studioalbumene sine, blant andre musikere som spilte saksofon, cello, trompet og piano. Mellom albumene Peep og Hell of a Tester var musikkstilen en blanding av rock, pop, funk og jazz.

Under Into gikk stilen over til pop/rock eller såkalt softrock. Dead Letters hadde innslag av tyngre rock og mindre pop. Dette fortsatte også på Hide from the Sun, der sjangeren også var noe hardere rock. Musikken har med tiden blitt mindre symfonisk, og de eneste instrumentene på nyere album er fiolin og cello.

Kuriositeter[rediger | rediger kilde]

  • Låten «Sophia» fra albumet Playboys er tilegnet en hund.
  • Trommisen Aki Hakala har tidigere vært skuespiller i den finske dramaserien Siamin tytöt i 2001.
  • Bassisten Eero Heinonen synger i bakgrunnen når The Rasmus spiller konserter.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Studioalbum[rediger | rediger kilde]

År Tittel Plateselskap
1996 Peep Warner Music Finland
1997 Playboys Warner Music Finland
1998 Hell of a Tester Warner Music Finland
2001 Into Playground Music
2003 Dead Letters Playground Music
2005 Hide from the Sun Playground Music
2008 Black Roses Playground Music
2012 The Rasmus Universal Music
2017 Dark Matters Playground Music

Samlealbum[rediger | rediger kilde]

År Tittel Plateselskap
2001 Hell of a Collection Warner Music Finland

Singler og EP-er[rediger | rediger kilde]

År Tittel Plateselskap
1995 1st (EP) Warner Music Finland
1996 2nd (EP) Warner Music Finland
1996 3rd (EP) Warner Music Finland
1997 Blue Warner Music Finland
1997 Kola Warner Music Finland
1997 Playboys Warner Music Finland
1998 Ice Warner Music Finland
1998 Liquid Warner Music Finland
1999 Swimming with the Kids Warner Music Finland
2001 F-F-F-Falling Playground Music
2001 Chill Playground Music
2001 Madness Playground Music
2002 Heartbreaker/Days Playground Music
2003 In the Shadows Playground Music
2003 In My Life Playground Music
2003 First Day of My Life Playground Music
2004 Funeral Song Playground Music
2004 Guilty Playground Music
2005 No Fear Playground Music
2005 Sail Away Playground Music
2006 Shot Playground Music
2008 «Livin' in a World Without You» Playground Music
2009 «Justify» Playground Music
2009 «October & April» med Anette Olzon Playground Music
2012 «I'm a Mess» Universal Music
2012 «Stranger» Universal Music
2012 «Mysteria» Universal Music
2017 «Paradise» Playground Music
2017 «Silver Night» Playground Music
2017 «Something in the Dark» Playground Music
2017 «Wonderman» Playground Music
2018 «Nothing» Playground Music
2018 «Holy Grail» Playground Music
2021 «Bones» Playground Music
2021 «Venomous Moon» med Apocalyptica Playground Music
2022 «Jezebel» Playground Music

DVD-er[rediger | rediger kilde]

År Tittel Plateselskap
2004 Live Letters Playground Music

Coverlåter[rediger | rediger kilde]

Noen av låtene The Rasmus har covret:

Tittel Originalartist Fra År
«Ghostbusters» Ray Parker Jr. Peep 1996
«Play Dead» Björk Into (Special Edition) 2001
«Used to Feel Before» Kingston Wall Into (Special Edition) 2001
«S.O.S.» ABBA Come Together – A Tribute to BRAVO 2006

Dynasty[rediger | rediger kilde]

Dynasty er en finsk forening som ble startet av The Rasmus, Killer og Kwan i 1999. Foreningen skal blant annet styrke vennskap mellom de tre bandene og deres medlemmer.[18] Flere av medlemmene (som Lauri Ylönen og Pauli Rantasalmi) har tatoveringer eller Dynasty-logoen på gitarer og lignende.

De tre bandene har ofte jobbet sammen musikalsk.[19] The Rasmus-trommis, Aki Hakala har for eksempel spilt trommer i både Killer og Kwan. Han medvirket også i Kwans video «Padam». Lauri og Pauli har vært delmanagere for Killer. The Rasmus er det mest kjente bandet i Dynasty. Kwan har senere blitt oppløst og anses ikke lenger som del av Dynasty.

Bandmedlemmer[rediger | rediger kilde]

Nåværende medlemmer[rediger | rediger kilde]

Tidligere medlemmer[rediger | rediger kilde]

Musikkvideoer[rediger | rediger kilde]

Utvalg av bandets musikvideoer:

  • Funky Jam, lenke - (1996)
  • Playboys, lenke - (1997)
  • Liquid, lenke - (1998)
  • F-F-F-Falling, lenke - (2001)
  • Chill, lenke - (2001)
  • In the Shadows, Finnish version, lenke - (2003)
  • In My Life, lenke - (2003)
  • In The Shadows, Europe version, lenke - (2003)
  • First Day Of My Life, lenke - (2003)
  • In The Shadows, US/UK version, lenke - (2004)
  • Funeral Song, lenke - (2004)
  • Guilty, lenke - (2004)
  • No Fear, lenke - (2005)
  • Sail Away, lenke - (2005)
  • Shot, lenke - (2006)
  • Immortal, lenke - (2006)

Turnéer[rediger | rediger kilde]

The Rasmus i Tammerfors, 2006.
Turné År Land Byer Konserter
Dead Letters Tour 2003-05 29 107 296
Hide from the Sun Tour 2005-06 36 110 249
Dark Roses Tour 2008
The Rasmus Tour 2012
Dark Matters Tour 2017 69
Dead Letters Anniversary Tour 2019 18 31 31

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

  • 1996
    • Finske Emma-gaala: Beste nykommer
  • 1998
    • «Liquid» ble stemt frem som årets beste låt i Finland både av kritiker og fans
  • 1999
    • Finsk musikkvideo-festival: Beste video («Liquid»)
  • 2002
    • Emma-gaala: Beste gruppe, Beste pop/rockalbum (Into), Beste album (Into) og beste låt («F-F-F-Falling»)
  • 2003
    • MTV Music Awards: Beste nordiske artist
    • Hit Music Awards: Beste låt («In the Shadows»)
  • 2004
    • Emma-gaala: Beste gruppe, Beste album (Dead Letters), Beste video («In My Life») og Beste artist
    • TMF Awards: Beste rock
    • World Music Awards: Best selgende album i Skandinavia (Dead Letters)
  • 2005
    • MTV Nordic Awards: Beste nordiske artist
    • NRJ Radio Awards: Beste nordiske artist
  • 2022

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Abass Jeremiah (6. februar 2022). «The Rasmus Biography; Net Worth, Members And Songs». ABTC. Besøkt 27. februar 2022. 
  2. ^ «finnishcharts.com - The Rasmus - In The Shadows». finnishcharts.com. Besøkt 27. februar 2022. 
  3. ^ a b «The Finnish flag will be flown by The Rasmus at Eurovision in Turin 🇫🇮». Eurovision.tv (engelsk). 26. februar 2022. Besøkt 27. februar 2022. 
  4. ^ «Rasmus - 1st». Discogs.com (engelsk). Besøkt 27. februar 2022. 
  5. ^ «norwegiancharts.com - The Rasmus - Dead Letters». norwegiancharts.com. Besøkt 27. februar 2022. 
  6. ^ «Arkivert utgave». Arkivert fra originalen 26. mai 2020. Besøkt 13. april 2012. 
  7. ^ «Nyhetsmelding 2. oktober 2008». Arkivert fra originalen 20. februar 2012. Besøkt 13. august 2017. 
  8. ^ «The Rasmus». The Rasmus. Arkivert fra originalen 22. april 2012. Besøkt 23. april 2012. 
  9. ^ «NEWS – The Rasmus provides the official competition song for European Athletics Championships 2012». Therasmusofficial.tumblr.com. Arkivert fra originalen 10. desember 2012. Besøkt 23. april 2012. 
  10. ^ «Lauri Ylönen " Profile». Laurimusic.com. Besøkt 23. april 2012. 
  11. ^ Toimittaja: Airi Saastamoinen (16. januar 2012). «The Rasmuksen odotetun uuden singlen maailman ensiesitys UMK:n finaalissa | yle.fi». Satumaa. Arkivert fra originalen 19. april 2012. Besøkt 23. april 2012. 
  12. ^ «Mysteria and a new edition of The Rasmus-album». The Rasmus Hellofasite. Arkivert fra originalen 28. mars 2014. Besøkt 24. desember 2012. 
  13. ^ «Juttuarkisto – Aamulehti». Aamulehti (finsk). Arkivert fra originalen 6 oktober 2015. Besøkt 27. februar 2022.  Sjekk datoverdier i |arkivdato= (hjelp)
  14. ^ «The Rasmus - Dark Matters» (engelsk). Besøkt 27. februar 2022. 
  15. ^ «The Rasmus – Instagram». www.instagram.com. Instagram. Besøkt 27. februar 2022. 
  16. ^ «The Rasmus Announce New Guitarist To Replace Pauli Rantasalmi». Rock Celebrities (engelsk). 13. januar 2022. Besøkt 27. februar 2022. 
  17. ^ «The Rasmus: “We started as a school band, the first gig we ever played was in the 8th grade when we were like 15 years old.”». escYOUnited (engelsk). 23. februar 2022. Besøkt 27. februar 2022. 
  18. ^ «The Rasmus UK website». Arkivert fra originalen 3. april 2007. 
  19. ^ «Dynasty Recordings website». Arkivert fra originalen 10. april 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Utmerkelser og prestasjoner
Forgjenger :
Blind Channel med «Dark Side»


Finland i Eurovision Song Contest
2022
Etterfølger :
Käärijä med «Cha Cha Cha»