Hopp til innhold

The Quatermass Experiment

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Quatermass Experiment
Generell informasjon
SjangerScience fiction-serie, thrillerserie
Prod.landStorbritannia
Sendeår1953
Sesonger1
Episoder6
Lengde30 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeReginald Tate (rollefigur: Bernard Quatermass)
Isabel Dean
Paul Whitsun-Jones
Wilfrid Brambell
Katie Johnson
Skaper(e)Nigel Kneale
Sending
Periode18. jul. 195322. aug. 1953
TV-kanalBBC
Teknisk informasjon
BildeformatSort-hvitt
Eksterne lenker
IMDb

The Quatermass Experiment er en britisk science fiction-serie som gikk på BBC i 1953. Serien var satt i en nær fremtid; Et britisk romskip bringer uforvarende med seg utenomjordiske vesener på sin retur til jorden. To av de tre astronautene ombord er forsvunnet og den tredje oppfører seg underlig etter å ha blitt infisert av noe som sakte muterer ham til en plantelignende organisme. Professor Quatermass klarer å analysere stoff tatt fra det muterte vesenet og innser at det kan drepe alt liv på jorden om det skulle smittes til andre levende vesener.[1] Rollen som Quatermass ble spilt av Reginald Tate. Serien ble skapt av Nigel Kneale.

The Quatermass Experiment er den første serien om Professor Bernard Quatermass og ble svært populær i Storbritannia.[2] Episodene ble kringkastet direkte fra et studio i London siden man ikke hadde muligheten til å kringkaste ferdiginnspilte tv-produksjoner på den tiden.[2]

Den ble etterfulgt av Quatermass II som ble sendt i 1955.

I 1955 kom en filmversjon kalt The Quatermass Xperiment, som var produsert av Hammer Film Productions og hadde Brian Donlevy i rollen som Quatermass. I 2005 lanserte BBC en tv-film basert på den originale serien med Jason Flemyng i rollen som Quatermass. Også denne ble sendt direkte fra studio slik som serien.[3]

Roller[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Quatermass Experiment, The – Nostalgia Central». nostalgiacentral.com (engelsk). 22. juni 2014. Besøkt 16. september 2022. 
  2. ^ a b «BFI Screenonline: Quatermass Experiment, The (1953)». www.screenonline.org.uk. Besøkt 16. september 2022. 
  3. ^ «The Quatermass Experiment | The Apprentice | I Survived». the Guardian (engelsk). 7. april 2005. Besøkt 16. september 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata