The Pledge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Pledge
Generell informasjon
Utgivelsesår19. januar 2001
Prod.landUSA
Lengde123 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiSean Penn
Foran kamera
MedvirkendeJack Nicholson
Patricia Clarkson
Benicio del Toro
Aaron Eckhart
Tom Noonan
Robin Wright Penn
Sam Shepard
Prod.selskapWarner Bros. Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

The Pledge er en amerikansk dramafilm fra 2001, regissert av Sean Penn, og distribuert av Warner Bros. Pictures. Hovedrollene spilles av blant andre Jack Nicholson, Aaron Eckhart, Vanessa Redgrave, Mickey Rourke og Benicio del Toro. Filmen hadde premiere under Cannes Film Festival i 2001. Filmen er basert på Friedrich Dürrenmatt sin roman fra 1958.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Den pensjonerte politi-etterforskeren Jerry Black (spilt av Jack Nicholson) kan sees sittende på en benk utenfor en gammel, nedlagt bensinstasjon. Han begynner å mumle for seg selv, og scenen skifter deretter til hendelser som har skjedd den siste tiden:

Flere politifolk arrangerer en stor fest, og ønsker å feire Jerry som snart skal pensjonere seg fra politiet. Denne festen blir plutselig avbrutt når politiet får melding om et myrdet barn, Ginny Larsen, som nettopp har blitt funnet. Jerry og en annen etterforsker, Stan Krolak (spilt av Aaron Eckhart) reiser straks til åstedet for denne forbrytelsen. Jerry må levere den dårlige nyheten til barnets foreldre, og moren Margaret Larsen får Jerry til å sverge på et kors at han skal stille morderen til ansvar.

En mistenkt blir funnet allerede dagen etter. Stan Krolak begynner å intervjue den mistenkte, Toby Jay Wadenah (spilt av Benicio del Toro) en indianer som har en psykisk utviklingshemming. I løpet av samtalen tilstår mannen etter hvert å ha begått ett mord. Men han stjeler en pistol fra en politimann, og begår selvmord. De andre etterforskerne anser saken som ferdig etterforsket og avsluttet, men Jerry tviler på at Wadenah var den virkelige morderen. Jerry er fast på at han skal finne den egentlige morderen.

Han besøker offerets bestemor, som forteller om de mange historiene som Ginny ofte fortalte. Et senere besøk hos en av vennene hennes avslører at Ginny hadde en venn hun kalte "The Giant" og Jerry ser et bilde Ginny tidligere hadde tegnet av "The Giant" som overhodet ikke ligner på Wadenah. Bildet inkluderer også en svart stasjonsvogn, ikke en rød lastebil som Wadenah kjørte. Jerry tar tegningen med seg. Jerry går til Stan, og ber ham etterforske saken på nytt. Stan nekter, men Jerry får tak i mer informasjon om lignende saker i området. Hans undersøkelser avslører tre uløste saker, som ligner veldig på drapet på Ginny. Men Wadenah kunne umulig ha begått disse drapene. Jerry presenterer denne informasjonen, og Ginnys tegning, for den gamle sjefen sin, Pollack (spilt av Sam Shepard) og Stan, som stiller seg tvilende til disse opplysningene.

En dag ser Jerry en bensinstasjon som ligger i nærheten av sentrum av tidligere lignende saker. Han velger å kjøpe den gamle bensinstasjonen, og møter en servitør og bartender Lori sammen med hennes datter Chrissy. De blir snart venner. En natt dukker Lori opp hjemme hos Jerry, kraftig forslått, og forklarer hennes eks-mann hadde angrepet henne. Jerry foreslår, for henne og datterens sikkerhet, at de flytter inn hos ham, og hun sier enig. Jerry blir sakte en farsfigur for datteren hennes. En kveld leser han eventyr før Chrissy skal sove, og Lori overhører dem. Hun innser hvor mye hun faktisk hadde savnet å ha en slik mann i livene deres, og hun begynner å gråte. Jerry hører henne gråte, og kommer inn på soverommet hennes for å trøste henne. De ender opp med å tilbringe natten sammen, og begynner et forhold.

Senere blir Chrissy nær venn med en lokal pastor, Gary Jackson. Jerry er ukomfortabel med dette, og begynner å tro at Jackson kanskje er Ginnys morder. Jerry bestemmer seg for å bruke Chrissy som agn, og arrangerer en politi-operasjon med Stan's hjelp for å fange den virkelige morderen, men forslaget hans fører ingen vei. Når Lori får høre om dette, konfronterer hun Jerry, og hun mener at han satte datteren hennes i livsfare. Noe senere vises de første bildene, fra begynnelsen av filmen på nytt, med Jerry som sitter alene på en benk foran den gamle, nedslitte bensinstasjonen. Motløs, fortvilet og beruset, sitter Jerry helt alene og mumler for seg selv at den virkelige morderen fremdeles er der ute.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]