Hopp til innhold

The Others (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Others
Generell informasjon
Prod.landSpansk, amerikansk, fransk, italiensk
Lengde104 min.
SpråkEngelsk, fransk
Bak kamera
RegiAlejandro Amenábar
Produsent
ManusforfatterAlejandro Amenábar
MusikkAlejandro Amenábar
SjeffotografJavier Aguirresarobe
KlippNacho Ruiz Capillas
Foran kamera
Medvirkende
Annen informasjon
Budsjett17 millioner dollar[1]
Totalomsetning209, 9 millioner dollar[1]
Distributør
Premiere
  • 10. august 2001 (2001-08-10) (USA)
  • 22. februar 2002 (2002-02-22) (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

The Others er en gotisk skrekkfilm og psykologisk thriller fra 2001. Filmen ble regissert av Alejandro Amenábar, som også hadde ansvar for manus og filmmusikk. Nicole Kidman og Fionnula Flanagan spiller hovedrollene.

Filmen vant åtte Goya-priser, blant annet for beste film og beste regi. The Others ble også nominert til seks Saturn Awards, blant annet beste manus (Amenábar), beste regi (Amenábar) og beste yngre skuespiller (Alakina Mann).[2] Filmen vant tre priser for beste skrekkfilm, beste kvinnelige hovedrolle (Kidman) og beste kvinnelige birolle (Flanagan). Kidman ble i tillegg nominert til både Golden Globe og British Academy Film Award («BAFTA-pris») for beste kvinnelige hovedrolle, mens Amenábar ble nominert til en BAFTA-pris for beste originalmanus, et sjeldent tilfelle for skrekkfilmer.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen tar sted i et avsidesliggende viktoriansk herskapshus, hvor Grace (Nicole Kidman) bor med sine to barn, Anne (Alakina Mann) og Nicholas (James Bentley). Graces mann Charles har vært borte i et halvannet år på grunn av andre verdenskrig. Grace ansetter tre nye tjenere, Mrs. Mills (Fionnula Flanagan), Mr. Tuttle (Eric Sykes) og Lydia (Elaine Cassidy). Hun låser alle dørene og trekker for gardinene fordi barna ikke tåler sollys. Etter hvert begynner det å skje en rekke uforklarlige hendelser i huset, og Anne forteller Grace at huset er hjemsøkt av en familie. Anne har selv snakket med sønnen i familien, Victor. Grace tror ikke på henne, men opplever likevel at noe er galt.

En dag kommer Charles (Christopher Eccleston) hjem, men han er mentalt fraværende og drar igjen. Victors familie tar ned gardinene og utsetter dermed barna for sollys. Grace dekker for barna, men innser at de ikke er alene. En natt kravler barna ut av vinduet for å finne Charles. I hagen finner de tre gravsteiner med tjenernes navn. Grace finner barna og tar dem med tilbake til huset. Der blir de møtt av Victors familie, som sitter ved et bord og prøver å få kontakt med Anne og Nicholas. Det viser seg at Victors familie er de nåværende beboerne av huset, mens Grace, Anne og Nicholas er døde. Grace hadde kvalt sine barn med en pute i et fortvilt øyeblikk og tatt sitt eget liv i det neste. Victors familie skremmes av det hjemsøkte huset og flytter. Grace forteller sine barn at det vil for alltid være deres hus.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «The Others (2001)». Box Office Mojo. Besøkt 17. desember 2016. 
  2. ^ The MovieWeb Team (13. juni 2002). «The 2001 Saturn Awards». MovieWeb. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]