The Mangler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
The Mangler
Forfatter(e)Stephen King
Språkamerikansk-engelsk
Tilblivelse1972
SjangerGrøssernovelle
Utgitt1978
Originalutgavedesember 1972
ForlagDoubleday

«The Mangler» er en novelle av Stephen King, som først ble utgitt i desember 1972 i Cavalier, og senere i Kings egne samling, Night Shift i 1978.

Setting[rediger | rediger kilde]

«The Mangler» er satt til en amerikansk by, og størsteparten av handlingen finner sted i en industriell vaskehandel. Stephen King har sagt at, blant alle jobbene han tok for å kunne betale for familien før han ble kjent, var en av dem i en industriell vaskehandel.[1]

Handling[rediger | rediger kilde]

En politidetektiv som undersøker flere morbide dødsfall, alle på grunn av industrielle vaskemaskiner, finner ut, gjennom flere uheldige tilfeller, at maskinen har blitt besatt av en demon. Historien avsluttes etter at detektiven og hans venn undervurderer demonens krefter. Når de prøver å utrydde demonen, ender de opp med å frigjøre demonen fra maskinen, for så å la demonen vandre gatene på jakt etter friske ofre.

Film- TV- eller teaterversjoner[rediger | rediger kilde]

Historien ble brukt i filmen The Mangler av Tobe Hooper i 1995, selv om filmen også omfatter mye som ikke var i novellen. Filmen, med Robert Englund (Freddu Krueger) fikk to oppfølgere, The Mangler 2 og The Mangler Reborn.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ King, Stephen. «National Book Awards Acceptance Speeches - Stephen King» (engelsk). the National Book Foundation. Besøkt 3. april 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]