The Man in the Black Suit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
The Man in the Black Suit
Forfatter(e)Stephen King
Språkamerikansk-engelsk
Tilblivelse1994
SjangerGrøsser
Utgitt1994
Originalutgave1995
ForlagPhiltrum Press

«The Man in the Black Suit» er en novelle av Stephen King. i 1995 vant den World Fantasy Award for beste korte fiksjon, samt O. Henry Award. I 1997 ble den utgitt i Kings antologi, Six Stories. Den ble igjen utgitt i 2002, i samlingen Everything's Eventual: 14 Dark Tales. I den sistnevnte utgaven beskriver King novellen som en hyllest til Nathaniel Hawthornes historie, «Young Goodman Brown». Han nevner også at historien utviklet seg fra en historie en venn hadde fortalt ham, hvor vennens bestefar hadde møtt selveste djevelen i menneskeform. Novellen ble gjort om til en kortfilm med samme navn i 2004 av Nicholas Mariani.

Handling[rediger | rediger kilde]

Historien handler om Gary, en ni år gammel gutt, som mistet sin bror for kort siden på grunn av en allergisk reaksjon på et bistikk. En dag drar Gary på fisketur, hvor han sovner. Når han våkner oppdager han en bie som svever like foran ansiktet hans. På grunn av brorens nylige død er gutten veldig redd, men han hører snart et svakt smell, og bien dør. Han snur seg og ser en mann i svart dress med skinnende, brennende øyne, som om det brant inni ham, som står like over han, med hvit hud og klør istedenfor fingrer, og et smil bestående av skarpe tenner. Mannen, som lukter svovel, forteller de forferdeligste ting til Gary: at moren hans døde mens Gary var borte, og at mannen nå skal spise Gary. Til å begynne med tror ikke Gary ham, men han finner snart ut at mannen egentlig er djevelen, og stikker derfor av ved å kaste fisken han fanget i ansiktet hans. Mens skapningen spiser fisken hel begynner gutten å springe, mens mannen følger etter ham helt til skogens utkant. Det viser seg at det mannen sa var løgn, men minnene hjemsøker Gary hele resten av hans liv.

Gary forteller historien fra et perspektiv som en gammel, redd man. Han blir hjemsøkt av hans tro på at han kun slapp unna djevelen, enten ved hjelp av flaks eller ferdigheter. På slutten av historien blir han redd for døden. Vil han havne hos Gud, som han har bedt til hele sitt liv? Eller blir han hentet av mannen i den svarte drakten, nå som han ikke lenger vil klare å springe fra ham?

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]