The Late Great Planet Earth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
The Late Great Planet Earth
Generell informasjon
Sjanger Dokudrama
Nasjonalitet USA USA
Utgitt USA Januar 1979
Lengde 91 min.
Språk Engelsk
Bak kamera
Regissør Robert Amram
Rolf Forsberg
Manus Robert Amram
Rolf Forsberg
C.C. Carlson (bok)
Hal Lindsey (bok)
Produsent Robert Amram
Alan Belkin
Musikk Dana Kaproff
Sjeffotograf Michael Werk
Klipp Victor Costello
Hugh Kelley
Lynn McCallon
Foran kamera
Medvirkende Orson Welles
Hal Lindsey
Filmselskap American Cinema Releasing
Eksterne lenker

The Late Great Planet Earth er en amerikansk drama- og dokumentarfilm fra 1979 basert på 1970-boka med samme tittel skrevet av den amerikanske evangelisten Hal Lindsey. Filmen er regissert av Robert Amram og Rolf Forsberg. Orson Welles har fortellerstemmen. Hal Lindsey deltar også som kommentator.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen (som boka) tar for seg profetier hentet fra Bibelen og forsøker å sette dem inn i «vår» tid (dvs. innenfor rammen av den kalde krigen). Påstanden i filmen er at over halvparten av profetiene i bibelen allerede er oppfylt at at den resterende delen skal oppfylles å «våre dager». Filmen forsøker å sette kjente internasjonale hendelser inn i profetiske sammenhenger, slik som mordet på Kennedy, opprettelsen av EU, opprettelsen av Israel, Midtøstenkonflikten, Holocaust, drapsforsøket på Ronald Reagan osv. I dokumentaren pekes det til stadiget på faren for en sovjetisk invasjon med påfølgende atomkrig og dommedag. Den bibelske beretningen om Dyret i Åpenbaringen og Dyrets merke blir også drøftet og forsøkes kobles opp mot opprettelsen av Den europeiske union. Den tar også for seg forurensningsproblematikk, naturkatastrofer, New Age og hungersnød, og forsøker å sette den inn i samme kontekst som de øvrige tema.

Alle hendelsene som filmen omtaler er satt sammen på en relativt spekulativ måte, og den ender til slutt opp med et budskap om at Armageddon er like rundt hjørnet.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

En lavbudsjettfilm med et B-preg som i stor grad baserer seg på å klippe sammen ulike hendelser fra internasjonale begivenheter på 1970-tallet, tilsatt stemningsskapende musikk og kommentatorer. Filmen benytter skuespill i de deler av filmen som gjenforteller episoder fra Bibelen.

The Late Great... ble en moderat kommersiell suksess og spilte inn drøyt $19 millioner ved am. kinoer.[1]


Filmen gikk rett på video i Norge i 1984, distribuert av OVC med undertittelen: «Don't make plans for 1985 until you've seen...»

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Business Data for The Late Great Planet Earth». IMDb. Besøkt 15. mai 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]