The King and I

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Yul Brynner og Gertrude Lawrence som kongen og Anna i 1951.

The King and I er en musikal skapt av Richard Rodgers og Oscar Hammerstein II. Stykket er basert på romanen Anna and the King of Siam (1944) av Margaret Landon, som igjen er basert på memoarene til Anna Leonowens. Leonowens ble guvernante for barna til kong Mongkut av Siam tidlig på 1860-tallet. Historien tar for seg opplevelsene til den britiske skolelæreren, som er leid inn av kongen for å være med på å modernisere landet. Forholdet mellom kongen og Anna er preget av konflikt gjennom store deler av stykket, da de begge føler en kjærlighet de ikke klarer å uttrykke. Musikalen hadde premiere 29. mars 1951 på Broadwayteatret St. James Theatre.

Musikalen ble en umiddelbar suksess i USA der den opprinnelige forestillingen gikk over tre år, og med 1 246 spilte forestillinger. Den vant Tony-prisen for beste musikal i 1952. Musikalen ble også filmatisert i 1956.

The King and I hadde norsk premiere på Det norske teatret i 1966 i Hartvig Kirans oversettelse, og med Egil Monn-Iversens musikkarrangementer. Sølvi Wang spilte hovedrollen som Anna Leonowens og Rikki Septimus spilte kong Mongkut av Siam. Ingebjørg Sem spilte Lady Thiang. En rekke unge skuespillere debuterte i dette teaterstykket innkludert Tone Ringen (Tupim), Svein Tindberg (Prins), Eivind Rabben (Prins) og Anne-Marie Giørtz (Prinsesse).[1] Musikalen var en suksess for Det norske teateret med over 35 000 publikummere.[2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rodgers, Richard; Hammerstein, Oscar; Det Norske teatret (1966). The King and I: av Oscar Hammerstein II : musikk: Richard Rodgers. Oslo: Det norske teatret. 
  2. ^ «The King and I (1966) - Sceneweb». sceneweb.no. Besøkt 2. februar 2019. 
  3. ^ L.B. (19.04.1966). «Kong Septimus og dronning Sølvi». VG. s. 11. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]