The King's School

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
The King's School, Canterbury, England.

The King's School er en britisk uavhengig skole i den historiske katedralbyen Canterbury i Kent. Skolen har både elever som bor på skolen (kostskole) og elever som bor hjemme. Skolen er medlem av HMC-konferansen og Eton-gruppen.

Skolen har sin opprinnelse som katedralskole fra middelalderen og det er ofte hevdet, blant annet av historikeren Arthur Leach i et brev til avisen The Times i 1896 og i Guinness rekordbok, at den ble grunnlagt av sankt Augustin i år 597. Det gjør skolen til den eldste bevarte skole uten avbrudd i verden. Dette historiske kravet hviler på det faktum at sankt Augustin grunnla et kloster (innenfor dagens skoleområde) hvor det er kjent at det ble gitt undervisning. Da klostrene ble oppløst under styret til Henrik VIII av England, ble skolen grunnlagt på nytt som kongens skole, The King's School, i Canterbury.

Skolens skussmål[rediger | rediger kilde]

Fra 2004 ble skolen underlagt jevnlig og uavhengig inspeksjon.[1] Inspeksjonens resultat var meget god. Skolen ble rost for de høye akademiske prestasjonene til de fleste av dens elever, uansett alder, evner eller mulighet, og det «naturlige og åpne forhold» som elvene har til hverandre og til voksne. I henhold til Good Schools Guide er skolen «meget suksessfull i å produsere utmerkede resultater». Denne guiden hevdet også at «Du må være kreativ, akademisk skikket og arbeide hardt da alt beveger seg meget fort her.»[2]

Skolens fag[rediger | rediger kilde]

Skolen har undervisning i arabisk, kunst, astronomi, biologi, kjemi, antikkens klassiske sivilisasjoner, drama, økonomi, fransk, avansert matematikk, gresk, geologi, tysk, generelle studier, geografi, historie, kunsthistorie, politikkens historie, IKT (informasjon og kommunikasjonsteknikk), latin, matematikk, musikk, fysikk, myndighetene og politikk, filosofi, religiøse studier, spansk og teater.

Skolens organisering[rediger | rediger kilde]

Skolen har 15 hus. Deres fulle navn er vist nedenfor. De fleste er oppkalt etter tidligere rektorer eller mennesker av særlig interesse for skolens historie, med unntak av School House, The Grange og det nyeste huset, Carlyon. Antallet elever ved hvert hus varierer. Nedenfor er liste over antall elever for hvert hus i henhold til studieåret 2005-2006 med husets navn, forkortelse og opprettelse:

Daghusene (begge kjønn)[rediger | rediger kilde]

 • Mitchinson's (MT, 1982), 70 elever av begge kjønn, huset er oppkalt etter rektor John Mitchinson.
 • Marlowe (MR, 1936), 74 elever av begge kjønn, oppkalt etter poeten og dramatikeren Christopher Marlowe, som var elev var skolen.
 • Carlyon (CY. 2005), 56 elever av begge kjønn, oppkalt etter Carlyon Bay i Cornwall dit skolen ble evakuert under den andre verdenskrig.

Kostskolehus (gutter)[rediger | rediger kilde]

 • The Grange (GR, 1928), 60 gutter, og huset har flere vakre arkitektoniske trekk som er tatt fra andre, eldre bygninger, blant annet erkebiskopen av Canterburys hus, av familien som omgjorde et kornmagasin til et familiehus på 1840-tallet. En del av rommene i huset er navngitt etter en rekke tidligere erkebiskoper av Canterbury. Forfatteren av reiselitteratur, Patrick Leigh Fermor, som i sin tid ble utvist for å ha holdt en pike i hånden, og den geistlige Derek Ingram-Hill, har vært elever ved dette huset. Det nye Grange ble åpnet i St. Augustines Abbey som ligger ved Harvey House, den 9. september 2007 av Patrick Leigh Fermor.
 • Galpin's (GL, 1952), 53 gutter. Huset ble bygd på 1860-tallet som rektors hus og er oppkalt etter Arthur Galpin. Det er har sentral beliggenhet på skolens område.
 • School House (SH), 56 gutter. Huset var den opprinnelige kostskolen, derav navnet, og dagens bygning er datert til 1860-tallet. Huset har flere kjente tidligere elever, blant annet Michael Foale, astronauten som man pleier å si er den eleven som har nådd lengst, i alle fall oppover, enn de fleste.
 • Linacre (LN, 1953), 57 gutter. Huset er oppkalt etter Thomas Linacre, grunnleggeren av Royal College of Physicians (kongelig skole for leger), som fikk sin grunnleggende utdannelse ved Canterbury. Dagens bygning var en gang boligen til den geistlige Nelson, bror av admiral Horatio Nelson.
 • Meister Omers (MO, 1936), 53 gutter. Huset ble bygget av mester Omer på 1200-tallet og har det bredeste ildsted i hele England. Det var her hvor kong Edvard IV av England holdt parlamentsmøte i 1470. I 1571 døde den franske kardinal Odet de Coligny i dette huset under mystiske omstendigheter. Våpenskjoldet til dronning Elisabeth I av England henger i hallen grunnet hennes besøk her i 1573.
 • Tradescant (TR, 1573), 50 gutter. Huset er oppkalt etter John Tradescant den yngre, en kongelig gartner og plantesamler fra 1600-tallet. Hans far planla hagene rundt huset. Bygningen er fra 1800-tallet og var opprinnelig en del av en misjonsskole.

Kostskolehus (piker)[rediger | rediger kilde]

 • Harvey (HH, 1996), 54 piker. Huset var et generelt hus for sankt Augustins kloster og er oppkalt etter William Harvey som ble utdannet ved skolen i 1588 og som er kjent for på vitenskapelig vis å ha demonstrert blodsirkulasjonen. Bygningen ble åpnet i 1999 av professor Susan Greenfield.
 • Walpole (WL, 1935), 51 piker. Huset er oppkalt etter romanforfatteren Hugh Walpole som gikk på skolen i 1896. Det var tidligere et hus for gutter og det første huset som ble omgjort for piker tidlig på 1990-tallet da skolen ble helt og holdent omgjort for samundervisning («co-educational», for begge kjønn). Bygningen fra 1700-tallet har mange levninger fra middelalderens erkebiskopens palass og inkluderer stedet hvor Thomas Beckets mordere bevæpnet seg.
 • Jervis (JR, 1992), 45 piker. Huset var tidligere generell bygning rett utenfor området, men knyttet sammen gjennom bymuren. Huset er oppkalt etter Douglas Jervis OKS og hans søster Norah Jervis som begge har støttet skolen økonomisk.
 • Luxmoore (LX, 1945), 57 piker. Huset ble flyttet fra dets opprinnelige bygninger i Canterbury til et generelt hus og åpnet av dronningmoren i 1981. Et solur i frontens hage nedtegnet besøket på latinske vers. Huset står mellom Linacre og Meister Omers og var opprinnelig et hus for gutter, men ble omgjort for piker rundt 10 år etter at det ble flyttet i 1991. Huset er oppkalt etter sir Arthur Luxmoore, høyesterettsdommer, som gikk på skolen i 1889. Hans eget solur står i hagen på baksiden. Supermodellen Jacquetta Wheeler var medlem av dette huset.
 • Bailey (BY), 19 piker. Huset er en bygning fra 1700- og 1800-tallet, men har en tidligere klosterport fra 1300-tallet innebygget. Den ble opprinnelig kalt «St Ethelbert's Gate». Dets nåværende navn minnes Henry Bailey, den andre leder av St Augustine's College og en god venn av King's School.
 • Broughton (BR, 1976), 51 piker. Huset er oppkalt etter William Broughton, OKS og den første (og eneste) biskop av Australia fra Den engelske kirke.

Tidligere elever[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ 2004 Inspection Arkivert 26. september 2011 hos Wayback Machine.
 2. ^ Good Schools Guide Arkivert 10. februar 2009 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 51°16′54″N 1°04′58″Ø