Jenta fra Ipanema

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «The Girl from Ipanema»)
Garota de Ipanema (The Girl from Ipanema)
Utgitt1962
SjangerBossa nova
SpråkPortugisisk
Komponist(er)Antônio Carlos Jobim
Låtskriver(e)Antônio Carlos Jobim
Vinícius de Moraes
Norman Gimbel

«Jenta fra Ipanema» (portugisisk: «Garota de Ipanema»; engelsk: «The Girl from Ipanema») er en kjent bossa nova-sang som var en verdenshit på midten av 1960-tallet. Den vant en Grammy for årets plate i 1965. Den ble skrevet i 1962, med musikken skrevet av Antônio Carlos Jobim og den opprinnelige portugisiske teksten av Vinicius de Moraes og den engelske teksten senere av Norman Gimbel.

Den første kommersielle utgivelsen kom i 1962, av Pery Ribeiro. Versjonen fremført av Astrud Gilberto, sammen med João Gilberto og Stan Getz, fra albumet Getz/Gilberto (1963) ble internasjonal hit, og nådde 5.-plass i USA, 29.-plass i Storbritannia, og kom høyt opp på mange andre popularitetsbarometre verden over. En rekke innspillinger har også blitt brukt i filmer i såkalte «klisjéscener».

I 2004 var sangen en av 50 innspillinger det året som ble valgt og lagt til i National Recording Registry.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Helô Pinheiro «jenta fra Ipanema» som gav inspirasjon til sangen (foto 2006).

Det sies at «Jenta fra Ipanema» var inspirert av Heloísa Eneida Menezes Paes Pinto (nå Helô Pinheiro), en femten år gammel jente som bodde i Rua Montenegro i det fasjonable Ipanema-strøket i Rio de Janeiro, Brasil. Daglig spasserte hun til stranda forbi den populære bar-kafeen Veloso, der hun påkalte oppmerksomheten til stamgjestene Jobim og Moraes.

Fakta er at sangen opprinnelig ble komponert for en musikal-komedie ved navn Dirigível (Luftskip), av Vinícius de Moraes. Sangens originale tittel var Menina que Passa (Jenta som passerte), og det berømte første verset var annerledes. Jobim komponerte melodien på sitt piano i sitt nye hus i Rua Barão da Torre, i Ipanema. Deretter skrev Vinícius teksten i Petrópolis, nær Rio de Janeiro, som han hadde gjort med Chega de Saudade seks år tidligere.[2]

Kontrovers om opphavsrett[rediger | rediger kilde]

I 2005 saksøkte rettighetshaverne (arvingene etter komponistene) frøken Pinheiro for rettighetsbrudd, fordi hun hadde misbrukt sin status som Jenta fra Ipanema til å markedsføre sin motebutikk med samme navn.[3]

Andre media[rediger | rediger kilde]

En brasiliansk musikal-film, Garota de Ipanema, inspirert av sangen ble utgitt i by 1967.

Sangen ble parodiert av Stephen Sondheim og Mary Rodgers i "The Boy From...".

Sangen er samplet i Let Your Body Decide av The Ark.

I 1993 fremførte Madonna sangen ved flere konserter i Brasil under turneen Girlie Show Tour.

Bandet The B-52's har utgitt en sang med tittelen "Girl from Ipanema Goes to Greenland".

«Gutten fra Ipanema»[rediger | rediger kilde]

Når sangen fremføres av kvinnelige artister, blir den som nevnt innledningsvis ofte kalt «Gutten fra Ipanema». Noen eksempler på dette er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]