Hopp til innhold

The Fog of War

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Fog of War
Robert McNamara under et møte i 1967
Generell informasjon
FilmtypeDokumentar
SjangerBiografi
Utgivelsesår2003
Prod.landUSA
Lengde1 t. 47 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense(Norge)
Bak kamera
RegiErrol Morris
ProdusentErrol Morris
Michael Williams
Julie Ahlberg
MusikkPhilip Glass
SjeffotografRobert Chappell (intervju)
Peter Donahue
Foran kamera
MedvirkendeRobert S. McNamara
Errol Morris
Prod.selskapSony Pictures Classics
RadicalMedia
SenArt Films
Premiere21. mai 2003 (Cannes FF)
9. desember 2003 (USA)
7. mai 2004 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

The Fog of War er en amerikansk dokumentarfilm fra 2003 som omhandler livet til statstjenestemannen, politikeren og industrilederen Robert S. McNamara. Regi er ved Errol Morris. Intervjuene med McNamara blir som en reise gjennom både den andre verdenskrig, og Vietnamkrigen. Den tar opp det etiske med bruken av krigsmakt i konflikter. Filmen er en blanding av historiske data, lydopptak, bilder, film og et redigert intervju med McNamara der han forteller om sine politiske erfaringer. I møtet med dokumentarfilmskaperen åpnet han seg i et intervju på tilsammen tyve timer. Filmen er bygget opp rundt elleve leksjoner hvor McNamara gransker seg selv og sitt livsverk.

The Fog Of War er historien om USA sett gjennom McNamaras øyne. Han var en av de mest kontroversielle og innflytelsesrike personene i verdenspolitikken på midten av forrige århundre.[1]

Den ble tildelt Oscar for beste dokumentarfilm.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Gjennom sitt intervju med McNamara tar filmen seerne med på en reise gjennom andre verdenskrig, Vietnamkrigen og problematiserer bruken av krigsmakt i konflikter. Bruken av atombomben mot Japan under andre verdenskrig blir gjenstand for inngående etisk debatt. Også USA sitt engasjement i Vietnam utgjør en betydelig del av filmen. McNamara var en sentral rådgiver under begge disse krigene og forsøker å belyse de moralske dilemma han stod overfor. Filmen skildrer også hans tid som leder av Ford Motor Company.

Man får se Tokyo bli bombet, amerikanske soldater som kjemper i Vietnam, og høre tidligere upubliserte lydbåndopptak fra diskusjoner i den amerikanske regjeringen.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Tittelen kommer fra begrepet «fog of war» (krigståke), et begrep som brukes for å beskrive den usikkerheten som erfares av deltagere i krigssituasjoner.

Dokumentaristen Errol Morris filmdebuterte i 1978 med dokumentaren Gates of Heaven. Han har alltid vært fascinert av mennesker med dype indre konflikter og lager dokumentarfilmer med et personlige stempel. Kjente filmer er Mr. Death: The Rise and Fall of Fred A. Leucher, jr. (1999), The Thin Blue Line (1988) og A Brief history of Time (1991).

Morris intervjuet McNamara i 20 timer i forbindelse med filmen.

The Fog Of War er en fabel fra det tyvende århundre, historien om en amerikansk drømmer som steg opp fra fattigslige kår til den ypperste politiske makt. Robert S. McNamara var både vitne til og delaktig i mange av det forrige århundres viktigste begivenheter: 30-årenes depresjonstid, krigsårenes industrialiseringsprosess, utviklingen av en ny type krigføring basert på luftfart, og skapelsen av det amerikanske meritokrati eller elitestyre. Han var dessuten en idealist som opplevde at hans drømmer og idealer ble utfordret av den rollen han spilte i historieskrivingen.

Errol Morris

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Filmen ble svært godt mottatt av kritikerne, noe som gjenspeiles i at den har fått 96 % på Rotten Tomatoes[3] og 87 % på Metacritic.[4] Den amerikanske filmanmelderen Roger Ebert gav den toppkarakter.[5]

Dagsavisen og Se og Hør gav den terningkast seks, mens Dagbladet, VG, Aftenposten og FilmMagasinet gav den terningkast fem.[6]

Økonomi og popularitet[rediger | rediger kilde]

Filmen innbrakte $5 millioner på kino, hvorav $4,2 millioner i USA alene.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]