The Fog of War

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
The Fog of War
Generell informasjon
SjangerDokumentar
Prod.landUSA
Utgivelsesår21. mai 2003 (Cannes)
9. desember 2003 (USA)
7. mai 2004 (Norge)
Lengde107 min min.
Bak kamera
RegissørErrol Morris
ProdusentErrol Morris
Michael Williams
Julie Ahlberg
KomponistPhilip Glass
SjeffotografRobert Chappell (intervju)
Peter Donahue
Eksterne lenker

The Fog of War er en kritikerrost amerikansk dokumentarfilm fra 2003 som omhandler livet til statstjenestemannen, politikeren og industrilederen Robert S. McNamara. Regi er ved Errol Morris. Gjennom sitt intervju med McNamara tar filmen seerne med på en reise gjennom Andre verdenskrig, Vietnamkrigen og tar opp det etiske med bruken av krigsmakt i konflikter. Filmen er en blanding av historiske data, lydopptak, bilder, film, og et redigert intervju med McNamara der han forteller om sine politiske erfaringer ledsaget av historiske bilder. I møtet med dokumentarfilmskaperen, åpner han seg, og det som skulle ha vært et times langt intervju blir til tyve timer. Filmen er bygget opp rundt elleve leksjoner, hvor McNamara gransker seg selv og sitt livsverk.

The Fog Of War er historien om USA sett gjennom McNamaras øyne. Han var en av de mest kontroversielle og innflytelsesrike figurene i verdenspolitikken på midten av forrige århundre.[1]

Den ble tildelt Oscar for beste dokumentarfilm.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Gjennom sitt intervju med McNamara tar filmen seerne med på en reise gjennom Andre verdenskrig, Vietnamkrigen og problematiserer bruken av krigsmakt i konflikter. Bruken av atombomben mot Japan under Andre verdenskrig blir gjenstand for inngående etisk debatt. Også USA engasjement i Vietnam utgjør en betydelig del av filmen. McNamara var en sentral rådgiver under begge disse krigene og forsøker og belyse de moralske dilemmaene han stod overfor. Filmen skildrer også hans tid som leder av Ford Motor Company.

Man får se Tokyo bli bombet, amerikanske soldater som kjemper i Vietnam, og høre tidligere upubliserte lydbåndopptak fra diskusjoner i den amerikanske regjeringen. Gjennom intervjuer finner Morris en mann som synes å ha bearbeidet sine tidligere meninger og erfaringer og fått satt disse i perspektiv.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Tittelen kommer fra begrepet «Fog of war», et begrep som brukes for å beskrive den usikkerhet vedrørende situasjonen som erfares av deltagere i krigssituasjoner.

Dokumentaristen Errol Morris filmdebuterte i 1978 med dokumentaren Gates of Heaven. Han har alltid vært fascinert av mennesker med dype indre konflikter og lager dokumentarfilmer med et personlige stempel. Kjente filmer er Mr. Death: The Rise and Fall of Fred A. Leucher, jr. (1999), The Thin Blue Line (1988) og A Brief history of Time (1991).

Morris intervjuet McNamara i 20 timer i forbindelse med filmen.

SitatThe Fog Of War er en fabel fra det tyvende århundre, historien om en amerikansk drømmer som steg opp fra fattigslige kår til den ypperste politiske makt. Robert S. McNamara var både vitne til og delaktig i mange av det forrige århundres viktigste begivenheter: 30-årenes depresjonstid, krigsårenes industrialiseringsprosess, utviklingen av en ny type krigføring basert på luftfart, og skapelsen av det amerikanske meritokrati eller elitestyre. Han var dessuten en idealist som opplevde at hans drømmer og idealer ble utfordret av den rollen han spilte i historieskrivingen.Sitat
– Errol Morris

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Filmen ble svært godt mottatt av kritikerne, noe som gjenspeiles i at den har fått 98% på Rotten Tomatoes[3] og 87% på Metacritic.[4] Den amerikanske filmanmelderen Roger Ebert gav den toppkarakter.[5]

Dagsavisen gav den terningkast seks, mens Dagbladet, VG, Aftenposten og FilmMagasinet gav den terning fem.[6]

Publikum[rediger | rediger kilde]

Filmen innbrakte $5 millioner på kino, hvorav $4,2 millioner i USA alene.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]