The Fellowship Foundation

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

The Fellowship Foundation, også kjent som The Fellowship, The International Foundation eller The Family, er en omstridt kristen amerikansk organisasjon bestående av mange amerikanske og utenlandske politikere.

The Fellowhip Foundation har hatt forbindelser i Norge siden 1969. Blant annet har tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik hatt kontakt med organisasjonen.

Historie[rediger | rediger kilde]

The Family ble startet i Seattle i 1935 av den norske emigranten og metodistpresten Abraham Vereide som var redd for at sosialistiske politikere skulle overta bystyret. Organisasjonen arrangerte bønnefrokoster der temaene var kommunist- og fagforeningsfiendtlige. Innen 1941 hadde organisasjonen flyttet til Washington, DC. I 1944 ble navnet forandret til International Christian Leadership, for å bli fornadret til The Fellowship Foundation i 1972. På den tiden bestemte lederne for organisasjonen å desentralisere lederskapet for å dempe publisiteten rundt organisasjonen.

Den nasjonale bønnefrokosten[rediger | rediger kilde]

Den nasjonale bønnefrokosten er en årlig frokost med opptil 3000 deltagere. Frokosten er den eneste utadrettede virksomheten organisasjonen bedriver. Det er vanlig at den amerikanske presidenten holder tale ved frokosten. Frokosten har blitt arrangert årlig siden 1953.

Kontroverser[rediger | rediger kilde]

Organisasjon har fått tildels mye kritikk i forbindelsene med flere uttalelser til organisasjonens leder Douglas E. Coe. På 1980-tallet uttrykte han sterk beundring for diktatorer som Hitler, Mao og Lenin og uttalte blant annet av «Jesus ba disiplene om å ha en visjon for verden. Lenin hadde det. Hitler hadde det. Vi har i USA i dag ingen visjon for de unge i dag». Ifølge en kommende bok av medredaktør i Rolling Stone, Jeff Sharlet, «The Family: The Secret Fundamentalism at the Heart of American Power», har stiftelsen siden starten hatt tett kontakt med fascister i USA, hjulpet nazister i Tyskland etter krigen og pleid forholdet til en rekke diktatorer verden over [1]. I 1966 skrev organisasjonens første leder, Abraham Vereide, at det var på tide «å skjule det institusjonelle bildet» av stiftelsen. [2]. Noe som styrker mistanken om at organisasjonen ikke tåler offentlighetens lys.

Ifølge opplysninger fra Dagbladet mener Coe var det fra Jesus at Hitler, Mao og Lenin fikk ideen om hvordan en elite av dedikerte menn kan forandre verden. Ifølge samme avis holdt Coe en tale på slutten av 80-tallet der han bruker Hitler, Goebbels og Himmler som eksempler, der han uttalte at «Disse ubetydelighetene fra ingensteds, fanger rett fra gata, med følelsesmessige problemer ... de forpliktet seg til samhold og enighet og døde sammen. To år før de gikk inn i Polen, laget de en nøyaktig plan, satte den ned på papiret, for hvordan de skulle utrydde hele den polske befolkningen og ødelegge hvert eneste hus og bygning i Warszawa, deretter resten av Polen, helt ned til den minste detalj! De drepte faktisk seks og en halv millioner polakker, disse tre menn, av sin beslutning alene.» [3].

Coe var på audiens hos Kong Harald i april 2008. Kongen tok imot ham i audiens også for ti år siden. Slottets kjennskap til Fellowship-stiftelsen går helt tilbake til 1946, da Doug Coes forgjenger, nordmannen Abraham Vereide, møtte kong Haakon [4].

Dagbladet avslørte høsten 2004 at en rekke KrF-topper i tiår har pleid kontakt med stiftelsen, deriblant Kjell Magne Bondevik, som i 2001 holdt et møte med justisminister John Ashcroft skjult for offentligheten. Avias beskrev organisasjonen som hemmelig nettverk styrt av høyrevridde kristne i USA [5].

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]