The Expression of the Emotions

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

The Expression of the Emotions in Man and Animals («Følelsesuttrykk hos mennesker og dyr») er en bok som Charles Darwin ga ut i 1872. Den beskriver og drøfter hvordan mennesker og dyr uttrykker følelser eller emosjoner og hvordan disse uttrykksformene utvikler seg (i løpet av livet) og kan ha evolvert (i løpet av geologisk tid). Darwin hadde opprinnelig planlagt å omtale temaet som ett kapittel i boka The Descent of Man (1871), men stoffet ble for omfangsrikt, og Darwin ga det altså ut som en egen bok året etter.

Darwin baserte seg på flere ulike typer data. Han hadde samla observasjoner av dyrisk adferd og selv utført slike studier; skrevet en dagbok om sin første sønns psykologiske utvikling; og innhenta krysskulturelle funn, bl.a. basert på et spørreskjema som han hadde sendt til tallrike kontakter i hele verden. Et av målene hans var gi en evolusjonær forklaring for ansiktsuttrykk. Hans teori var at ansiktsmusklene ikke hadde oppstått for å uttrykke emosjoner, men hadde fått denne funksjonen etter hvert gjennom en såkalt funksjonsveksel. Gjennom sammenligninger på tvers av kulturer og med dyr klarte Darwin å presentere overbevisende argumenter for at menneskelige ansiktsuttrykk ikke er ikke kulturelt variable vaner, men at de er medfødte adferdsmønstre.

Boka er etter dagens forståelse for antropomorf i sin omtale av dyr (dvs. dyrene menneskeliggjøres i for stor grad). På den andre siden har boka vært banebrytende som den første publikasjonen i evolusjonspsykologi. Darwins observasjoner av sin sønn utgjør dessuten en klassisk studie i utviklingspsykologi.[1]

Innhold[rediger | rediger kilde]

Boka består av 14 kapitler. De tre første gir en fremstilling av generelle grunnprinsipper for følelsesuttrykk. Kapittel 4 presenterer de ulike fysiologiske, motoriske og adferdsmessige mekanismene som dyr bruker for å uttrykke følelser. Kapittel 5 gir en oversikt over følelsesuttrykk hos domestiserte dyr samt primater. Det sistnevnte bygget på Darwins iakttagelser i Londons dyrehage. De følgende åtte kapitlene gjennomgår de viktigste emosjonene (eller grupper av beslekta emosjoner) hos mennesket. Gjennomgangen tar bl.a. opp hvilke muskler, kjertler osv. som er involvert i de ulike følelsesuttrykkene. På denne måten behandler Darwin gråt (kap. 6), redsel (kap. 7), glede (kap. 8), ettertenksomhet (kap. 9), sinne (kap. 10), vemmelse (kap. 11), overraskelse (kap. 12) og skam (kap. 13). Det siste kapitlet gir en oppsummering.

Utgaver[rediger | rediger kilde]

Bokas første utgave i 1872 var på 374 sider. En annen utgave ble publisert posthumt i 1890 av Charles Darwins sønn Francis. Den inneholdt noen tilføyelser og kommentarer basert på Darwins notater, og var på 394 sider. Begge utgivelsene ble besørget av John Murray.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Iakttagelsene av sin sønn Williams psykologiske utvikling ble publisert i større detalj som artikkel i 1877: «A biographical sketch of an infant», Mind, bind 2, sider 285–294.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]