The Elder Scrolls V: Skyrim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Elder Scrolls V: Skyrim
UtviklerBethesda Game Studios
UtgiverBethesda Softworks
DistributørSteam
Humble Store[1]
Nintendo eShop
PlayStation Store
RegissørTodd Howard
ProdusentCraig Lafferty
Ashley Cheng
DesignerBruce Nesmith
Kurt Kuhlmann
Emil Pagliarulo
ForfatterEmil Pagliarulo
KunstnerMatthew Carofano
KomponistJeremy Soule
SpillmotorCreation Engine
Siste versjon1.9.32.0.8
PlattformMicrosoft Windows,
Nintendo Switch,
PlayStation 3,
PlayStation 4,
Xbox 360,
Xbox One
UtgivelseINT 11. november 2011[2]
SjangerAction, rollespill
ModusEnspiller
AldersgrensePEGI 18
Nettstedelderscrolls.bethesda.net/en/skyrim
Del av serien The Elder Scrolls
The Elder Scrolls VI

The Elder Scrolls V: Skyrim er et actionorientert rollespill med en åpen verden utviklet av Bethesda Game Studios og gitt ut av Bethesda Softworks. Spillet er det femte i The Elder Scrolls-serien; det fjerde var The Elder Scrolls IV: Oblivion. Skyrim ble gitt ut internasjonalt 11. november 2011 for Microsoft Windows, PlayStation 3, og Xbox 360. Tre utvidelsespakker ble gitt ut for spillet: Dawnguard, Hearthfire, og Dragonborn. Spillet ble senere gitt ut sammen med disse tre utvidelsespakkene, med tittelen The Elder Scrolls V: Skyrim – Legendary Edition, som ble sluppet ut 4. juni 2013.

Skyrims hovedhandling handler om spillkarakterens og vedkommendes kamp for å slå Alduin, en drage som ifølge en profeti vil ødelegge hele verden. Spillet er satt 200 år etter hendelsene i Oblivion, i provinsen Skyrim. I løpet av spillet fullfører spilleren oppdrag og utvikler spillkarakterens ferdigheter. Skyrim er satt i en åpen verden. på samme måte som de tidligere spillene i serien. Dette tillater spilleren å ignorere hovedoppdraget, eller andre oppdrag i spillet, og isteden utforske fritt.

Spillet ble lagd ved hjelp av Creation Engine-spillmotoren, som ble ombygd spesifikt for Skyrim. Utviklerne valgte å lage en mer unik og mangfoldig verden sammenlignet med Cyrodiil i Oblivion, som Todd Howard mente var mindre interessant. Skyrim fikk god kritikk da det ble sluppet ut; flere kritikere roste spillet for dets karakterutvikling og omgivelsene i spillet. Spillet er ansett som et av de beste spillene gjennom tidene. Spillet solgte over 20 millioner kopier i løpet av den første uken etter at det ble lansert.

Spillbarhet[rediger | rediger kilde]

The Elder Scrolls V: Skyrim er et action-rollespill som kan spilles fra både førstepersons- og tredjepersonsvinkel. Skyrim er en åpen verden, som gjør at spilleren kan utforske fritt i det store, åpne landskapet[3]. Man blir introdusert til spillets hovedhistorie med en gang man starter å spille, men man kan selv velge om man vil forfølge oppdragslinjen med en gang, utsette den, eller totalt ignorere den. Ikke-spillerstyrte spillere (NPC-er) kan gi spilleren egne sideoppdrag eller små oppgaver som man kan utføre, og dette kan være alt fra å bli bedt om å lete etter en spesifikk gjenstand i en spesifikk hule, til å være første oppdrag i en lang rekke med oppdrag. Gjennom spillets gang kan man velge å bli medlem i ulike grupper man møter på, som er organiserte grupper av NPC-er, som «The Dark Brotherhood», en gruppe med snikmordere[4]. For disse fraksjonene, eller gruppene, får man en rekke oppdrag for, og de er gjerne godt betalte.

Et av målene for spilleren er naturligvis å utvikle sin figur. Ved spillets begynnelse får man lage sin egen figur, og da må man velge mellom 10 ulike raser. Hver rase starter med ulike nivåer i ulike ferdigheter; for eksempel er den etniske rasen fra Skyrim, «Nord», kjent for å være store og sterke barbarer, har da høyere nivå i ferdigheter som å kjempe med store våpen, mens en mindre og mer smidig rase som skogalver starter med høyere nivå i sniking og lignende. Hvilken rase man velger å spille som har dog lite å si i det lange løp, da en «nord» kan trenes opp til å bli svært dyktig til å snike, og en skogalv kan trenes opp til å bli dyktig med store, tunge våpen. I tillegg til ulike nivåer, starter hver rase med sin egne passive ferdighet. «Nords» er svært motstandsdyktige mot is og kulde, skogalver er motstandsdyktige mot gift og sykdommer, mens rasen «Imperial», som i likhet med «nord» er en humanoid rase, finner mer gull enn de andre rasene. I motsetning til tidligere spill i serien, låser man seg ikke til én type spillestil ved å velge en spesifikk rase; som nevnt kan selv den mest puslete rasen spille som den største og sterkeste barbar.

Det finnes tre målere i spillet som dukker opp på skjermen når man er i kamp; helsemåleren, utholdenhetsmåleren og «Magicka»-måleren. Helsen synker når man tar skade i kamp, og regenereres sakte over tid, og kan også bli fylt opp raskere ved hjelp av magi, trylledrikk og hvile. Utholdenheten avgjør spillerens effektivitet i kamp, og brukes opp ved å sprinte, angripe og bli angrepet med frostmagi (sistnevnte senker også utholdenheten). Utholdenhet fylles opp på samme måte som helse. Magicka avgjør hvor mye magi man kan bruke, og senkes ved at man bruker magi og ved å bli angrepet av lyn-basert magi. Også magicka regenereres på samme måte som helse.

Setting[rediger | rediger kilde]

Alle spillene i The Elder Scrolls-serien finner sted på det mytiske kontinentet Tamriel, som er delt opp i ni ulike provinser, hver av dem med ulik geografi, demografi og historie. Den nordligste av disse, og som spillet tar navnet sitt fra, er Skyrim. Skyrim er et kaldt og værbitt land, med tundra i sør og isfjell i nord. Hele landet er dekket av majestetiske fjell, og om natten regjerer nordlys himmelen. Landet er delt opp i ni hold som hver regjeres av en jarl. Landet har også en høykonge som lever i provinshovedstaden: Solitude, men siden Skyrim er en av mange provinser i "Imperiet", er kongens makt og innflytelse begrenset.

Høykongen er underlagt keiseren i Imperiet, og i sentralt i spillet står borgerkrigen som foregår mellom "Stormcloak"-opprørerne og Imperiet. Man får ta del i borgerkrigen ved å ta parti med enten "Stormcloak"-opprørerne, som kjemper for Skyrims autonomi, eller styrkene fra Imperiet, som er tilstede for å bekjempe Skyrims opprørere og gjenopprette fred i provinsen. Spillets verden vil endre seg ettersom du gjør fremskritt med en av fraksjonene.

Handling[rediger | rediger kilde]

200 år etter Martin Septims død og seieren over Mehrunes Dagon og hans armeer i Oblivion har tre av Imperiets provinser, Summerset Isle, Valenwood, og Elsweyr brutt seg ut av Imperiet og dannet sin egen union som går under navnet "The Aldmeri Dominion". Etter en lang og blodig krig mellom disse har en ustabil fred regjert i noen tiår. Spilleren befinner seg i den nordlige provinsen Skyrim, som etter den kontroversielle fredstraktaten som ble undertegnet gjorde det åpent for religiøs forfølgelse i landet, har blitt revet i to på grunn av en bitter borgerkrig. Lojalister til Imperiet kjemper mot Skyrims opprørere, som går under navnet Stormcloaks. Lederen for Stormcloak-opprørerne har myrdet Høykongen og vil installere sin egen konge for å gjøre Skyrim uavhengig fra Imperiet. Spillet starter med at spilleren føres til fortet Helgen, som holdes av Imperiet, sammen med tre andre fanger, blant dem lederen av Stormcloak-opprøret og Høykongens morder. Etter nesten å ha blitt henrettet av Imperiets soldater angriper en drage fortet. Dragen utsletter fortet og folkene der, men under kaoset klarer spilleren å unnslippe sammen med enten Ralof, en Stormcloak-soldat, eller Hadvar, en av Imperiets legionærer. De finner veien til den nærliggende landsbyen Riverwood hvor de blir møtt med mistro og tvil, siden drager ikke har blitt sett i Skyrim på tusener av år. Spilleren blir oppfordret til å dra til Whiterun, en by ikke langt derfra og advare byens jarl om dragene. Etter å ha hjulpet jarlen av Whiterun med å bekjempe en annen drage, absorberer spilleren en slags energi fra den døde dragen, og man finner ut at spilleren er en «dragefødt», og med det kan absorbere en drages sjel og bruke dens kraft i et «Thu'um», eller et dragebrøl. Deretter sendes spilleren ut på en reise for å komme til bunns i mysteriet; hvorfor har dragene returnert etter så lang tid?

Utgivelse[rediger | rediger kilde]

Skyrim ble først kunngjort ved Los Angeles Convention Center i Los Angeles den 11. desember 2010, traileren til spillet ble kunngjort, og det ble også gitt ut en dato for utgivelsen av spillet, som ble satt til den 11/11/2011.

Spillet ble i stor grad gitt ut på datoen som ble kunngjort, men grunnet en feil av Bethesda teamet, lekket spillet ut 10 dager for tidlig på nettet og kunne bli spilt av alle med en hacket Xbox 360. Skyrim ble også gitt ut for salg i noen regioner før den 11. november 2011.

Mottagelse[rediger | rediger kilde]

Samling av flere omtaler
Samler Poengsum
GameRankings (X360) 95.15%[8]
(PC) 94.42%[9]
(PS3) 88.00%[10]
Metacritic (X360) 96/100[5]
(PC) 94/100[6]
(PS3) 92/100[7]
Omtaler
Publikasjon Poengsum
Famitsu 40/40[11]
Game Informer 9.5/10[12]
GameSpot 9/10[13]
GameTrailers 9.3/10[8]
IGN 9.5/10[14]
PC Gamer UK 94%[15]
Play Magazine 9.3/10[7]
PlayStation Official Magazine - UK 7/10[16]
X-Play 5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner5/5 stjerner[17]
Metro (UK) 9/10[5]

The Elder Scrolls V: Skyrim fikk generelt god kritikk da det ble sluppet ut.

Salg[rediger | rediger kilde]

Skyrim har fått noen av de høyeste salgstallene for et spill i sin sjanger, per i 2012 er Skyrim det raskest selgende spillet på Valves Steam platform. Innen 5. desember 2011, hadde Skyrim sendt ut over 10 millioner kopier av spillet til forskjellige spillekjeder rundt om i verden, salgstallene ble sagt å være på rundt 620 millioner US$.[18]

Ekspansjonspakker[rediger | rediger kilde]

Dawnguard inneholder mulighet for at spilleren kan bygge sitt eget hus.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Humble Store[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Bethesda Softworks Announces The Elder Scrolls V: Skyrim» (pressemelding). Bethesda Softworks. 13. desember 2010. Besøkt 13. desember 2010. 
  3. ^ Reilly, Jim "New Elder Scrolls V Skyrim Details" - IGN
  4. ^ McCarthy, Al "Dark Brotherhood Confirmed for Skyrim" - Attack of the Fanboy
  5. ^ a b «The Elder Scrolls V: Skyrim for Xbox 360 omtiews, Ratings, Credits, and More at Metacritic». Metacritic.com. Besøkt 10. november 2011. 
  6. ^ «The Elder Scrolls V: Skyrim for PC omtiews, Ratings, Credits, and More at Metacritic». Metacritic.com. Besøkt 17. desember 2011. 
  7. ^ a b «The Elder Scrolls V: Skyrim for PlayStation 3 omtiews, Ratings, Credits, and More». Metacritic.com. Besøkt 17. november 2012. 
  8. ^ a b «The Elder Scrolls V: Skyrim for Xbox 360 – GameRankings». GameRankings. Arkivert fra originalen 18. juni 2012. Besøkt 9. desember 2011. 
  9. ^ «The Elder Scrolls V: Skyrim for PC – GameRankings». GameRankings. Besøkt 19. november 2011. 
  10. ^ «The Elder Scrolls V: Skyrim for PlayStation 3». GameRankings. Besøkt 8. desember 2011. 
  11. ^ «Skyrim is first Western game to get Famitsu 40/40». Computer and Video Games. 29. november 2011. Besøkt 29. november 2011. 
  12. ^ Miller, Matt (februar 2011). «Emerging From Legend (The Elder Scrolls V: Skyrim)». Game Informer. United States: GameStop Corporation (213): 46–60. 
  13. ^ VanOrd, Kevin (10. november 2011). «The Elder Scrolls V: Skyrim Review». GameSpot. Besøkt 10. september 2013. 
  14. ^ Onyett, Charles (14. november 2011). «The Elder Scrolls V: Skyrim Review». IGN. Besøkt 10. september 2013. 
  15. ^ Francis, Tom (10. november 2011). «The Elder Scrolls V: Skyrim review». PC Gamer. Besøkt 10. september 2013. 
  16. ^ «Skyrim PS3 omtiew». PlayStation Official Magazine (UK). 29. november 2011. Arkivert fra originalen 3. desember 2011. Besøkt 4. desember 2011.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 1. desember 2011. Besøkt 30. november 2015. 
  17. ^ Sessler, Adam. «The Elder Scrolls 5: Skyrim omtiew». G4. Arkivert fra originalen 1. desember 2017. Besøkt 21. mai 2012. 
  18. ^ «Valve: Skyrim fastest-selling game in Steam history • News • Eurogamer.net». Eurogamer. 16.12.2011. Besøkt 16.12.2011. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]