The Dressmaker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Dressmaker
Generell informasjon
Prod.landAustralia
Lengde118 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiJocelyn Moorhouse
ProdusentSue Maslin
ManusforfatterJocelyn Moorhouse
Basert påThe Dressmaker 
av Rosalie Ham
MusikkDavid Hirschfelder
SjeffotografDonald McAlpine
KlippJill Bilcock
Foran kamera
MedvirkendeKate Winslet
Judy Davis
Liam Hemsworth
Hugo Weaving
Prod.selskapFilm Art Media
DistributørUniversal Pictures
Premiere
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

The Dressmaker er en australsk filmkomedie og dramafilm, regissert av Jocelyn Moorhouse.

Filmen er basert på boken med samme navn av Rosalie Ham, og foregår på 1950-tallet, da sydamen Myrtle «Tilly» Dunnage (Kate Winslet) vender tilbake til hjembyen Dungatar i Australia for å ta vare på sin syke mor (Judy Davis). Hun er dog hevngjerrig på innbyggerne siden hun som barn ble kastet ut av byen etter anklager om drap. I tillegg til Winslet og Davis, spiller blant andre Liam Hemsworth og Hugo Weaving.

Den første traileren for filmen ble utgitt 13. juli 2015, og filmen hadde premiere i Australia 22. oktober 2015. Det er ikke planer om norsk kino-distribusjon.

Handling[rediger | rediger kilde]

I 1926, i den fiktive australske byen Dungatar, får den 10 år gamle skole-jenta Myrtle Dunnage skylden for dødsfallet til en klasse-kamerat ved navn Stewart Pettyman. Hun blir deretter sendt bort av politimannen Horatio Farrat (spilt av Hugo Weaving) men 25 år senere, i 1951 returnerer endelig Myrtle, nå en utdannet sydame kalt Tilly (splt av Kate Winslet) til Dungatar. Tilly husker ingenting av Stewarts dødsfall, og hennes psykisk syke mor Molly (spilt av Judy Davis) husker henne ikke engang.

På den lokale fotball-finalen distraherer Tillys røde couture-kjole Dungatar-spillerne. Teddy McSwiney (spilt av Liam Hemsworth) påpeker dette, og hun skifter til et like forlokkende svart antrekk før den siste runden. Men når lagene bytter sider på banen, er spillerne fra Winyerp som blir distraherte - og Dungatar vinner kampen. Tilly går med på å lage en kjole til Gertrude Pratt (spilt av Sarah Snook) før de kommende fotball-spillernes dans. Ved dansen får Gertrude snart oppmerksomheten til William Beaumont (spilt av James Mackay) og de blir senere forlovet. Imponert begynner flere av byens kvinner å bestille ekstravagante kjoler fra Tilly, og Teddy begynner et romantisk forhold til henne.

Farrat innrømmer senere overfor Tilly at Stewarts far, Evan som er en byrådsleder, utpresset ham for i all hemmelighet fordi han holdt på med crossdressing. Tilly og Farrat knytter bånd om deres felles lidenskap for designer-klær. Evan rekrutterer den inkompetente Una Pleasance (spilt av Sacha Horler) for å starte en rivaliserende tjeneste for klesproduksjon. Men Tilly begynner etter hvert å ta hevn mot dalle som hadde gjort henne urett mange år tidligere.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]