The Concert for Bangladesh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «The Concert for Bangla Desh»)

The Concert For Bangladesh var en veldedighetskonsert som ble holdt to ganger på ettermiddagen og kvelden den 1. august 1971 i Madison Square Garden i New York for til sammen 40 000 tilhørere. Konserten ble seinere utgitt som album med tittelen The Concert For Bangla Desh.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Under Øst-Pakistans bestrebelser på å danne den uavhengige staten Bangladesh oppsto politiske og militære konflikter som førte til store flyktningestrømmer. Problemene ble forsterka av kraftig nedbør og flom, og situasjonen utvikla seg mot en humanitær katastrofe.

Den bengalske musikeren Ravi Shankar tok opp spørsmålet om hva som kunne gjøres for å hjelpe de rammede med vennen George Harrison. Harrison reagerte spontant på oppfordringa, og skrev sangen "Bangladesh":

My friend came to me, with sadness in his eyes
He told me that he wanted help
Before his country dies
Although I couldn't feel the pain, I knew I had to try
Now I'm asking all of you
To help us save some lives

Harrison gav ut «Bangla-desh» som singelplate; samtidig fikk han Apple Records til å gi ut Ravi Shankars «Joi Bangla».

Shankar ba også om Harrisons råd angående en veldedighetskonsert i USA. Dermed tok Harrison ledelsen, og brukte halvannen måned på å ringe rundt til sine musikervenner med en bønn om å bli med på en større konsert i Madison Square Garden.

John Lennon var den første som ble spurt. Lennon var villig til å stille, sjøl om Harrison satte som forutsetning at Yoko Ono ikke skulle opptre sammen med han. Det endte likevel med at Lennon trakk seg to dager før konserten. Paul McCartney avslo på grunn av de pågående rettslige tvistene etter oppløsninga av The Beatles. Ringo Starr stilte imidlertid villig opp, og etter hvert slutta mange kjente navn seg til.

Interessen for konserten var enorm, og billettene ble revet vekk på få timer.

Konsertprogrammet[rediger | rediger kilde]

George Harrison ønska publikum velkommen; han bandt de ulike innslagene sammen og spilte sjøl med på de fleste numrene. Mange av innslagene var kjente Beatles-klassikere. Ravi Shankars gruppe åpna konserten med et 17 minutters innslag. Eric Clapton hadde sin første opptreden på over et halvt år. På dette tidspunktet var Clapton fortsatt avhengig av heroin, og for Harrison og produsenten var det like til det siste uvisst om han ville spille. Clapton måtte ta metadon før han gikk på scenen, men fikk likevel et sammenbrudd på scenen, og måtte få legehjelp før han kunne fullføre konserten.

I tur og orden fulgte Billy Preston, Leon Russell, Klaus Voormann og Badfinger (sammen med Jim Horn, Carl Radle, Jesse Ed Davis, Don Preston og et sammensatt kor).

Bob Dylan hadde sin første sceneopptreden siden Isle of Wight-festivalen i august 1969. Dylan deltok ikke på øvingene og stilte først på lydprøven. Harrison visste ikke om Dylan kom til å synge, før han plutselig stod på scena. Bortsett fra et par ubetydelige opptredener ga Bob Dylan ikke noen konsert igjen før i 1974.

Ingen av musikerne tok honorar for opptredenen. Sjølve konserten innbrakte 250 000$, mens plate og film til sammen innbrakte det mangedobbelte til humanitær hjelp i Bangladesh, kanalisert gjennom UNICEF. Viktigere enn pengebidraget var det likevel at konserten gjorde verdenssamfunnet oppmerksom på katastrofen. George Harrison er i ettertida blitt omfatta med varme følelser i Bangladesh, og ved hans bortgang ble han offisielt hyllet som en stor venn av nasjonen.

Bangladeshkonserten har danna mønster for alle seinere veldedighetskonserter innen rocken, som Live Aid, Band Aid og Live 8.

Plata[rediger | rediger kilde]

Konserten ble innspilt og gitt ut som trippel-LP (seinere gjenutgitt som dobbel-CD) på Apple Records, produsert av George Harrison og Phil Spector. Plata er for øvrig Bob Dylans første offisielle liveinnspilling. Det ble også laga en kinofilm av konserten.

Liste over sanger[rediger | rediger kilde]

Der ikke annet er angitt, er tekst og melodi ved George Harrison.

  1. George Harrison/Ravi Shankar Introduction – 5:19
  2. «Bangla Dhun» (Ravi Shankar) – 16:40
  3. «Wah-Wah» – 3:30
  4. «My Sweet Lord» – 4:36
  5. A«waiting On You All» – 3:00
  6. «That's The Way God Planned It» (Billy Preston) – 4:20
  7. «It Don't Come Easy» (Ringo Starr) – 3:01
  8. «Beware Of Darkness» – 3:36
  9. «Band Introduction» – 2:39
  10. «While My Guitar Gently Weeps» – 4:53
  11. Medley: «Jumpin' Jack Flash»/«Youngblood» (Mick Jagger/Keith Richards)/(Jerry Leiber/Mike Stoller/Doc Pomus) – 9:27
  12. «Here Comes The Sun» – 2:59
  13. «A Hard Rain's A-Gonna Fall» (Bob Dylan) – 5:44
  14. «It Takes A Lot To Laugh, It Takes A Train To Cry» (Bob Dylan) – 3:07
  15. «Blowin' In The Wind» (Bob Dylan) – 4:07
  16. «Mr. Tambourine Man» (Bob Dylan) – 4:45
  17. «Just Like A Woman» (Bob Dylan) – 4:49
  18. «Something» – 3:42
  19. «Bangla-Desh» – 4:55
  20. «Love Minus Zero/No Limit» (Bob Dylan) – 4:19

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]