The Clique

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Henry O'Neil, Pre-rafaelittene, en satire på pre-rafaelittene, malt av O'Neil i 1857.

The Clique (= Klikken) var en gruppe viktorianske malere som ble dannet av Richard Dadd. De øvrige medlemmene var Augustus Egg, Alfred Elmore, William Powell Frith, Henry Nelson O'Neil, John Phillip og Edward Matthew Ward.

Gruppen kom sammen på slutten av 1830-tallet og på begynnelsen av 1840-tallet i mer eller mindre uformelle sammenkomster. Gruppen ble derimot oppløst i 1843 da Dadd ble sinnssyk og sperret inn etter å ha myrdet sin far. De øvrige ble etterhvert medlemmer av Royal Academy of Arts og de maleriene de skapte ble støttet og priset av det nylig opprettede kunstmagasinet Art Journal.

The Clique kan karakteriseres ved deres avvisning av akademisk kunst til fordel for genremaleri i kjølvannet og i tradisjonen av William Hogarth og David Wilkie. På møtene pleide de å lage tegninger av det samme subjektet og deretter få ikke-kunstnere til å bedømme resultatene. Det var i henhold med deres syn at kunsten skulle bli bedømt av publikum og ikke i overensstemmelse med akademiske idealer.

På begynnelsen av 1850-tallet ble de fleste medlemmene av The Clique inngrodde fiender av en gruppe malere som kalte seg for Det pre-rafaelittiske broderskap. Gruppen mente at pre-rafaelittenes kunst var bevisst eksentrisk og primitivt. Frith og O'Neil skrev mange aggressive avisinnlegg som angrep pre-rafaelittenes kunstidealer. Augustus Egg derimot ble en venn og støtte for William Holman Hunt.

Portretter av medlemmene ble bestilt av Patrick Allan-Fraser for Hospitalfield House i Arbroath.

1860-tallet var det en annen gruppe engelske kunstnere med tilsvarende holdninger som ble kjent som St. John's Wood Clique.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Cowling, Mary. Victorian Figurative Painting. London, Andreas Papadakis Publisher, 2001.
  • Valentine, Helen, ed. Art in the Age of Queen Victoria: Treasures from the Royal Academy of Arts Permanent Collection. New Haven and London, Yale University Press/Royal Academy of Arts, London, 1999.