Thamspaviljongen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thamspaviljongen
Kart
Kart
Thamspaviljongen
63°18′00″N 9°50′45″Ø
Thamspaviljongen/The Norway Building
Thamspaviljongen gikk under navnet The Norway Building under sine 124 år i USA. Foto: Arnfinn Sæthre.

Thamspaviljongen, også kalt The Norway Building, var Norges bidrag til verdensutstillingen i Chicago i 1893. Etter 124 år i USA ble bygningen hentet hjem til Orkanger hvor den opprinnelig ble bygget ved Strandheim Brug. Dette var en av Norges første ferdighusfabrikker og etter hvert den største. Det var mange treskjærere blant de 300 arbeiderne og de bidro sterkt til utsmykningen av bygningen.

Gründer og verdensmann Christian Thams var daglig leder for Orkladalførets første store industribedrift. Thamsfamiliens ferdighusfabrikk leverte Norges bidrag til flere verdensutstillinger. The Norway Building er den eneste norske utstillingspaviljongen som fortsatt eksisterer, og faktisk en av få bevarte bygninger fra verdensutstillingen i Chicago. Det er også den best bevarte.

Bygningen som ble reist i stavkirkestil, ble tegnet av Oslo-arkitekten Waldemar Hansteen. Som prosjektleder for flytting av den gamle Gol-stavkirka til Bygdøy, hadde Hansteen inngående kunnskap om stavkirkekonstruksjonen.

I USA ble den kjent som The Norway Building, her hjemme har den fått navnet Thamspaviljongen. Etter verdensutstillingen i Chicago ble bygningen flyttet til Lake Geneva,[1] der den hadde tre eiere i løpet av 52 år. Fra 1935 var den flotte bygningen hovedattraksjonen i innvandrermuseet Little Norway i Wisconsin, som ble nedlagt i 2012.

Man kan takke den entusiastiske dugnadsgjengen i Thamspaviljongen Støtteforening for at stavkirkebygningen ble hentet hjem og restaurert til fordums prakt.[2] De la ned mer enn 20 000 arbeidstimer og samlet inn 4,6 millioner kroner for å fullføre «Prosjekt Heimatt». «Et lite stykke Norge er tilbake i landet vårt», sa kulturminister Linda Hofstad Helleland da hun åpnet bygningen 9. september 2017].[3]

Thamspaviljongen brukes nå blant annet som bryllupslokale[4] og konsertarena, og den leies også ut til selskaper og kunstutstillinger.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]